Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 642342 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6712
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #1185 на: 30 Март 2020, 10:52:44 am »
49 еур. А бариста денес нарачав чекам да ми стигне. Сега за сега од еспресо пробав espresso intenso многу е добро.

Мислам дека требаше да си земам неспресо машина или illy како што читам било подобро кафето, има многу повеќе избор на еспресо и апаратите се на 19бар а овие долче густо на 15 бар.

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 218
« Одговори #1186 на: 30 Март 2020, 11:43:57 am »
Некој да не има машина за кафе што користи капсули да каже искуство ги бива или не. Гледам има некои модели неспресо за 70тина евра.
Ја имам долче густо 4-5 години и сум презадоволен. Го начекав на акција некоја, за 50 евра.
Користев оригинални капсули, ама скапи ми се видоа. Затоа од алиекспрес си нарачав капсули за повеќекратна употреба, си зимам Лаваца кафе на кило и немам гајле

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7208
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1187 на: 30 Март 2020, 11:45:52 am »
Не сум знаел дека има вакво нешто.  Порачувам одма, фала ти многу.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5533
« Одговори #1188 на: 30 Март 2020, 11:50:07 am »
49 еур. А бариста денес нарачав чекам да ми стигне. Сега за сега од еспресо пробав espresso intenso многу е добро.

Мислам дека требаше да си земам неспресо машина или illy како што читам било подобро кафето, има многу повеќе избор на еспресо и апаратите се на 19бар а овие долче густо на 15 бар.
Притисокот потребен за идеална екстракција на еспресо е околу 9бар (иако ова зависи од вкусови и тип на кафе, мелење, печење на кафето итн.). Така да тоа со бројките е стара и глупава споредба.
Пумпите кои се користат во некои понормални машини(не зборам за комерцијална употреба машини) фабрички се на 15бар, со растеретен вентил се постигнува бараниот притисок.
Поголемите машини имаат ротациони пумпи со кои е многу полесно да се манипулира, има константен притисок(нема флуктации како кај другите) и константен проток.
Има мал милион нешта што го прават вкусот на кафето :).

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11902
  • Архитект
« Одговори #1189 на: 30 Март 2020, 12:39:47 pm »

Притисокот потребен за идеална екстракција на еспресо е околу 9бар (иако ова зависи од вкусови и тип на кафе, мелење, печење на кафето итн.). Така да тоа со бројките е стара и глупава споредба.
Пумпите кои се користат во некои понормални машини(не зборам за комерцијална употреба машини) фабрички се на 15бар, со растеретен вентил се постигнува бараниот притисок.
Поголемите машини имаат ротациони пумпи со кои е многу полесно да се манипулира, има константен притисок(нема флуктации како кај другите) и константен проток.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6712
« Одговори #1190 на: 30 Март 2020, 12:43:01 pm »
Ете може грешам не се разбирам многу, но сепак за неспресо на пример има многу варијанти на капсули еспресо додека долче густо има многу од модерниве кафиња лате, мока, капучино полни со шеќери што јас лично не би ги користел.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #1191 на: 30 Март 2020, 12:50:44 pm »

Аааа може ваква една. Само без млеко кафето :)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11178
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1192 на: 30 Март 2020, 13:19:23 pm »
мене неспресото ми е повеќе како филтер кафе, како чај од кафе
далеку од класично еспресо

најблиску до класично (ако не и идентично) се капсулите на illy, ама и цената е 2,5 пати повисока

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30846
    • CARclub.mk
« Одговори #1193 на: 30 Март 2020, 14:42:22 pm »
Генерално, ниту една од машиниве со патрони не може да се изедначи со саглам машина за еспресо. Кафињата се добри, ама многу заебанции има. Барај капсупи, па на попуст биле, па не биле на попуст, па дрн-дрн...

Моја препорака за оваа машина од Philips. Единствената причина зошто не сум купил кафемат е пошто сум кретен и ќе ми биде интересно да си праам кафе и ќе пијам 17 кафиња на ден.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #1194 на: 30 Март 2020, 14:53:01 pm »
Eve go mojot setup

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5823
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1195 на: 30 Март 2020, 14:56:51 pm »
Jas go imam kafematov veke godina dena.
Mnogu dobro esspreso pravi a i makiato bogami.
Lavazza LB1100 , interesno e deka e dizajniran od Pininfarina, ne znaev deka i tuka umesale prsti.
Odlicen kafemat.

Koristam Covim  Opera Gold Arabica kapsuli 12 den parce i Lavazza koja e 22den.
Kafeto i aparatot pazareni od Intefood.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #1196 на: 30 Март 2020, 15:16:12 pm »
Генерално, ниту една од машиниве со патрони не може да се изедначи со саглам машина за еспресо. Кафињата се добри, ама многу заебанции има. Барај капсупи, па на попуст биле, па не биле на попуст, па дрн-дрн...

Моја препорака за оваа машина од Philips. Единствената причина зошто не сум купил кафемат е пошто сум кретен и ќе ми биде интересно да си праам кафе и ќе пијам 17 кафиња на ден.
И да знаеш дека си во право :)

За на работа набавивме слична машина но со мелница.
Кој како поминува покрај машината само стиска на "копчето" ;D
Претходно имавме друг модел, никој не сакаше да се фати за "ручка"  ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45244
  • Il Moderatore
« Одговори #1197 на: 30 Март 2020, 18:14:47 pm »
Кога више си ги покажуеме...

Кај мене ова брка работа веќе некое време:

Се подесува гранулација на мелење, количетво кафе, количество вода и температура на вода, за идеално кафе по желба.

Поголем проблем е да се најдат добри кафиња кај нас, едно време ги носеа во 7 грама Carello од разни подрачја, Колумбија, Етиопија, Гватемала, ама разбрав дека веќе не ги носат, среќа во Бугарија бев пред локдаунов, па земав едно две три кила од Старбакс, од разни области.
Нема ништо подобро од тазе смелени зрна кафе, преточени во шоља (продолжено) еспресо.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #1198 на: 30 Март 2020, 18:28:15 pm »
Трула буржоазија!
Земете трета класа кафе со 50% наут да ве видам.

Sent from my Redmi

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7272
« Одговори #1199 на: 30 Март 2020, 18:32:42 pm »
Ја не пијам кафе .!.