Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 642392 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7272
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #1440 на: 21 Декември 2020, 21:04:47 pm »
Чим нема цела фаза, мора да е еден од 3 те главни осигурачи, нешто што многу ретко се случува

А тој шти ги врзал сите главни потрошувачи на иста фаза, треба да се потепа.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #1441 на: 21 Декември 2020, 22:18:51 pm »
Fala vi za soveti i za broevi od majstori. Utre sabajle pak novi nervozi pa ke vidime sto ke ispadne.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2395
« Одговори #1442 на: 21 Декември 2020, 22:22:45 pm »
Дечки дали некој имал искуство со конкретниот модел ARISTON VELIS VLS EVO 80 EU
https://www.ariston.com/ww/Electric_water_heaters/velis_evo_plus

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11902
  • Архитект
« Одговори #1443 на: 22 Декември 2020, 09:03:27 am »
Супер се Аристон за сопственик на Алфа Ромео.
На секој 6 месеци ќе треба да го отвораш и комплет да го сервисираш.

Ако не сакаш да се занимаваш со таква работа земи си Горење 80л.
Или од некој што препорачаа на претходните страни.

Хм...

Еве го имам од февруари месец, а не сум "сервисирал" ништо.

10 месеци.

Во кој град?
Кој модел?

Моите го имаат најевтиниот 40л од пред 5 год и работи исто како првиот ден.
Ама во Битола. Таму не знаат што е тоа бигор.

Јас истиот го имав во Скопје. Нов. Го чистев на 6 месеци.
Секој 6 месеци вадев цела кофа полна бигор.

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
« Одговори #1444 на: 22 Декември 2020, 09:08:22 am »
Богданци.
Pro1 R80. Не е ни нешто wow, скап или висока класа.

Гледаш, паушална ти е изјавата. Како рекламите за лекови, брзо кога кажуваат да го прочиташ упатството и да се консултираш со лекар или фармацевт.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11902
  • Архитект
« Одговори #1445 на: 22 Декември 2020, 09:32:03 am »
Тебе ти е паушална.

Јас живеам на исто место каде што живее dbl.dzo.
А тебе во Богданци незнам како ти е.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18210
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #1446 на: 22 Декември 2020, 10:07:54 am »
За традиционален почеток на работната недела, термостатот на бојлерот рикна во станот кај што седам во Центар, и најверојатно и серија останати дефекти. LEOV company е Алфа во светот на бојлерите, така што треба една брзинска акција за нов најстандарден 80 литарски бојлер.

Некоја препорака од вас, каде да гледам, што да барам поточно? Во куќата имам TING INOX од Кочани, ама мислам дека станов не заслужува такво нешто.

Да ти дадам термостат да пробаш дали е до тоа? Имам два исправни, оригинален и заменски, сега и јас менував бојлер тука во станот, мислејќи дека е термостатот :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #1447 на: 22 Декември 2020, 10:16:00 am »
@MartinAlfista само што ќе пишував апдејт. Првиот проблем е што нема два посебни термостати: еден потенциометар (регулационен термостат) однадвор и уште еден што е внатре во самиот казан за против прегревање. Туку се е внатре кај што се наоѓа самиот греач.

Вчера можеше да се уклучи, и цело време да грее, само треба мануелно да се исклучи бидејќи нели, нема термостат. Епа денес не работи ни греачот  ;D Па најверојатно една герила акција ќе направам со алфата, да товарам некој од setec/neptun.

Дополнително за водата да не ни коментирам, @osmica8 знае подобро од мене колку бигор може да има, а сигурно овој не е чистен 3+ години (барем јас тука толку време).

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18210
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #1448 на: 22 Декември 2020, 10:31:58 am »
@MartinAlfista само што ќе пишував апдејт. Првиот проблем е што нема два посебни термостати: еден потенциометар (регулационен термостат) однадвор и уште еден што е внатре во самиот казан за против прегревање. Туку се е внатре кај што се наоѓа самиот греач.

