Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 580473 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4058
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #2715 на: 12 Јануари 2026, 22:34:54 pm »
Некоја буџет варијанта на кафемат машина?
Овие ги бива?(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Повеќе од 8 години ја користам првата.
Најбрз начин а и најчист за солидно еспресо да добиеш.
Пуштам машина за 15секунди загрева, го топлам финџалот, па турвам водата, ставам капсула и имаш готово кафе. Фрлаш и тоа е тоа.

Кафето денес е поскапено, ама скоро секогаш има на акција капсули за Долче Густо во некој поголем маркет.
Па тогаш ќе си правиш залиха.

https://www.neptun.mk/categories/kafemati/KRUPS-KP-1A3-B10
Тука ти е моментално најдобра понуда, доаѓа со 3 паковања кафе.
Кога ја купуваш машинката во пакувањето има 3 кутии капсули?
Не сум користел никогаш на капсули па гледам на капсулите има различна количина на вода шо се прават кафињата а регулатор за колку вода не гледам на првата...а за втората нема ниедно видео на јутуб,пишува дека со повеќе видови капсули одговара
Овие ги бива?(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Повеќе од 8 години ја користам првата.
Најбрз начин а и најчист за солидно еспресо да добиеш.
Пуштам машина за 15секунди загрева, го топлам финџалот, па турвам водата, ставам капсула и имаш готово кафе. Фрлаш и тоа е тоа.

Кафето денес е поскапено, ама скоро секогаш има на акција капсули за Долче Густо во некој поголем маркет.
Па тогаш ќе си правиш залиха.

https://www.neptun.mk/categories/kafemati/KRUPS-KP-1A3-B10
Тука ти е моментално најдобра понуда, доаѓа со 3 паковања кафе.
Има и добро поефтино кафе на 7грама

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk
Шо пари колку капсули?

https://7grama.coffee/Cortese-Dolce-Gusto-100-Arabica-x10-p803373827

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #2716 на: 12 Јануари 2026, 22:45:09 pm »

Da ti go prodadam moevo dolce gusto za 2000 den. Ne e ni koristeno vaka stoi godina ipol pakuvano.
Пушти слики во порака

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3406
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #2717 на: 15 Јануари 2026, 08:38:32 am »
Сите овие се Океј. Ѕирни која има најефтино кафе, и врти се околу таа. Јас земав Illy машина со оние Iperespresso капсулите, одлично кафе ама изгор се. Си купив метален патрон на полнење и си експериментирам со кафиња.

Иначе, за домашна (па и за канцелариска) употреба најдобри се оние Philips машините што се и мелница и кафемат во едно. Најдобра комбинација, иако значително се поскапи. Ама одлично кафе праат.

Користам illy iperespreso веќе 5 години ама стварно многу скапи станаа капсулите. 15 евра 18 капсули што би рекло месечно 30 евра за кафе у домашни услови.
Одамна се мислев да земам филипс и сега ме потсети па вчера отидов си земав.
Кафе земав давидов па ќе видам како ќе биде ако не ми се свиѓа следно ќе сменам.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30607
    • CARclub.mk
« Одговори #2718 на: 15 Јануари 2026, 09:04:10 am »
Одличен избор.

Во однос на кафето, додека да најдеш некое кое ти се допаѓа - купувај по 100-150 грама, колку да пробаш. Па кога некое ќе ти легне, купи си поголема количина.

Јас не ги сакам оние киселите кафиња. Некои паѓаат у несвест, мене никогаш не ми легнаа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55236
  • Махер
« Одговори #2719 на: 15 Јануари 2026, 09:34:36 am »
Јас не ги сакам оние киселите кафиња. Некои паѓаат у несвест, мене никогаш не ми легнаа.
Конечно малку реалност да се прочита! Ни мене.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #2720 на: 15 Јануари 2026, 09:43:14 am »
Jas si ja kupiv ova i sum prezadovolen. Kafe isklucivo od nekisela sorta (italijansko espreso sredno do temno pecen najcesto). Kiselite ne gi podnesuvam ama ic.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #2721 на: 15 Јануари 2026, 10:09:31 am »
А оваа ја има некој?
Барбаро,изгледа како долче густо ама не е,работи на повеќе капсули и на мелено кафе

