Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 509444 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #1575 на: 07 Јануари 2021, 12:43:48 pm »
Така де, постојат.

Но, членот прашуваше за во кујна.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #1576 на: 07 Јануари 2021, 12:44:30 pm »
@Leonid Јас не делам совети пошто не сум нити продавач нити монтер на бојлери, само кажав како сум си ја решил потребата, секој сам си одлучува за своето!

Ама сепак стојам на тоа дека не си во право, не само дека постои туку и голем дел на производители го тврдат тоа и произведуваат, а ако малку изанализираш дури и голем дел од поквалитетните кујнски чешми се само со две црева.

п.с. @Mikius Нема карање, само размена на мислење, затоа се и форумите. Праксата и стручноста на професионалците е за на лице место
Јас одговорив конкретно, ама од тебе нешто конкретно не прочитав.
На youtube има и видеа дека земјата е рамна.
Јас најдобронамерно ви кажав,а ако тебе гордоста не ти дава да признаеш дека ти увалиле,терај,ти ќе се поплавиш,не јас
Едит: на првото видео кажува дека има сигурносен вентил = pressure release valve, каде ќе испушта тој врела вода? Тоа ќе се случува при секое греење. Ама побитно е таа батерија што ти се допаѓа да била(пријател ја поврза само на ладна вода зошто само таа му се свиѓала на светов) отколку дали ќе се поплавиш дома.
Good luck
« Последно менување: 07 Јануари 2021, 12:49:56 pm Leonid »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1577 на: 07 Јануари 2021, 13:17:48 pm »
Не ми е јасно зошто 3 црева.

Кј мене чешмата е со 3, 1 е за ладна директ од водовод, 1 за топла, директ од бојлерче, 1 е за самата чешма бидејќи е со можност за извлекување. Реално се 2.

Бојлерот секако има 1 влез ладна и 1 излез топла.

Инаку една комшивка стави од оние протечнине со 3 кв греач како Делимано што ги фураат само друг бренд, 750 денари, да ви кажам право епген практична работа.

Иначе ја имам Аристон, веќе 5 години, 24/7 работи, до сега без проблем. До сеа не сум го чистел за бигор, сигурно треба.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1578 на: 07 Јануари 2021, 14:02:59 pm »
Од кај го набавила 750 ден.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5208
« Одговори #1579 на: 07 Јануари 2021, 14:18:55 pm »
Имам таков некое време веќе, за к. не го бива

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1580 на: 07 Јануари 2021, 14:20:27 pm »
Зш ? Кај мене си работе топ. Само поскапо го платев.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #1581 на: 07 Јануари 2021, 14:55:45 pm »
Имав слична "мака" пред пет-шест години кога сакав да го монтирам моето ниско монтажно бојлерче Аристон од десет литри. Ме убедуваат дека не може да се монтира на чешма со две црева. Сепак не ги послушав и еве го досега нема мака.

Sent from my moto g(9) play using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1582 на: 07 Јануари 2021, 18:30:56 pm »

Некој водоводџија и го наместил, не знам од каде го земал. Толку и рекол дека чини.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #1583 на: 07 Јануари 2021, 18:58:13 pm »

Кј мене чешмата е со 3, 1 е за ладна директ од водовод, 1 за топла, директ од бојлерче, 1 е за самата чешма бидејќи е со можност за извлекување. Реално се 2.

Инаку една комшивка стави од оние протечнине со 3 кв греач како Делимано што ги фураат само друг бренд, 750 денари, да ви кажам право епген практична работа.

Иначе ја имам Аристон, веќе 5 години, 24/7 работи, до сега без проблем. До сеа не сум го чистел за бигор, сигурно треба.

Имаш два вида на кујнски бојлери - притисочни и непритисочен (пластичен казан). За пртииситосчните бојлери се користи чешма со две црева, за непритсочните со три црева.  Кај непритиочните каракеристично е тоа што во самата батерија има систем за ослободување на пристисокот то се создава за време на греењето. Овие чешми со три црева стално капат кога се затворени а бојлерот ја грее водата. Кај нас најчесто нискомонтажните бојлери кои се со казанче се непритисочни. Јас едвај најдов никомомнтажен пристисочен бојлер од 10л кога ми трбаше за батерија со две црева.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1584 на: 07 Јануари 2021, 19:05:20 pm »

Некој водоводџија и го наместил, не знам од каде го земал. Толку и рекол дека чини.
750  за работата или за бољерчето?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1585 на: 07 Јануари 2021, 19:15:29 pm »

Имаш два вида на кујнски бојлери - притисочни и непритисочен (пластичен казан). За пртииситосчните бојлери се користи чешма со две црева, за непритсочните со три црева.  Кај непритиочните каракеристично е тоа што во самата батерија има систем за ослободување на пристисокот то се создава за време на греењето. Овие чешми со три црева стално капат кога се затворени а бојлерот ја грее водата. Кај нас најчесто нискомонтажните бојлери кои се со казанче се непритисочни. Јас едвај најдов никомомнтажен пристисочен бојлер од 10л кога ми трбаше за батерија со две црева.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Не е баш така во однос на класификацијата на казанчињата.
Имаш високомонтажни со пластично казанче монтирани на батерија со 2 црева.
Имаш нискомонтажни со поцинкувано казанче, но сепак монтирани на батерија со 3 црева.

Сите се високопритисочни.

Главната поента се врти околу сигурносниот вентил, особено за нискомонтажни и потребата за батерија со 3 црева.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #1586 на: 07 Јануари 2021, 19:23:24 pm »
Еве ти ги на сјатот на Горење , каде јасно е означено кои се притисочни а  кои се без притисок. Тоа дали горни и долни ги монтирале со две или три свашта ќе видиш од наши „мајстори“.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1587 на: 07 Јануари 2021, 19:43:06 pm »
Штом го приклучиш на водовод веќе е под притисок.

Работата е дали ќе вградиш сигурносен вентил или не, и дали во просторијата постои одводен сифон.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #1588 на: 07 Јануари 2021, 20:21:20 pm »
И тие што се со притисок, и треба 3 црева за нив, 3 црево каде се приклучува?

Шо е со цениве на Горење, 7к за бојлерче. Ја Аристонот го платив 3200 пред 5 години.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1589 на: 07 Јануари 2021, 20:33:59 pm »
Значи овака да објаснам.

Имаш централен бојлер кој ги снабдува сите потрошувачи, тука наоѓаат примена чешмите за со 2 црева/цевки.
На бојлерот ставаш неповратен со сигурносен вентил, но и просторијата каде е сместен треба да има топсифон.

Имаш индивидуални бојлери за секој потрошувач поединечно каде немаш можност за топсифон, поради тоа не ставаш сигурносен вентил, тука наоѓаат примена чешмите за со 3 црева.

Сигурносен вентил се става во случај на дефект на термостатот и грејачот ја грее водата до состојба на вриење.
Тој притисок ниеден бојлер нема да го издржи.