Вчера можеше да се уклучи, и цело време да грее, само треба мануелно да се исклучи бидејќи нели, нема термостат. Епа денес не работи ни греачот  ;D Па најверојатно една герила акција ќе направам со алфата, да товарам некој од setec/neptun.

Дополнително за водата да не ни коментирам, @osmica8 знае подобро од мене колку бигор може да има, а сигурно овој не е чистен 3+ години (барем јас тука толку време).

Оди си во Фриго Шоб, сепак се специјализирана продавница за тоалети, купатила и слично. Во Автокоманда имаат продавница најблиску до цивилизација.

Ги бива луѓето, информиран предлог ќе ти дадат. :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #1449 на: 22 Декември 2020, 11:04:18 am »
Тебе ти е паушална.

Јас живеам на исто место каде што живее dbl.dzo.
А тебе во Богданци незнам како ти е.

Значи, како може мојата да е паушална, кога ти не кажа попрецизно "ама, во Битола е вака, во Скопје вака"...

Ти кажа - треба на 6 месеци да го "сервисираш". Нит зошто, нит како, нит каде.

Јас кажав дека го имам 10 месеци и не сум направил ништо.

Али, ОК, горе-доле секое реплицирање ти е такво.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1450 на: 22 Декември 2020, 11:29:23 am »
Update. Povtorno ekipa od Evn dojde. Ispadna deka e nivni problem sepak. Zica nekoja koja odi do broiloto izgorena od dotraenost ili nebitno. Popravija i toa e toa. Edna nervoza pomalku

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #1451 на: 22 Декември 2020, 11:53:28 am »
Топ.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1452 на: 22 Декември 2020, 12:14:20 pm »
Spored majstorov sum pominal najdobro sto mozelo da pominam. Mi vika srekja imas sto ne nastanal pozar ili explozija.
I sovet koj zivee vo zgrada, osobeno postara preku Kuken sovet ili firmive sto odrzuvaat zgradi, vo evn se prijavuvalo da dojdat ekipi da pravat proverki/popravki na dotraena instalacija, broila, i tn raboti vo domen na EVN. Prasanje na vreme mi vika e koga drug ke go ima istiov ili polos problem. Jas prijaviv kaj mene, pa bi trebalo da prijavime opravanje na site broila pred da se zapalime.

Edit: Na komsijava do mene, samo sto mu se sluci istoto. Pak istava ekipa od Evn dojde :) i nego mu go sredija problemot. Who's next? :)
« Последно менување: 22 Декември 2020, 14:10:29 pm Inter1 »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2950
« Одговори #1453 на: 23 Декември 2020, 14:05:38 pm »
Јас имам Аристон бојлер во Скопје веќе 3 години, да чукнам во дрво до сега е ок, претходниот на Леов протече за 3 години, да се надоврзам на @osmica8 и @Diesel
Своерачен потпис ;)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #1454 на: 24 Декември 2020, 09:28:41 am »
За традиционален почеток на работната недела, термостатот на бојлерот рикна во станот кај што седам во Центар, и најверојатно и серија останати дефекти.

Апдејт на цела сага дефекти, чисто да се насмеете: Купивме нов бојлер, Telefunken 80л, 2kW, 5000 ден од Сетек (толку му се даваше на газдата). Се тоа убаво, но новиот бојлер се уште си стои во кутија, а стариот на држачи бидејќи не можеме да ја исклучиме водата во станот.

- Главниот вентил за станот кај водомерот е целосно затворен, затегнат, а вода има за извоз, мислиш Студенчица е тука.
- Не може да се направи hot swap на вентилот бидејќи е голем притисокот на водата.
- Не може да се испразни бојлерот бидејќи е голем притисокот на водата.
- Ако се запри најглавниот вентил, ~100 станови нема да имаат вода (4 влеза од блокот во превод)

Абе трагикомедија, што да ви расправам.