Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2662714 пати)

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7132
  • Бенве сие бенве
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #5700 на: 19 Декември 2017, 17:09:46 pm »
У Скопје сум сретнал многу канти, можеби затоа што голем град, а и од секаде идат, зад некои коли не се вози, може и од тука ви е револтот.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1449
« Одговори #5701 на: 19 Декември 2017, 17:11:15 pm »
Извинете за нубско прашање и малце офтопик, дали катализатор кај бензинците е исто што и дпф кај дизел? И како може да се оштети катализаторот ако ја запалиш со туркање (така пишува во упатство)

Не е исто, DPF ти е Diesel Particulate Filter и овој се става исклучиво на (поновите) дизел мотори. Катализатор е сосем друго и го има и кај бензинци и кај дизели.

А за тоа оштетување на катализаторот првпат слушам. И онака на кола возена во МК со 100к + километри катализаторот е 85% за во отпад.
Муабетов ми беше дали намената е иста или слична, а мојот веројатно е уште добар барем уште 50к.  Еве упатството шо вели:
Цитат
ВНИМАНИЕ
• Не дозволувајте возилото да Ви остане без гориво. Тоа може да го оштети катализаторот.
Цитат
ВНИМАНИЕ
• Не се обидувајте да го запалите возилото со туркање или влечење. Ова може да го оштети катализаторот и автоматскиот менувач и може да предизвика повреди.
Цитат
КАТАЛИЗАТОР
ВНИМАНИЕ
Вашето возило е опремено со катализатор.
• Не употребувајте оловно гориво за возилото.
Кај возилата со катализатор, резервоарот
за гориво има тенко грло за полнење што
го оневозможува вметнувањето на црева
за полнење на оловно гориво.
ВНИМАНИЕ
Катализаторот може да се оштети
со неправилно загорување кое
е последица од обидите за палење
со педалот за гас притиснат во случај
кога имате проблеми со палењето.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
« Одговори #5702 на: 20 Декември 2017, 13:26:29 pm »
Ај малку израдувајте ме..

Станува збор за 2 литра турбо дизељ. Ја земав колата од сервис после променет дихтунг на глава (дуваше воздух во казанче, уље чисто, антифриз чисто плав) и кога го запалив чуреше плаво као 3 тамчиња на пуна гас на угорница. После 3-4 километри се исчисти и коа загреа со фино газење нема ни црн ни плав чад позади, вода држи. ТОП. Го запалив после 3-4 дена и на искачање од гаража пак видов дека чури плаво, после 3км веќе не гледав чад во ретровизор но не значи дека не си чади „онака“. Пред да се смени дихтунгот редовно си чурнуваше на палење „фина“ количина на чад али после 15 секунди се чистеше целиот чад од ауспух.

Компјутер вика има 2 кодови, егр (мислам дека е стар код) и „P0190 Fuel rail pressure sensor circuit malfunction“. Човекот ми објасни нешто не го разбрав баш, дизните „компензирале“ една за друга и четвртата дизна била во нормала -0.7, втора и трета се на граница -2, а четвртата е +4. (граница на нормала е од -2 до 2). Нема збор дека дизните имаат проблем али после сметката за дихтунгот, ќе почекаат уше некој месец (во гаража).
Прашањето ми е дали плавиот чад теоретски може да е од дизните, или можно од лошо сработена репарација на глава? (рамнета глава, сменети гумици и „полирани лежаи на вентили?“)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18054
« Одговори #5703 на: 20 Декември 2017, 13:31:07 pm »
Плав дим е горење на масло, а турбо дизел со интеркулер може да има масло во самиот интеркулер, во турбината, или пак самиот мотор да си има мака.

Несогорено гориво (поради дизни) би димело црно, додека бел дим е антифриз/вода.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #5704 на: 20 Декември 2017, 15:39:55 pm »
Не, 99% дихунг на глава, со стоење на колата се слива малку вода во цилиндрите и затоа на ладна мава бел дим додека да ја истера водата.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
« Одговори #5705 на: 20 Декември 2017, 15:58:31 pm »
Не, 99% дихунг на глава, со стоење на колата се слива малку вода во цилиндрите и затоа на ладна мава бел дим додека да ја истера водата.

Плав дим си чади кога има магла и додека да загрее, проблемот не ми е што чади бело, чади плаво.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #5706 на: 20 Декември 2017, 15:59:17 pm »
На сив дим мислев, грешка.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #5707 на: 20 Декември 2017, 16:38:46 pm »
Па кажи му за плав де ... ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #5708 на: 20 Декември 2017, 23:01:31 pm »
@Стефан_Т Тртни ѝ еден „италијански“ тјунинг на обиколница, ако останало некое уље по цевките од трубини и интеркулер, све тоа да летне низ ауспух ;D

Ако цркне у меѓувреме, таман може да му ја рекламираш на мајсторот што ти ја праел, вака ништо не праиш.. :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
« Одговори #5709 на: 20 Декември 2017, 23:12:49 pm »
@Стефан_Т Тртни ѝ еден „италијански“ тјунинг на обиколница, ако останало некое уље по цевките од трубини и интеркулер, све тоа да летне низ ауспух ;D

Ако цркне у меѓувреме, таман може да му ја рекламираш на мајсторот што ти ја праел, вака ништо не праиш.. :)
Па не напраив баш италијански.. али свртев 200км на автопат 2500-2700 вртежи.. И јас мислев дека е останато уље али не е.. Ако беше останато во интеркулер тогаш зошто не е цело време додека ја возам? Зошто после неколку дена паркирана пак чади?
Да не е направен пропуст во репарирањето на главата, можда погрешни гумици се ставени или нешто? Исто ми рекоа кога беше отворена главата дека цилиндарот бил загребан, но не верувам дека карика или цилиндар вакви симптоми има. Додуша ми нема текнато да извадам капакот за уљето на ладен мотор...

Edit..
Ми текна сега, ми кажаа во сервис дека компресијата е одлична и нема проблеми, а и покрај проблемите со дизните, над 2000 вртежи солидно влече..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #5710 на: 20 Декември 2017, 23:21:13 pm »
А и глава репарираше? Ми промакна тој момент :( Јас мислев само дихтунг си мењал. Тогаш враќај назад на рекламација, не би смеело да чурне. Очигледно влага уље у цилиндрите од некаде (веројатно воџици/гумици на вентили).
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 284
« Одговори #5711 на: 21 Декември 2017, 15:30:28 pm »
Dali znaete od sto moze dase slucuva ova? Sekogas nautro koga e mnogu ladno tempersturata vaka prai i posle se e normalno?

https://streamable.com/s/nz5ak/xkgnl

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #5712 на: 21 Декември 2017, 16:19:54 pm »
Кај мене (друг бренд) кога е температурата под 3 степени свири од инструмент табла. Тоа се случува и во возење ако падне под 3 степени и пред палење ако е под 3 степени надвор. Ми личи на истата ситуација. Како едно известување да бидеш свесен дека е ладно и да си повнимателен додека загрее.
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20893
« Одговори #5713 на: 21 Декември 2017, 16:23:15 pm »
Дали сите коли со електрична паркинг кочница имаат HSA (Hill Start Assistent)?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1449
« Одговори #5714 на: 21 Декември 2017, 16:31:54 pm »
Dali znaete od sto moze dase slucuva ova? Sekogas nautro koga e mnogu ladno tempersturata vaka prai i posle se e normalno?

https://streamable.com/s/nz5ak/xkgnl
Колку шо разбрав од читање овде тоа е тој автоматски саух, и кај мене вака стартува (вчера на -6) со 2000 вртежи и постепено паѓа