Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1955071 пати)

Отсутен DMirceski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 200
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #8475 на: 20 Мај 2020, 16:55:20 pm »
Ха Ха батали клип нека се тркала че му јавам да го елиминира нееморално да поседува кочници возилото
Good Year

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #8477 на: 20 Мај 2020, 18:48:50 pm »
Остај го, ја потера на инат.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8478 на: 20 Мај 2020, 19:05:54 pm »
Inaet e ako e sprotivno od tvoeto mislenje.
Znaci 'tvojot' redosled na odrzuvanje so mojot redosled nemozat da bidat isti.
Ti pravis 120Kkm vo 10g i kako so kaza.
Jas tie km gi pravam vo 3-4g max,taka da jas pobrzo kendojdam da smenam vidna pumpa odkolku antifriz.
Mene prioritet mi e da smenam vitalen del na kolata,poso ocigledno nikogas ti nema otkazano vodna pumpa pa da pregrees motor.
Mene mi imaat i na kamion i na kola,iako bile promenati na vreme.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8479 на: 20 Мај 2020, 19:19:56 pm »
Муабетот тргна од тука
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,16659.msg1140240.html#msg1140240

17 години стара кола со 100.000км.

А не за 2 години стара кола со 150.000км.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #8480 на: 20 Мај 2020, 19:30:19 pm »
Na taa kola se treba da i se smeni,i bas ete da vidime neka go izmeri deckoto antifrizot pa da znaeme kolku izgubil od svojstvata.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #8481 на: 20 Мај 2020, 19:52:35 pm »
Jas tie km gi pravam vo 3-4g max,taka da jas pobrzo kendojdam da smenam vidna pumpa odkolku antifriz.
Mene prioritet mi e da smenam vitalen del na kolata,poso ocigledno nikogas ti nema otkazano vodna pumpa pa da pregrees motor.

А наместо да се пезиш, да напишеше, нели е најдобар можен совет, еве, кога ќе се работи на кочниците, со клипчето, заедно и глицерин да смени... Нам ни викаш дека ги советуваме членовите за помалку битни работи, а ти уствари никако не го советуваше. Дури и контра-ефект успеа да постигнеш.

Решава и "битна" и "помалку битна" работа.

Кога менуваш водна пумпа, не менуваш антифриз? Го собираш во кофа и пак истиот го враќаш? Верувам дека ставаш нов, што значи дека менуваш, иако викаш дека не менуваш. Во принцип, и порано од предвиденото, ама изгледа не си свесен. Едино, разлика меѓу моето менување и твоето е што ти не стануваш сабајле и викаш "одам антифриз да сменам", туку работиш повеќе работи одеднаш.

Не знам што ти е поентата - по твое, ако не смениш водна пумпа, или ако не се дефект кочниците, не се менува ни антифриз и глицерин? Нит превентивно?

А си помислил ли дека постои можност - доколку си менувал редовно антифриз, немала да ти откаже водната пумпа и нема да си го прегреел моторот? Викаш не си имал проблем, затоа не си менувал, а уствари си го постигнал врвот во проблемите - си прегреал дава мотори. Кој ќе ти гарантира дека баш антифризот не бил разлог за сјебување на водната пумпа? Знаеш дека амортизиран антифриз ствара разни талози низ системот за ладење, нели?

Не возат СИТЕ 25.000 километри годишно.

А за Цитроенот, како да провери својства, кога едина ствар што може да се провери е точката на смрзнување?

Каде се другите својства на антифризот, кои НЕСОМНЕНО се отидени, споредено со нов?

Отсутен DMirceski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 200
« Одговори #8482 на: 20 Мај 2020, 21:23:19 pm »
Да знаев дека се оди во крајност немаше да се посмеам воопшто
Good Year

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #8483 на: 21 Мај 2020, 00:33:34 am »

А наместо да се пезиш, да напишеше, нели е најдобар можен совет, еве, кога ќе се работи на кочниците, со клипчето, заедно и глицерин да смени... Нам ни викаш дека ги советуваме членовите за помалку битни работи, а ти уствари никако не го советуваше. Дури и контра-ефект успеа да постигнеш.