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2722 на: 15 Јануари 2026, 11:00:35 am »
Хоби ми се кафематчињава моментално, зедов расипан DeLonghi ESAM 5400.S, па денес нарачав делови (30-40€). Кое кафе го препорачувате за Latte Machiatto?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4585
« Одговори #2723 на: 15 Јануари 2026, 11:29:56 am »
Е таква ко на Луки сакам, со млеко, ама овој модел делува луксузно :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #2724 на: 15 Јануари 2026, 11:40:46 am »
А оваа ја има некој?
Барбаро,изгледа како долче густо ама не е,работи на повеќе капсули и на мелено кафе
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

I jas ova go sakam samo neznam dali e dobra

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2725 на: 15 Јануари 2026, 11:44:51 am »
Ne e tolku luksuzen kolku sto izgleda i samoto ime. Jas go plativ 600 evra od MediaMarkt. Generalno e postar model, ponovite modeli se nad 1000 evra. Realno, mi ja utepa potrebata da odam vo potraga na kafulinja so dobro kafe. Na dolg rok, ke se isplati samata :-)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4585
« Одговори #2726 на: 15 Јануари 2026, 12:02:33 pm »
Ако ти е при рака, пиши го моделот да го имам во предвид.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5742
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2727 на: 15 Јануари 2026, 12:08:02 pm »
Одличен избор.

Во однос на кафето, додека да најдеш некое кое ти се допаѓа - купувај по 100-150 грама, колку да пробаш. Па кога некое ќе ти легне, купи си поголема количина.

I jas isto taka.
Jas pravev isto kako sto vika Zero, i toa dolgo vreme dodeka ne najdam prav vkus za mene.
Dodusa kaj mene e Lavazza Blue kafematot i e na kapsuli no ima izbor i posle dolgo vreme konecno najdov kafe po moj vkus.
Lavacca Ricco.

https://tuttocapsule.mk/product/lavazza-blue-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8-ricco-100/

Kafematot:

https://marketkonekt.com/makedonija/oprema-za-uslugi/avtomat-mashini/kafemat-lavazza-blue-lb-1100/MPd.htm

p.c. Interesno e sto na nego pisuva designed by Pininfarina, mislis Alfa vozis :D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2728 на: 15 Јануари 2026, 12:10:40 pm »
Ne e tolku luksuzen kolku sto izgleda i samoto ime. Jas go plativ 600 evra od MediaMarkt. Generalno e postar model, ponovite modeli se nad 1000 evra. Realno, mi ja utepa potrebata da odam vo potraga na kafulinja so dobro kafe. Na dolg rok, ke se isplati samata :-)
Ако добро памтам живееш во Минхен или околина. Најдобро кафе што сум пиел било во Sweet Spot Kaffee, имаат многу голем избор на кафе во зрно, цените на кафињата во зрно не знам како се движат таму(знам само дека посебните сорти на кафе пакувани по 100гр се скапи), но може да прашаш.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2729 на: 15 Јануари 2026, 12:52:29 pm »
Ако ти е при рака, пиши го моделот да го имам во предвид.

DELONGHI PrimaDonna Class ECAM550.65.MS. Sega e duri 15 evra poevtina. Ama da znaes deka e relativno star model i verojatno nema novi na prodazba. https://www.mediamarkt.de/de/product/_delonghi-ecam-55065ms-primadonna-class-kaffeevollautomat-silber-106574041.html

@nestor04 Jas si poracuvam od Kafe Henk od Holandija italijansko kafe (Kimbo, Segafredo, Illy, Pellini, Gimoka). Ili si kupuvam edno, dve kesinja koga patuvam vo Italija/Slovenija. Od germanskite Eduscho Espresso Intenso i Tschibo Aromatico Intenso. Generalno gledam da ima poveke Robusta otkolku Arabika (osven kaj Illy). Kaj Illy i 100% Arabica ima ubav vkus.

Bitno e da nema kiselina.
« Последно менување: 15 Јануари 2026, 12:58:02 pm Luki Junior »