Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 509371 пати)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #1605 на: 08 Јануари 2021, 23:07:40 pm »
Во Будимпешта прв пат (и засега единствен) користев проточен бојлер приклучен на градски гасовод. Инсталацијата поминуваше покрај ѕидот во кујната, со разделник за во бањата. Скоро инстантно имаш топла вода, не прежешка, ама констатно топла и се гледаше синиот пламен кој си гори (тој што знае каков гас се користи, нека ме надополни). Не сме се уште навикнати на проточен систем, ама како што вика @Bicikle , ако имаш инсталација, секако монтирај.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1606 на: 08 Јануари 2021, 23:10:07 pm »
И во Романија е така. Покул работа нема. Само да не пука :)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #1607 на: 08 Јануари 2021, 23:16:27 pm »
Во Будимпешта прв пат (и засега единствен) користев проточен бојлер приклучен на градски гасовод. Инсталацијата поминуваше покрај ѕидот во кујната, со разделник за во бањата. Скоро инстантно имаш топла вода, не прежешка, ама констатно топла и се гледаше синиот пламен кој си гори (тој што знае каков гас се користи, нека ме надополни). Не сме се уште навикнати на проточен систем, ама како што вика @Bicikle , ако имаш инсталација, секако монтирај.

Јас имам користено исто на гасовод ама бојлерот за топла санитарна вода и парно е на балкон и никаков пламен не се гледа.

Само на пар месеци може притисокот на гасот да падне па треба рачно преку вентил да се појача. Супер работа.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #1608 на: 08 Јануари 2021, 23:22:43 pm »
@smole Не знам како е со расходи, се немам информирано воопшто за тоа, ама сигурен сум дека е значително помалку од постојано греење на струја.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1609 на: 09 Јануари 2021, 02:36:00 am »
Една боца( од 10кила) месечно, колку што имам читано и тоа да се капат 2 дневно. Малце е килавење со тегнење боци. Има и 20-25кг боци ама потешки се.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1610 на: 09 Јануари 2021, 09:13:34 am »
@smole Не знам како е со расходи, се немам информирано воопшто за тоа, ама сигурен сум дека е значително помалку од постојано греење на струја.

Во Романија плаќаат некоја смешна сума од 20е за гасот. Таму си има инсталација, нема боци. Ама за 20 е имаат топла вода, греење, готвење.
Во Финска пак, на струја се генерално. Веруваат дека и гасот е нееколошки :)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5935
« Одговори #1611 на: 09 Јануари 2021, 09:58:40 am »
Словенија е исто така,  седев некое време Љубљана во мини зграда од 60тите, "саатот"  беше над вратата во влезот, изгледаше како да е заедно со зградата монтирано не одпосле, и дома имаше во ходникот на зидот еден котел во кој се гледаше пламенче. Греењето, топлата водаи готвењето е на плин.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #1612 на: 09 Јануари 2021, 10:12:28 am »
У Јапан на зградите надвозници има. Ама со бојлерот на @marjanot  што напраивте?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1613 на: 09 Јануари 2021, 10:25:16 am »
^ и мини кокошарници и голф терени ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1614 на: 09 Јануари 2021, 11:28:33 am »
Нека пише 5-6 бренда и нека влече лотарија. Каква му е среќата, таква ;D

После на форум ќе решаваме проблеми :)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #1615 на: 09 Јануари 2021, 23:40:06 pm »
Ај и јас да прашам, искуство некое со Хјундаи бојлериве.
Конкретно овој го гледам поради овалната форма, просторот дозволува макс 40 см да е од ѕидот.

https://elektrometal.mk/proizvod/bojler-80l-2000w-vert-hori-elektronski-hy-d80-20ed4-double-tank-hyundai/

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #1616 на: 09 Јануари 2021, 23:57:25 pm »
И јас барам нешто слично на оваа форма. Се распрашав за Аристон ево велис серја 27цм е има можност за хоризонтална или вертикална монтажа. Наводно добри биле не се имал никој пожалено од муштериите. Ама па не знам за на подолг период како би се покажал, не се евтини, а немат од инокс казан. Штета што не нудат од парновод со таква форма.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #1617 на: 10 Јануари 2021, 08:22:42 am »
Каков беше клаберскиот заклучок за бојлер за купатило?
Што е најразумен избор за понатамошно сервисирање?

Дали ако гледам 100л (сега е 80л ама си треба повеќе) треба да внимавам на нешто посебно?

Најразумен избор за бојлер е проточен бојлер со електронск контрола на температура. АКо имаш инсталација ставај не се мисли.

За оние нсереќници како јас што мора да ја прекопацела зграда да донесе напоен кабел кој ќе држи 18 кW, остануваат овие со казани.

Јас го сменив Леов 80л со ваков 80л https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10090_10119_10120&product_id=67966&mfp=manufacturers%5B20%5D .

Кај овие греачот е намотан на керамичко јадро и  сместен во цевка која има голема допирна површина.

Не е дека не фаќаат каменец на надворешниот ѕид но теоријата е дека за одредена моќност распоредена на поголема површина би требало површинсkата температура да е пониска, со тоа и формирањето на наслаги да е побавно. Иако најдов видеа каде се гледа дека и овие си создаваат каменец.

Инаку ги разгледував и овие од Аристон со два резервоари и и два греачи. Има смисла до некаде, но она што ме одврати е висока цена за да се експериментира. На форуми има доста коментари од оние кои не успеале да го избегнат каменецот и комплицираното чистење.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1618 на: 10 Јануари 2021, 09:23:58 am »
Јас го имам баш овој модел, мојата верзија е ELS 80 EU.

Морав да го земам, бидејќи језиво ми е да ми стои бојлер над глава, тоалетот е мал, па единствено место беше над касата од вратата.
Естетски, нема споредба со другите, како и ергономично заради правоаголната форма. Има два греачи 1х1кв и 1х1.5 кв. Иако се води како 80,реално е 66литри капацитет. EU верзијата полни еден па друг греач, как верзијата во Русија двата истовремено. Имаат два типа, со емајл и со инокс. Гаранција им беше 3 со 5 госини ако не се лажам. Јас пред 4.5 год го земав од кај Електроелемент, околу 13.500.

Е сеа, негативни страни
1. На 3 година, почна да дава грешка со сензорот за температура. Проблемот е заради каменецот. Дечките од овластениот сервис дојдоа, го земаа, и вратија мислам наредниот ден. Наводно и сензорот го сменија, цена мислам дека беше 2500 или 3000.
Препорачаа на 2 год да се чисти.
2. Понискиот капацитет на вода. Иако е моделот ЕЛС80 што асоцира на 80л,реално е 66л. Јас и децата без проблем ќе поминеме, али жена ми без проблем цел го троши.
3. Емајлиран резорвар. По муабет од сервисерите, емајлот не може долгорочно да се чисти од каменец. Верзијата со инокс е сигурно 4-5 илјади поскапа. Јас очекувам 10 год да трае, па ќе видиме

Инаку темп ја држам на 60 степени, макс е 80. Ако нешто др ве интересира, пишете, мене толку ми текнува

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1619 на: 10 Јануари 2021, 15:35:03 pm »
20.000 е инокс на аристон. Мењај ррефовно и аноди, долго ќе ти трае, секако на 2 год и чистење. Не ги лупај ко ќе го чистиш ( го имам видено и ова, зато пишав)