Решава и "битна" и "помалку битна" работа.

Кога менуваш водна пумпа, не менуваш антифриз? Го собираш во кофа и пак истиот го враќаш? Верувам дека ставаш нов, што значи дека менуваш, иако викаш дека не менуваш. Во принцип, и порано од предвиденото, ама изгледа не си свесен. Едино, разлика меѓу моето менување и твоето е што ти не стануваш сабајле и викаш "одам антифриз да сменам", туку работиш повеќе работи одеднаш.

Не знам што ти е поентата - по твое, ако не смениш водна пумпа, или ако не се дефект кочниците, не се менува ни антифриз и глицерин? Нит превентивно?

А си помислил ли дека постои можност - доколку си менувал редовно антифриз, немала да ти откаже водната пумпа и нема да си го прегреел моторот? Викаш не си имал проблем, затоа не си менувал, а уствари си го постигнал врвот во проблемите - си прегреал дава мотори. Кој ќе ти гарантира дека баш антифризот не бил разлог за сјебување на водната пумпа? Знаеш дека амортизиран антифриз ствара разни талози низ системот за ладење, нели?

Не возат СИТЕ 25.000 километри годишно.

А за Цитроенот, како да провери својства, кога едина ствар што може да се провери е точката на смрзнување?

Каде се другите својства на антифризот, кои НЕСОМНЕНО се отидени, споредено со нов?
Deckoto sfati deka se salam,ama ocigledno ti ne sfati.Toa pezis neznam so znaci,no mozam da pretpostavam.Nebitno.

Ocigledno neznaes poso ne si ni menuval,koga menuvas vodna pumpa ne go ispustas celiot antifeiz i ne istekuva celiot antifriz,tuku samo mal del,taka da drugiot ostanuva vo sistemot,doturas toa so isteklo i gas.

Vo dvata slucai koga imav problem so vodnata pumpa bese od samata vodna pumpa,nikakvi talozi nikakvi crni kamenja nemase vo sistemot,ednostavno tolku i bil vekot,iako ednata(na kolata bese skoro nova).
Okolu svojstvata prasaj go clenot Mikus,toj vikase deka se gubele svojstva koi se merele so instrumenti,jas kazav pogore deka kaj antifriz edino so mozi da se izgubi e da 'oslabi'.

p.s Eve ti eden primer...pred nedela dena na kamionot koj go vozam mi menuvaa lamela.Pa poradi retarderot mora da se ispusti celiot antifriz.Go ispustija majstorite vo korito,smenaa lamela i si go vratija istiot nazad vo sistemot.
Jas kamionot go vozam dve godini imam pominato 220Kkm so nego,a vkupno ima 780Kkm...Jas ne veruvam deka nekogas e smenet antifrizot,nema nitu gjubre nitu nisto,isto kako vcera da e turwn vo sistemot,a vnatre e od 2007 odkako e proizveden kamionot.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8484 на: 21 Мај 2020, 07:49:37 am »
На кола со 800к не се менува ништо од витални делови.

Се менува цел мотор ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #8485 на: 21 Мај 2020, 08:59:39 am »
Ako ima ostanato nesto zdravo od sasijata da ima kaj da go zastrafis. ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #8486 на: 21 Мај 2020, 09:01:37 am »
ОК, @MecheTo .

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8487 на: 21 Мај 2020, 09:55:25 am »
Како тестирате температура на замрзнување, со некое вакво апаратче? https://www.youtube.com/watch?v=BLmZAQeMM9o

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #8488 на: 21 Мај 2020, 09:59:04 am »
ДАП
 ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #8489 на: 21 Мај 2020, 11:02:26 am »
Мене на прв сервис на голфот ми дотурија 200 грама антифриз и нормално го проверуваат, покажа -37 што е одлично. На вториот сервис нивото беше исто, ќе видиме сега на 90.000км дали ќе дотурат антифриз. Мислам се менува само ако нешто имате проблем што би го контаминирал антифризот.