Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2232194 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #6960 на: 06 Јануари 2019, 16:04:09 pm »
Ладно е. Ако чекаш да загрее у место па да возиш нормално е тоа. Јас никогаш не сум приметил дека имам регенерација во тек. Може дека на отворено секогаш сум 150+ :)

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6003
« Одговори #6961 на: 06 Јануари 2019, 16:15:51 pm »
Не чекам да загрее,работи 20-30 секунди во место и тргам,обично возам во помал степен на брзина и гледам секојпат да сум над 2000грм мин.
Кога прави регенерација на 3000грм шибам во зависност од патот.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен KiKoOoOoOoO

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 113
« Одговори #6962 на: 06 Јануари 2019, 16:21:47 pm »
Луѓе, полнач за акумулатор некој средна класа, ни скап ни многу евтин? 74ah да задоволи?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #6963 на: 06 Јануари 2019, 16:54:09 pm »
Отвори на реклама 5,напиши полнач во пребарување ке ти излезат од 1300-2000 ден.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6964 на: 07 Јануари 2019, 12:40:32 pm »
Луѓе, полнач за акумулатор некој средна класа, ни скап ни многу евтин? 74ah да задоволи?

Прво треба да кажеш за што ти треба.
Има такви со поголема јачина (ампеража) за побрзо полнење, и има за дополнување (помала ампеража). Како за почеста употреба, да се дополни подиспразнет акумулатор, послабиве се доволни, и осетно се поевтини... Јас пред месец дена нарачав еден, кога ќе дојде ќе го тестирам - ако имам време ќе напишам и неколку збора како работи.

Тие со поголема јачина се подобри за повеќе испразнети акумулатори, за побрзо полнење, и поскапи се.

Отсутен KiKoOoOoOoO

• Јуниор
  • **
« Одговори #6965 на: 07 Јануари 2019, 18:43:13 pm »
Се празни од нигде никаде зимата...и другите годишни времиња :) амс помалку.Друг купив пак се празни :) Ја носам колата на електричар, не троши струја, 14.3 полни слтернаторот, а се празни...Кога го ставаа сега новиот ми рекоа многу искри фрла, имаш потрошувач..Ајде пак на мајстор, пак ништо..И немам нерви да одам по мајстори, сакам да си купам полнач колку да не ме остава некогаш така, да не запали

« Последно менување: 07 Јануари 2019, 18:49:45 pm KiKoOoOoOoO »

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6966 на: 07 Јануари 2019, 18:53:07 pm »
Подобро е да го решиш проблемот така ништо не си направил. За шо кола се работи.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #6967 на: 07 Јануари 2019, 18:55:58 pm »
На осцилоскоп мереше напон? Ако не мерел на осцилоско измерил пик, а не реална вредност. Види диодите намотките... И напотките не се мерат со обичен ом-метар, него со високофрекфентен извор...

Отсутен KiKoOoOoOoO

• Јуниор
  • **
« Одговори #6968 на: 07 Јануари 2019, 19:02:52 pm »
Аstra H...Не знам ни кај да ми измерат Битола така...Олимпија моторс беше колата 2 недели, ми се јавија дека се е океј и пак истото...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6969 на: 07 Јануари 2019, 19:12:17 pm »
Некој ги онади кокошките, ама не е петелот!  :-X
Ako има некој потрошувач, тоа може да се утврди - мора да се утврди.

Отсутен KiKoOoOoOoO

• Јуниор
  • **
« Одговори #6970 на: 07 Јануари 2019, 19:14:54 pm »
Осцилоскоп за електричарите наши е мисловна именка...Јбг

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #6971 на: 07 Јануари 2019, 19:26:42 pm »
Аstra H...Не знам ни кај да ми измерат Битола така...Олимпија моторс беше колата 2 недели, ми се јавија дека се е океј и пак истото...

Ако е астра h од 2004-2005 имаа фабрички маани со радиото,наводно тоа ја трошела струјата,пробај отштекај го радиото некое време па пробај дали ја губи струјата.
Само да знаеш сигурно е кодирано радиото и ако имаш car pass таму го пишува кодот.

Отсутен KiKoOoOoOoO

• Јуниор
  • **
« Одговори #6972 на: 07 Јануари 2019, 19:54:06 pm »
Со дисплејот беше проблемот. Ставивме прекидач, ама пак има проблем

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #6973 на: 08 Јануари 2019, 04:38:06 am »
Ако има некој потрошуваш може да се измери со нај едноставен унимер, па  со сијаличка. Ако е диода прегорена, или треба да се отвори  или осцилоскоп. Ако е реглерот да се проба со друг реглер. Ако е намотка или од око ако може да се утврди или со инструмент т.е. со наизменичен сигнал со висока фрекфенција. Едино да е механички проблем ако е со шајбна алтернаторот па да е прошлајфувана. т.е. сите со со шајбна ама имаше некој вид на шајбни што можеа да пролизгаат, значи моторот си врти, каишот си врти, шајбната си врти но не и осовината. Акумулатор веќе е менет.
Напонот на запалена кола, после 15-тина минути БЕЗ потрошачи треба да е 14.4в, и тоа мерен со добар апарат, па ајде да речиш дека е ок напонот, а еден таков поасален апарат е 100-тина евра. Евентуално апла ако се отидени четкиците, па ич да не полни алтернаторот па да измериш 10 волти па да речиме сигурно нешто не е во ред, ама инаку тешко дека точно ќе дијагностицира.
Што амперсати е акумулаторот ? Вака од муабет почни од диодите да ги проверуваш. Каишот да не пишти случајномкога че ја запалиш на ладно?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6974 на: 08 Јануари 2019, 07:49:51 am »
ж
Се празни од нигде никаде зимата...и другите годишни времиња :) амс помалку.Друг купив пак се празни :) Ја носам колата на електричар, не троши струја, 14.3 полни слтернаторот, а се празни...Кога го ставаа сега новиот ми рекоа многу искри фрла, имаш потрошувач..Ајде пак на мајстор, пак ништо..И немам нерви да одам по мајстори, сакам да си купам полнач колку да не ме остава некогаш така, да не запали

Јас имав сличен проблем со пробиена диода на алтернатор на 166. Само кога намотките на алтернаторот ќе се погодат во соодветна положба, протекуваше струја низ диодата, и не секогаш се празнеше акумулаторот, али кога се празнеше, за 2-3 дена - мртов! Мери струи, чуда врагови, потрошувачи да не има бркај духови - џабе... Случајно го открив проблемот, не ми ни текнува како, веројатно ја начекав кога арчи и фатив амперметарот тогаш...
Just saying, не мора кај тебе да е истиот проблем, може е нешто друго, но штом се празни, мора да „тече“ некаде струја :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.