Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1955375 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #8460 на: 20 Мај 2020, 11:33:25 am »
Кај мене е на две.

Па голем кур, плус уште 500, на две, односно четири години.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8461 на: 20 Мај 2020, 12:33:47 pm »
По слободна проценка, уље, филтри и раб. рака би требало да бидат поефтини од ребраст, пумпа и раб. рака.

Смени уље и филтри, парите што ќе ти останат зачувај ги и во најскоро време и ребрастиот да го смениш.

Сметај дека зимава има добри шанси и акумулаторот да рикне.

Па имаш и глицерин и антифриз.

Не е евтино да се поседува кола :)
Glicerin i antifriz dosega ne sum smenil na niedna kola ili kamion.Neznam so tolku go forsirate toa.Dosega ne sum imal nikakov problem,nitu jas nitu nekoj so go poznavam.

И не е којзнае каква инвестиција да смениш антифриз и глицерин, па ваков став да имаш.

Литро глицерин, саглам, е од 600-900 денари на 2 години.

3 литри антифриз и 2 литри дестилирана, нека е макс 1000-ка, на 5 години.

Во кафана, за цигари, за куротресии, двојно, па и тројно повеќе се лупа.

Јас ќе си ги менувам во редовни интервали. Не е некоја пара.

А и не би сакал да ми излезе проблем, па после да почнам редовно да менувам. Тоа би било глупо.
Ne e problemot dali ke smenis ili ne,problemot e vo toa sto se forsira toa da se napravi,a mnogu pobitni raboti ne se kazuvaat.
Ete nekoj ke poslusasa vakov aovet i ke se zafrkni.Vodna pumpa ne menuval,ama antifriz menuval.Epa aj ubedete me deka antifrizot e pobiten od vodnata pumpa.
So menuvanje na glicerin ke si dobiel podobar odziv na pedalata,svasta.

p.s nemam nisto protiv menuvanje,menuvajte si kolku sakate,no koga sovetuvate nekoj prvo posovetuvajte go na pobitnite raboti,a ne na onie najmalku bitnite.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #8462 на: 20 Мај 2020, 12:39:39 pm »
Сметаш дека (не)квалитетот на антифризот не влијае врз работниот век на водната пумпа?

Па, да, иам подобар одзив на педалата со промена на глицерин. Може кај таа за кочење не толку, ама кај квачилото секако.

А ти како ќе искусиш дали има разлика или нема кога викаш дека не си сменил никогаш?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #8463 на: 20 Мај 2020, 12:54:39 pm »
Vodna pumpa se menuva na sekoj golem servis,taka da na 60K,80K ili 100K na kolki go pravis golemiot servis toa gore dolu e 4god.
Inaku pri golem servis,del ke isteci,del ke ispari od vozenjeto,doturas i se obnovuva.
Imalo slucaevi koga sum go zamenil glicerinot(radi defekt),pa ne sum osetil nikakva razlika,ama bas nikakva.
Pobitno e da imas ispraven sistem odkolku nov glicerin.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #8464 на: 20 Мај 2020, 13:14:06 pm »
Како не, 4 години.

Еве, кај мене е 10 години или 120.000 километри? Ланче. И?

За 1000-ка не се правам циган, кога веќе во сервисната имам определено интервал од 5 години за замена.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #8465 на: 20 Мај 2020, 13:20:19 pm »
Можете и ич ништо да не менувате, ни водна пумпа, ни ремени, ни глицерини ни антифризи, ни уље... Све може да помине со „кога ќе се расипе, тогаш ќе сменам“.  Можда за некого тоа е ОК од финансиси аспект. Возиш колата 4-5 години, не ја сервисираш, шитни ја. Ако се расипе, шитни ја расипана. Друг нека се замара.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #8466 на: 20 Мај 2020, 13:25:29 pm »
Е па тоа и ме иритира.

Сите кога купуваат сакаат чувано, пазено, одржувано...

А кога продаваат, "друг нека се замара, нека мења".

Е па, не бива така бе другари.

Башка, правиме муабет за 20-30 евра на 4-5 години. Или ќе чекаме нешто да се заебе, па тогаш ќе го сервисираме.

Смешки.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #8467 на: 20 Мај 2020, 13:25:57 pm »
Мене само ме загрижува малце тоа горе што го пишав.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #8468 на: 20 Мај 2020, 14:09:24 pm »
Како не, 4 години.

