Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 565690 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44862
  • Il Moderatore
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #2730 на: 15 Јануари 2026, 13:44:38 pm »
Е таква ко на Луки сакам, со млеко, ама овој модел делува луксузно :)

Можда не е ко на Луки, ама оваа јас ја имам, прекрасна машина. Претходно крупс имав, ама не се споредува до Делонгиво:
https://setec.mk/products/de-longhi-ecam38095tb-1

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2342
« Одговори #2731 на: 15 Јануари 2026, 13:52:55 pm »
gaggia classic само.
Ама home espreso сектата е скап спорт.
Си повлеква и мелница солидна. И мора со сито рачка за да течи по слободен пад. Да не се гори кафето во рачката.
 Си сака и време и пари.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3065
« Одговори #2732 на: 15 Јануари 2026, 14:09:17 pm »
Јас ваков имам: https://www.coffeeitalia.co.uk/de-longhi-esam-2600-caffe-corso/?srsltid=AfmBOopxEzK0vMaUhuaqXyyANlnaErDlXnW2yqTkToV0qfeHKWze9ECA

Кафе мометално користам од https://www.facebook.com/jeronimocoffee и има убави кафиња бидејќи човекот сам ги пече тука во Скопје.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5226
  • The Spartan General
« Одговори #2733 на: 15 Јануари 2026, 14:09:48 pm »
Е таква ко на Луки сакам, со млеко, ама овој модел делува луксузно :)

Можда не е ко на Луки, ама оваа јас ја имам, прекрасна машина. Претходно крупс имав, ама не се споредува до Делонгиво:
https://setec.mk/products/de-longhi-ecam38095tb-1

Ke kupuvav i jas Dinamica/Dinamica Plus (i Eletta/Eletta Evo), ama razlikata vo cena bese nekoi 50ina evra so Primadonna Class. Zatoa ja kupuv poskapata. Mnogu se mislev megju masina od germansko govorno podracje (Jura, Sayco, Siemens, Phillips) ili Italijanka (De'Longhi, Gaggia) i na kraj zemav Italijanka.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2281
« Одговори #2734 на: 15 Јануари 2026, 14:56:23 pm »
"Киселите" кафиња не ни можеш да ги екстрактираш на вакви машини како што треба. На такви зрна им треба многу повисоки температури и поситно мелење од тоа што може овие машини да го постигнат. Бидејќи кај кафе прво се екстрактираат киселите ноти а после тоа благите што го балансираат вкусот, а овие машини не можат да мелат толку ситно да одржат контакт на вода со кафе доволно долго за да заврши целиот процес за екстракција, најчесто во резултатот се добиваат само киселите ноти без да се избалансираат. И генерално светло печено кафе е повеќе за pour-over методи како V60, не баш за еспресо.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4101
« Одговори #2735 на: 15 Јануари 2026, 15:32:59 pm »
А оваа ја има некој?
Барбаро,изгледа како долче густо ама не е,работи на повеќе капсули и на мелено кафе
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Јас ја имам во" викендица" и ја користам често. На кратко, не работи подеднакво добро за сите  видови капсули. Најлоши резултати има со Dolce Gusto оригинали. Со Nespresso компатибилци од Лидл имам солидно кафенце за малце пари. Најарно сум извадил со оригинал Lavazza Modo Mio.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2475
« Одговори #2736 на: 15 Јануари 2026, 18:16:53 pm »
Користам Долче Густо и си најдов фикс кафе - Долче Густо Наполи. Појма неам шо сорта е, мене ми е топ. За 16-17 денари кафе, нема бољи дил од Долче Густо според мене.

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 270
« Одговори #2737 на: 17 Јануари 2026, 14:38:20 pm »
Јас го користам Tonino Lamorghini и вкусот ми се допаѓа ептен. Го користам на Philips EP1224. Има малце специфичен вкус, мене ми е многу добро.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3343
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #2738 на: 17 Јануари 2026, 15:29:52 pm »
Одличен избор.

Во однос на кафето, додека да најдеш некое кое ти се допаѓа - купувај по 100-150 грама, колку да пробаш. Па кога некое ќе ти легне, купи си поголема количина.

Јас не ги сакам оние киселите кафиња. Некои паѓаат у несвест, мене никогаш не ми легнаа.

Може ќе земам неклку помали како за проба но и oва што го земав не е лошо ми се свиѓа и пак ќе си купам и од него. 25 евра е 500 грама во кауфланд но би требало од 500 грама да извадиш бар 60 кафиња.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1953
« Одговори #2739 на: 17 Јануари 2026, 17:26:41 pm »
Јас го користам Tonino Lamorghini и вкусот ми се допаѓа ептен. Го користам на Philips EP1224. Има малце специфичен вкус, мене ми е многу добро.

Конечно Ламборџини што можам да си го дозволам

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 270
« Одговори #2740 на: 17 Јануари 2026, 18:43:41 pm »

Јас веќе неколку си купив :P :P

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3343
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #2741 на: 17 Јануари 2026, 22:30:11 pm »

Сигурно може да си дозволиш и мотокултиватор ламборџини. Ако не сега на лето кога ќе дојде дијаспората од џерманија :D

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1953
« Одговори #2742 на: 17 Јануари 2026, 22:48:16 pm »

Сигурно може да си дозволиш и мотокултиватор ламборџини. Ако не сега на лето кога ќе дојде дијаспората од џерманија :D
За мотокултиватори (Томос) вадиме, не треба лето :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4101
« Одговори #2743 на: 18 Јануари 2026, 07:56:41 am »
Одличен избор.

Во однос на кафето, додека да најдеш некое кое ти се допаѓа - купувај по 100-150 грама, колку да пробаш. Па кога некое ќе ти легне, купи си поголема количина.

Јас не ги сакам оние киселите кафиња. Некои паѓаат у несвест, мене никогаш не ми легнаа.

Може ќе земам неклку помали како за проба но и oва што го земав не е лошо ми се свиѓа и пак ќе си купам и од него. 25 евра е 500 грама во кауфланд но би требало од 500 грама да извадиш бар 60 кафиња.

Шетајќи малце начекав Julius Meinl Cafe Crema Intenso за многу популарна цена во SPAR од 17 EUR/kg.

Не очекувам чуда пошто секој производител си има рангови на кафе за сечиј џеб, но фирмата е една од по реномираните европски марки и веројатно ќе е добар компромис цена/квалитет. Штом ќе направам малце тјун ин на мелница и машина  ќе ви кажам дали вреди да се брка низ маркети во Намачка и Австрија.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6704
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2744 на: 18 Јануари 2026, 10:11:01 am »
Најкористено кафе е тоа во 90% од кафе баровите во Фулда, Германија.

Тукушто го репарирав кафематот, прочистен од бигор целосно (дупла доза) со средство од DM - 1€, плус исчистени каналите од "маслата" од старо кафе со таблети од Dr. Beckmann. Променети неколку делови во вредност од 45€ (oд komtra.de) и добив целосно функционален Delonghi ESAM 5400.S за неполни 50€.
Барав Lavazza Super Crema, но бидејќи била професионална серија не ја најдов локално (бев во над 10 маркети), а мене ме копкаше нешто, т.е сакав да ја тестирам машината веднаш, па купив Lavazza Crema e Aroma од REWE за 20.99€/кг.

Ќе надополнам со повеќе слики подоцна.