Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2663290 пати)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6049
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #5685 на: 19 Декември 2017, 09:26:05 am »
Пиши ми за секој случај,мислеш одеш таму ја носиш колата и ти средува тој се додека пиеш кафе 😀
Иначе дпф филтерот ако се извади ке треба и егр за се исклучи?

Sent from my E5603 using Tapatalk

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5236
  • The Spartan General
« Одговори #5686 на: 19 Декември 2017, 09:27:40 am »
Пиши ми за секој случај,мислеш одеш таму ја носиш колата и ти средува тој се додека пиеш кафе 😀

Па не, ама треба да се препрограмира самиот компјутер. НИкако само физичко вадење на деловите по издувот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7132
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5687 на: 19 Декември 2017, 09:29:25 am »

Ќе ти оставам број во ПП, ДПФ и егр не знам дали се зависни еден од друг, мислам дека не се. За регистрацијата е така, одиш оставаш шеташ и на крај си ја зимаш, јави му се на човекот кажи му Марјан од Велес ми даде број и ќе се договорите што и како.

Отсутен KiKoOoOoOoO

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 113
    • Womens In Your City - Anonymous Casual Dating - No Selfie
« Одговори #5688 на: 19 Декември 2017, 09:34:00 am »
А кај нас без дпф, врви на технички?

Sent from my iPhone using Tapatalk
https://SecreLocal.com - Chat With Блокирано - No Verify - Anonymous Casual Блокирано -   Where To Meet Local Блокирано

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #5689 на: 19 Декември 2017, 09:36:45 am »

Па не, ама треба да се препрограмира самиот компјутер. НИкако само физичко вадење на деловите по издувот.
Сега прашав во Струмица и ми рекоа ке го отворат дпф филтерот и ке го искршат внатре,повторно ке го закрпат и на крај софтверски ке се исклучи,прашав дали со тоа се гаси и егр вентилот и ми рече "да" (кошта 150€)
Прашав и во Скопје ми рекоа само дпф да средат,егр нема да се чепка,исто 150€

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5236
  • The Spartan General
« Одговори #5690 на: 19 Декември 2017, 09:37:24 am »
Во Струмица ти е посигурно, ем поблиску.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5691 на: 19 Декември 2017, 09:38:01 am »
Прашај у степон 070355559

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #5692 на: 19 Декември 2017, 09:40:33 am »
Ах бе златен @google , штета што не си веќе активен.

Присутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4777
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #5693 на: 19 Декември 2017, 09:58:50 am »
Затоа ќе си дишеме лајна...пошо проаѓа све на технички и тамче од 75та и трактор без дпф.  >:(

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #5694 на: 19 Декември 2017, 16:32:30 pm »
Извинете за нубско прашање и малце офтопик, дали катализатор кај бензинците е исто што и дпф кај дизел? И како може да се оштети катализаторот ако ја запалиш со туркање (така пишува во упатство)

Не е исто, DPF ти е Diesel Particulate Filter и овој се става исклучиво на (поновите) дизел мотори. Катализатор е сосем друго и го има и кај бензинци и кај дизели.

А за тоа оштетување на катализаторот првпат слушам. И онака на кола возена во МК со 100к + километри катализаторот е 85% за во отпад.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5695 на: 19 Декември 2017, 16:33:59 pm »
Оти за у отпад?

Sent from my Samsung s8+ using Tapatalk

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
« Одговори #5696 на: 19 Декември 2017, 16:39:46 pm »
Затоа ќе си дишеме лајна...пошо проаѓа све на технички и тамче од 75та и трактор без дпф.  >:(

Дишеме лајна од греењето на цврсти горива. Јас никогаш во време на загадување не сум почуствувал мирис на изгорен дизел или бензин, ама затоа мирис на изгорени дрва и гуми колку сакаш.

Не велам дека тамчето и сличните машини ко него не загадуваат ама тие се капка во морето во споредба со греењето на дрва. Секако треба работата накај почисти и поеколошки возила во МК ама тоа кога ќе дојде просечната плата накај 1к евра може да се прај муабет. Сега за сега нереално е да очекува преку ноќ да исчезнат не еколошките возила од сообраќај. Просто хаос би настанал во економија, диструбиција, превоз и се друго.

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
« Одговори #5697 на: 19 Декември 2017, 16:42:27 pm »
Оти за у отпад?

Sent from my Samsung s8+ using Tapatalk

Да земе да се измери како работел кога бил нов катализаторот и на 100 или 150 илјади километри, притоа цело време возен со македонски горива, јас мислам дека барем 85% е падната ефикасноста на катализаторот во однос на пречистување на издувот од возилото. А кај нас се знае, ретко кој менува катализатор, сите го сецнуваат и ставаат цефка.  ;D

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #5698 на: 19 Декември 2017, 17:05:53 pm »
Момци стигна Фиато,битно живи и здрави пристигнаа,олеснати за 500€+ али јбг на БГ табли ке оди и тоа е,иначе планот беше на Мк табли,Проблемот бил ДПФ филтерот при што го извадиле и софтверски го исклучиле,ставиле некаква си цевка да не брмчи ко Имт 533 (да не плаши људи поред пута) 😃
Тоа е тоа шо знам.
@Molec кажи според тебе шо да се прави?
Знаеш некој шо продава здрав Дпф за Фиатов со примамлива цена,ако знаеш слободно пиши.
Иначе и јас сум за да има дпф но гледаш што се случува,ке пробам утре да најдам некое решение,ке одам до Бг секако и таму ке прашам.

Присутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4777
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #5699 на: 19 Декември 2017, 17:06:22 pm »

Дишеме лајна од греењето на цврсти горива. Јас никогаш во време на загадување не сум почуствувал мирис на изгорен дизел или бензин, ама затоа мирис на изгорени дрва и гуми колку сакаш.

Не велам дека тамчето и сличните машини ко него не загадуваат ама тие се капка во морето во споредба со греењето на дрва. Секако треба работата накај почисти и поеколошки возила во МК ама тоа кога ќе дојде просечната плата накај 1к евра може да се прај муабет. Сега за сега нереално е да очекува преку ноќ да исчезнат не еколошките возила од сообраќај. Просто хаос би настанал во економија, диструбиција, превоз и се друго.
Не мора преку ноќ...прво да се воведат повиски стапки за регистрација на не-еколошки возила вклучително со пенали (плаќање еколошка такса за возење во одредени зони/парк/водно/строг центар/болница/градинка) па понатаму и забрана на движење на истите (пр. ако не е EURO3 не смее да вози низ Скопје/Тетово и др градови каде е загаденоста висока), следно да се забрани регистрација на возила што не задоволуваат EURO 3 норма итн. Субвенции за купување еколошки возила...гага регистрација, попусти...итн.

Иначе се согласувам дека старите не-еколошки возила не се главниот причинител на аерозагадувањето, НО, значително допринесуваат.
Тоа што не си осетил е друг муабет, повози се со приватен автобус од постарите или вози позади тамче/венто/било кој стар дизел да видиш дали нема да осетиш.