За 1000-ка не се правам циган, кога веќе во сервисната имам определено интервал од 5 години за замена.
Nikomu nisto,ako ti otkazi tebe ke ti otkazi tebe ke ti napravi problem ne mene.Koga tolku mnogu se grizis za voziloto i ne ti e problem,dosega odamna trebalo da ja smenis vodnata pumpa i da znaes deka taa e vitalen del od motorot.
I so da zboram ponatamu za odrzuvana so licnosti so mislat deka ja odrzuvaat svojata kola.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8469 на: 20 Мај 2020, 14:12:10 pm »
Некој ќе прочита дека нема потреба да смени глицерин и по 10тина години ќе смени плочки и ќе се чуди зошто не му е папучата како кога ја купил нова колата и ќе купува други, трети плочки.

И јас на почетокот на возачкиот стаж сметав дека нема потреба да се смени глицеринот.
Еве малку историја.
Со југото, купи овакви, купи онакви плочки, никако да ја дотерам кочницата да ми биде како на почеток кога го купив. Си возев така со години како со полу серво. Купив поскапи плочки (не се сеќавам, ваљда Ремса), ај да легнат, џабе.
Отидов на крај кај Мирко, се сомневав во сервото. разгледува човекот, се е одлично. Ме прашува кога сум сменил глицерин. Му одговарам, зарем се менува? Еее, сине ;D
Го смени глицеринот, топ чувството на папуча.

Кога го купив Типото 10 години старо, немав проблем со кочници но веднаш кај него да смени плочки/гуртни и се што треба. Го задржав 5 години, не пипнав ништо за тоа време.

Со Меганот на големиот сервис (60.000км) повторно ме фати Влашка жичка и не сменив глицерин, за по 2 години да почнувам да осеќам поинаква папуча и потврдо квачило.
Сменив глицерин и се препороди колата.

Со Симката, не му се мешам на стариот околу одржувањето, фатив да ја возам во 2016 (веќе опишав на претходна страна) и кога треба појако да кочам како да нема гризење. Отворивме дома, плочките речиси нови, дисковите веќе знаевме дека се фабричките.
Отидов кај Мирко да се консултирам околу промена/набавка на дискови. Дисковите иако стари, немаа некои големи неправилности, за набавка малку покомплицирано...
Сменивме глицерин бидејки стариот не се сеќаваше кога последен пат го сменил.
Веднаш се осети подобрување.
Верувам дека кога би се смениле и дисковите подобрувањето ќе биде позначително.

Сега, ако некој ако го чита ова, ќе знае дека глицеринот е пожелно да се смени барем еднаш на 10 години.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #8470 на: 20 Мај 2020, 14:18:54 pm »
Како не, 4 години.

Nikomu nisto,ako ti otkazi tebe ke ti otkazi tebe ke ti napravi problem ne mene.Koga tolku mnogu se grizis za voziloto i ne ti e problem,dosega odamna trebalo da ja smenis vodnata pumpa i da znaes deka taa e vitalen del od motorot.
I so da zboram ponatamu za odrzuvana so licnosti so mislat deka ja odrzuvaat svojata kola.

Чекај, чекај... Дали те разбрав асолно: Јас "мислам" дека ја одржувам мојата кола, у смислу "не знам да ја одржувам, неправилно ја одржувам, не ја одржувам"... Или како?

Те збунија 5-те години? Тие се однесуваат на антифризот, кој за овие 117.000 километри и 11.5 години 2 пати ми е сменет, по пропис. НЕ НА ВОДНАТА ПУМПА!

А водната пумпа, ќе почекам до 120.000. По пропис.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #8471 на: 20 Мај 2020, 14:25:02 pm »
Ti so tvojata kilometraza so ja pravis nisto da ne smenis 15g mozis slobodno da recis deka top e ovaa kola(bilo koja marka da ja imas),nisto ne se rasipuva i sl...Ima lugje sto tvojata kilometraza ja pravat vo 2-3g,a kaj niv poinakva situacija e.
Inaku neubo te svativ vo vrska so lanceto,kao demek ne go menvam pa ne menvam ni vodna.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #8472 на: 20 Мај 2020, 14:32:27 pm »
Нормално дека ќе менувам сет ланче и водна пумпа.

Кога ќе дојде време за тоа. Ни порано, ни подоцна.

Отсутен DMirceski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 200
« Одговори #8473 на: 20 Мај 2020, 16:17:34 pm »
Поздрав до Симо и останата екипа
Гуртните полни топ клипчето блокирано порачавме утре го средува мајсторот.
Good Year

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #8474 на: 20 Мај 2020, 16:30:12 pm »
I glicerin da smenis,klipce ne mora. ;D