Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1989993 пати)

Отсутен usename

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #12450 на: 20 Септември 2023, 13:47:31 pm »
Пред да земам мазда, освен официјалниот сервис дали има други и резервни делови дали се наоѓаат лесно?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #12451 на: 20 Септември 2023, 15:25:10 pm »
Drugari imam centralno zakljucuvanje bez alarm na kolata(ne e fabricki odposle e stavano) na kolata.
E sega ednoto dalinsko si crkna ne go biva.
Dali nekoj znae kade da najdam dalinsko i kako mozam da go kloniram?

Bidejki po servisive derat.... mi vikaat komplet novo sve.
Nema logika da ne moze da se napravi kopira/ klonira dalinskovo.....

Пушти слика од далечинското.

Отсутен egeec73

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #12452 на: 26 Септември 2023, 22:52:40 pm »
zdr
 imam kola opel omega 2.5 td B voyage automatik dizel 96kw 130 hp
ojden mi e cel menjac dali mozin nekoj dame upati kade da najdam poloven menjac za mojata kola ama menjacot e so dva cartera

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12453 на: 26 Септември 2023, 22:54:22 pm »
Кардаш Скопје - 078 300 056
Станислав Прилеп - 076 578 610
Гоце Прилеп - 076 215 408

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12454 на: 27 Септември 2023, 13:00:42 pm »
Што може да биде изворот на проблемот со голф 5ка 1.4 бензин/плин (90кс мислам е)?
Проблемот е следен:
Колата е од колега, си загрева во ред, сме ги пуштиле двете и сме ги возеле исто и мојата и неговата, неговата малку покасно префрли на плин, ама парното го дупи и млако дува, инаку добро си загрева и си одржува работна температура моторот (според инструмент таблата, на дијагностика не сме ја поврзале). Дали е до термостат (како се испитува?) или да го бараме проблемот во казанчето од парното или нешто сосема трето?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #12455 на: 27 Септември 2023, 14:27:46 pm »
Прво видете ниво на антифриз, ако е намелено нивото ке дува млако парното. И втора опција е хладњачето за парно да е подзатнато и да не циркулира водата добро.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12456 на: 28 Септември 2023, 00:17:59 am »
Ист проблем, ама обратна ситуација. Сега ладна гаси, во моментот кога ќе префрли на плин, паѓаат вртежите на 500, во голем дел од случаите вртежите ги крева на 800, а во помал дел од случаите не успева и гасне.
Репарирана расплињача комплетно(мембрани и сѐ што има во неа) и прештелован плинот пред 2000км(2 месеци). Потрошувачка ниска, брз старт, во одредени случаи подобро забрзување на плин, но проблемот остана. Помош?
Степ моторче да ме дупи¿ Чудно ми е, имам друга клапна комплетна нечепкана, да го исчистам степ моторчето и да го монтирам. Дали е за на плинар? За на електричар 90 не е. За на механичар и таму мислам дека не е (исправна комплетно, од компресија, до најредовни (предвремени) сервиси, сѐ до штрафче ново, филтер за воздух чист, антифриз нов, убаво си грее кабината, нивото на масло и антифриз е колку што треба да биде, забрзувањето е согласно со фабриката (дури и подобро со нов ауспух)).
Повторно јас, можеби досаден ви станав.
Имам проблем со Ловато 4та генерација (конкретно Lovato Smart 4 монтиран 2013та година сервисиран на секои 10.000км) дизна-плин.
Проблемот се случува еднаш месечно откако дојде летото и затоа е тешко да се дијагностицира.
Се работи за следниов проблем:
Имам проблем кога колата (Opel Astra G 1.4 16V 1998) е оставена на сонце и под саух, тргнувам полека околу 300 метри, ја шалтам втора на 2000 вртежи, префрла на плин, стискам кумплунг, паѓаат вртежите на 0 и гасне. Потоа пали на прва и вози(нема разлика во снага бензин/плин). По форуми читав дека температурата за префрлање на плин е ниска, кај мене мислам дека е на 30°C и префрла многу брзо кога колата е стоена на сонце.
Инаку заменети се две црева од плинот и бензинот и контролирани останатите, променет филтерот за течна и гасна фаза, фина калибрација на системот и тест возење пред 7000км. Направен е мал(детален) сервис пред околу 2000км. Воедно од мене беше проверена комплетно на дијагностика и не видов никаков проблем. На плин во одредени случаи е побрза отколку на бензин иако ми рекоа дека можно е да е до дизните, во лер нема осцилација на вртежи рамно си стојат на 775 вртежи, а air-to-fuel ratio е 14.6.
Ваш совет?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
« Одговори #12457 на: 28 Септември 2023, 09:45:22 am »
На бензин како е?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12458 на: 28 Септември 2023, 11:57:29 am »
На бензин не гаси (на бензин пали ама е под саух, кога ќе исклучи саухот префрла на бензин).

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #12459 на: 28 Септември 2023, 11:59:20 am »
Нека ти ја покачи плинар температурата на префрлување ако е подесена на 30 степени, 40 степени барем.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12460 на: 28 Септември 2023, 12:03:53 pm »
Се договорив со плинар(другар) да дојде во понеделник кога ќе биде ладна(после работа), ако дојде во 23 часот (како што кажа) и го среди проблемот ќе биде пофален, не само тука, туку и насекаде. Не ми е проблем да ја држам гаста таа една минута, ама проблем ми е што мора да го пуштам пребрзо кумплугот(да не паднат вртежите) и да прошлајфа.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
« Одговори #12461 на: 28 Септември 2023, 13:13:55 pm »
Мапата ти е пореметена нешто.

Јас некои слични проблеми имам со системот што ми е во Нубирата, што е уствари Опел 1.6 16V мотор. Дур да загрее убаво моторот знае да трокира и слично.

Така беше уште кога беше ганц нов системот. Сто пати ја носев на подесување - џабе. Такви беа тогаш системите (2012-2013).

Сега системиве што ги имам поновиве, нема никаков проблем. Други технологии се сега.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12462 на: 28 Септември 2023, 13:17:38 pm »
Значи пак е до плинот. Гледав полнење на алтернатор е на граница на минимум и кога е ладна малку треперат светлата. Да е до него, не знам...
Не ми се чека другаров до понеделник (има премногу работа), ако сум во можност ќе снимам видео и ќе пуштам тука. Да е сензор ќе зафркава и со палење, и со потрошувачка(МАП, ламбда(ќе троши масло на овие модели 1.4 и 1.6 опелски 16 вентилски)).

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12463 на: 28 Септември 2023, 14:31:53 pm »
Се извинувам за дабл пост (ретко е).
Пробав да ја измалтретирам колку што можи за да изгасне, но не успеав  ;D
Најверојатно само навечер тоа се случува.
*сеуште е под саух и затоа кога притискам кумплуг паѓаат вртежите на 1800 или 1500.
Исто така стиснав кумплуг на видеото преку 10 пати за да паднат вртежите и да изгасне, но не успеа, сигурно е до плинот.*
https://imgur.com/a/0h2fQXh
Еве и на подзагреана (без саух):
https://imgur.com/a/4gkxmMo
Вечер ако успеам да снимам, ќе направам едит на постов. Само тоа малку потешко, си идам од работа на отворен пат и тогаш може да изгасне, а зад мене колона коли (од кои некој се сили и вози над 100 и претицува колона). Така да, малце е опасно, и да ми изгасне, а и да снимам.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #12464 на: 28 Септември 2023, 15:00:13 pm »
Kakov e sauhot? Pusti slika, sum imal slicen problem na pezo. Na otvoren pat na patarina ili zastanuvanje gasese

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk