Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2103023 пати)

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3803
  • Боинг 747
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #1575 на: 16 Јануари 2015, 23:27:01 pm »
Мало поклонче од денес

И два ПК каиши

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1576 на: 17 Јануари 2015, 01:17:10 am »

Што цени се овие, како се полнат, не се штетни за во соба како се покажани?
Го земав 3600 денари од Лиал. Боцата е 10л мислам, одиш на Макпетрол ја оставаш празната и ти даваат полна.
Како што знам, не се штетни за во соба.

Си купив плинска греалка за у соба.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ние имаме исто вакво. Го користевме ноември-декември месец кога немаше потреба да работи парното. Јас заклучив дека лесно одржава температура. Можеби мааалку му е проблем да затопли, но откако ќе стопли- нема гајле. :) Сеаа, релативно е нели, кој што како ладно/топло. :) 

Ја менував јас боцата на Макпетрол и до сега не сме имале никакви проблеми.
Ке видиме како ке се покаже. Инаку го пуштив вчера на пола саат да поработи онака, доволно ја загреа собата.

не е 10 литри, туку е 10 кила... и испушта гасови, како и водена пареа премногу... секако го согорува кислородот бајаги, а и ке ти мириса, поради новите (од пред некоја година) регулативи за боење на мирисот на плинот. адитивите што се тураат во плинот за да мириса, не согоруваат, и одтука е тоа што неколку луѓе го спомнуваат тој кисел мирис...

и сето ова, ке го дознаеш и сватиш за нај малку 2 недели а нај многу 1 месец...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #1577 на: 17 Јануари 2015, 11:51:45 am »
Не би ти ја препорачал. Не ради нешто друго, него е страшно нестабилна.

Нестабилна или мека? Ми рекоа дека има торзионо вешање, па некако нестабилноста не е својствено за такво вешање...
Или заради тоа што е мека па добиваш чувство дека се криви во страна во кривина, незнам. Сепак би сакал да ја повозам за да добијам чувство каква е таа нестабилност.
Знам дека имаш возено тест возило, за жал немаа во Хјундаи за да го пробам. Не познавам никој да ја има за да споделам искуства во врска со тоа.

Инаку од она што можев да го видам има одличен мотор, многу добар изработен ентериер, и лично ствар на вкус прекрасна линија.
И на крајот на краиштата добра цена.

Интересен момент е дека i30 и Elantra се всушност идентични возила, со тоа што i30 е правен примарно за Европски пазар, па е со Мултилинк позади, а Elantra-та предвидена да биде глобално возило & thus колку што е можно поевтина, па соодветно на тоа, има торзија позади.

Арно ама, покрај тоа што има торзија, е премека, до степен на воведување страв при побрзо возење. Кога ја сликавме со Велештрумф накај Козјак, за малку ќе дојдеше до непријатна и преинтимна средба меѓу нас заради мекоста на суспензијата. До толку е мека, што очекуваш дека во даден момент ќе те фрли во страна. Комбинирај го тоа со торзијата, и добиваш возило што.. Што знам, јас не би го возел. Сум возел други возила со торзија (многу, вклучувајќи го и Леонот што го возев неколку години) и немав такво чувство на нестабилност како во Елантрата.

Да е изборот Љундаи, пре би i30 пред Елантра. А ако веќе мора да биде некој каков-таков-ваков седан, тогаш би идел на Октавија, ноу даут. Тојотата е конзерва, Мазда 3 е релативно скапа, Цивик седан е ружен и пластичен.. Фокус седан останува во игра (и сега добар, шуќур), како и Џета.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #1578 на: 17 Јануари 2015, 11:54:43 am »
Дали тоа значи дека добро впива дупки на патот?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #1579 на: 17 Јануари 2015, 14:44:53 pm »
@zeroSignal
Колку што знам, вие ја возевте во 2011/2012 ако не се лажам?
http://www.carclub.mk/2011/12/05/hyundai-elantra-1-6/
Да, така било.
Фала на одличните информации. Меѓутоа колку што разговарав со луѓево од Хјундаи, ми рекоа дека и30 нема никаква врска со Елантрата?
Ти викаш дека се ајде, да речеме, малтене исти возила. Истото мислење го имав и јас се додека вработените ми го кажаа спротивното.
Е со оглед на тоа ова е модел 2014, а тоа 2011, практично е истата кола, но можеби има некоја ситна разлика во изгледот, детал и слично, не верувам дека има разлика во вешањето.
Сепак би сакал да ја пробам колата во најмала рака на Водно да видам која е таа доза на нестабилност која ти ја влеала :)
И да, гледам некој седан.
Се она што го кажа е точно.
Мазда 3 е премногу скапа, но е затоа кукла.
Октавија не би купил, јеби га имам предрасуди и не можам да ја сварам Шкода. А и не е ништо специјално, од она што го видов во салон, а да не зборам дека излегува од буџетот. Башка што е грда како ГС одвнатре.
Елантрава влезе заради екстремно ниска цена и она што го нуди. А и многу ми се свиѓа нејзиниот изглед пред се. (личен вкус)
Хондата е исто скапа.
Тојотата и јас се слагам дека изгледа како лименка.

Инаку почнав да гледам од најефтина варијанта наседан, па у комбинација влезе елантрата.
Мислам дека во секој случај е подобар избор од Рапид, ЦЕлизе, 301.
И на крај кога би требало да се одбере цитроен или хјундаи, би го избрал Хјундаито.

По рецензии што читав на интернет имала многу удобно возење.

@zeroSignal
Покрај кривините, дали ја извадивте на автопат?
Какво е во тој случај чувството?
Дали и во таков режим на возење, значи автопат, се осеќа нестабилност? Збориме за длапки, издигнувања на патот, нерамен автопат и слично.

И дали евентуално се сеќаваш на потрошувачката?
Мада тоа е најнебитно пошто се става уште првиот ден плин и се пичи.
И да, гаранцијата важи и со вграден плински уред.
5 години целосна гаранција или 100000 км.

Дали некоја европска фирма нуди овакви услови на гаранција.

Фала на одговорите.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #1580 на: 17 Јануари 2015, 15:20:32 pm »
@zeroSignal
Колку што знам, вие ја возевте во 2011/2012 ако не се лажам?
http://www.carclub.mk/2011/12/05/hyundai-elantra-1-6/
Да, така било.
Фала на одличните информации. Меѓутоа колку што разговарав со луѓево од Хјундаи, ми рекоа дека и30 нема никаква врска со Елантрата?
Ти викаш дека се ајде, да речеме, малтене исти возила. Истото мислење го имав и јас се додека вработените ми го кажаа спротивното.
Е со оглед на тоа ова е модел 2014, а тоа 2011, практично е истата кола, но можеби има некоја ситна разлика во изгледот, детал и слично, не верувам дека има разлика во вешањето.
Сепак би сакал да ја пробам колата во најмала рака на Водно да видам која е таа доза на нестабилност која ти ја влеала :)
И да, гледам некој седан.
Се она што го кажа е точно.
Мазда 3 е премногу скапа, но е затоа кукла.
Октавија не би купил, јеби га имам предрасуди и не можам да ја сварам Шкода. А и не е ништо специјално, од она што го видов во салон, а да не зборам дека излегува од буџетот. Башка што е грда како ГС одвнатре.
Елантрава влезе заради екстремно ниска цена и она што го нуди. А и многу ми се свиѓа нејзиниот изглед пред се. (личен вкус)
Хондата е исто скапа.
Тојотата и јас се слагам дека изгледа како лименка.

Инаку почнав да гледам од најефтина варијанта наседан, па у комбинација влезе елантрата.
Мислам дека во секој случај е подобар избор од Рапид, ЦЕлизе, 301.
И на крај кога би требало да се одбере цитроен или хјундаи, би го избрал Хјундаито.

По рецензии што читав на интернет имала многу удобно возење.

@zeroSignal
Покрај кривините, дали ја извадивте на автопат?
Какво е во тој случај чувството?
Дали и во таков режим на возење, значи автопат, се осеќа нестабилност? Збориме за длапки, издигнувања на патот, нерамен автопат и слично.

И дали евентуално се сеќаваш на потрошувачката?
Мада тоа е најнебитно пошто се става уште првиот ден плин и се пичи.
И да, гаранцијата важи и со вграден плински уред.
5 години целосна гаранција или 100000 км.

Дали некоја европска фирма нуди овакви услови на гаранција.

Фала на одговорите.

Различни се и слични се, како што се различни и слични Volkswagen Golf и Jetta. Мање-више, тоа му доаѓа.

Не знам колку ти е буџетот, али да, Елантрата е сосема добро возило, и (не можам со сигурност да кажам, одамна ја возев) би требало да е подобра од ултра-ефтините Ц-Елизе, 301 и Рапид. Срамота би било да не е.

Тојотата не само што изгледа као лименка, него Е лименка. Allow me to elaborate. Кога бевме да ја сликаме, накај Маврово, паркираме на едно место Дени да слика, и Дени слика, слика.. Стигаме до момент багажник. Отвараме багажник, Дени слика, затвараме багажник - не се затвара. Повлекувам еднаш, не се затвара. Повлекувам втор пат, пак не се затвара. У еден момент приметивме дека при затварање, ако не ја држиш и влечеш вратата идеално на средина, до толку се деформира тоа лимаријата што вратата од багажникот не се затвара.

Фала, пријатно. Тојота? Хахахахаха.

--

Ја возевме накај Козјак. Кривините на Козјак се многу подобри од тие на Водно. Ете, нека пренесе Велештрумф импресии. Јас ја возев на автопат. Колку што се сеќавам, комотна е. Стварно не можам да се сетам како е на повисоки брзини, али со оглед на мекоста на суспензијата би очекувал да лебди. Мене тоа чувство не ми се допаѓа, односно не ми влева сигурност во колата.

Едит: Да дополнам, мене едноставно не ми се свиѓаат хечбек-седаните заради изведбата на вратата од багажникот - тие носачите МНОГУ влегуваат во багажен простор, и ќе ти идат на нерви секој пат кога ќе треба да се пакуваш за некаде. Таман си наредил све, пробуваш да затвориш багажник - и оп, к*р од овца. Од тој аспект Октавијата е многу, значително, неизмерно подобра до конкурентите - има петта врата. Отвараш багажник пред куќа, госпожата фрла све од тераса директ унутра, затвараш тоа пештерата од 590 литри и си пичиш на одмор, ко човек.
« Последно менување: 17 Јануари 2015, 15:28:51 pm zeroSignal »

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1581 на: 17 Јануари 2015, 15:41:10 pm »
Јас со Елантра поминав 800 километри во еден ден, автоапат 90% и градска вожња 10/15% да речеме. Искрено иако бев пре пре преморен уште при тргнување, после поминати 400км, не ме измори колата уште толку доста комотна. 5 души во неа малку багаж колку за еден ден. Иако беше бензин 1.6 ми беше доста доволно. не беше ептен трома како 1.4 во фокус да речеме ама не те тегне да даваш гас и да се осеќаш спортски. Сосема ок беше. Потрошња врска неам, у галони ми ги пишуваше ништо не разбрав. после за назад 400км беа апла у ноќе и не возев брзо се до последните 50тина км кога веќе го знаев патот и се опуштив малце повеќе. Колата сосема добра беше, автоматикот беше сосема ок, без поголеми забелешки.

Внатре седиштата беа доста добри, пример мноооогу подобри од Фиестата моја (а моите си ги сметам за добри седишта). Исто морам да кажам дека за 1.6 бензин беше прилично тивка за брзини над 130-140 км/х што ме изненади пријатно.

Од друга страна пак, Класниот ме повозе во елантрата тука, по хард-кор и се секавам дека се нишав лево десно ко будала ДА, арно ама колата не е таква за тие работи. Е сеа на дизајн уште од старт ја засакав, по возењето на класниот се разочарав, а кога сам ја возев во рил-тајм услови не дивеење по улица или побрзо возење во кривини ми беше сосема складна за својата намена, добар багажен простор, доста комоција и напред и назад и одлично се покажа на пат од 800км во еден ден што и не е малце пат, а пак не бев преморен. Пример после 600км со фиестата се чувствував заморен.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5576
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1582 на: 17 Јануари 2015, 16:31:58 pm »
Sale,
Dzirni si i povozi go ASXot.
Ima mnoooogu interesna cena i kup oprema  ;)

Cisto onaka projdi i povozi go.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1583 на: 17 Јануари 2015, 17:26:23 pm »
Одлична е Елантрата дефинитивно најдобар избор за парите ...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1584 на: 17 Јануари 2015, 17:42:06 pm »
Сакам да си купам:

http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/trek-superfly-5-shimano-deore-xt-3x10#.VLkt6NLF91Z

Плачам.

Има братанац ваков скоро нов, ако си заинтересиран може да се договориме ...

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #1585 на: 17 Јануари 2015, 18:09:18 pm »
Кај може да се најде вакви пластични стеги ? па и не мора вакви баш, битно да ми заврши работа.
Со овие се закачува подкрилото штитникот околу тркалото.

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 444
« Одговори #1586 на: 17 Јануари 2015, 18:12:30 pm »
Купив вакво http://www.euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/sprej-za-saltabla-400ml.html
Не се сеќавам кога последен пат сум се зезнал вака. :(

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #1587 на: 17 Јануари 2015, 18:14:37 pm »
Ја возевме накај Козјак. Кривините на Козјак се многу подобри од тие на Водно. Ете, нека пренесе Велештрумф импресии. Јас ја возев на автопат. Колку што се сеќавам, комотна е. Стварно не можам да се сетам како е на повисоки брзини, али со оглед на мекоста на суспензијата би очекувал да лебди. Мене тоа чувство не ми се допаѓа, односно не ми влева сигурност во колата.

Едит: Да дополнам, мене едноставно не ми се свиѓаат хечбек-седаните заради изведбата на вратата од багажникот - тие носачите МНОГУ влегуваат во багажен простор, и ќе ти идат на нерви секој пат кога ќе треба да се пакуваш за некаде. Таман си наредил све, пробуваш да затвориш багажник - и оп, к*р од овца. Од тој аспект Октавијата е многу, значително, неизмерно подобра до конкурентите - има петта врата. Отвараш багажник пред куќа, госпожата фрла све од тераса директ унутра, затвараш тоа пештерата од 590 литри и си пичиш на одмор, ко човек.

На Елантрата и’ фали многу многу малку за да биде прв избор во класата. Според мене, изгледа убаво и надвор и внатре, колку што се сеќавам, има доста простор во кабината, иако ниската линија на кровот може да биде проблематична за повисоки луѓе на задната клупа. Седењето е комфорно, багажникот колку што се сеќавам, замашен. Главен проблем - очајно меката суспензија. Значи има управљање као брод пуштен по скали. На отворено би претпоставил дека е убер комотна (нема зашто не би била), арно ама, при најобична кривина, при најобични брзини, се маваш у прозор бе брате, па што сака нека е.

Не би можел да кажам нешто подетално во врска со тоа каква е за возење, не сум ја возел. Едноставно ме изнервира што за толку малку, Хјундаи решиле да заебат работа. А иначе дефинитивно ја ставам пред Рапид, Толедо, Елизе, 301 и слично, пошто што знам, тие ми се некако „Линеа“ класа, односно најбуџетарски компактен седан. Елантрата е у конкуренција со Октавија, Флуенс, Џета, Корола, Лансер, Круз итн. Да е до мене, сериозно би размислил за Октавија и Флуенс, покрај Елантрата.

Што се тиче задна врата, на пример кај Лансерот е фино лепо решено со амортизери, не со шипки што фаќаат 2/5 од багажникот. Кај Октавијата коа ќе отвориш задна врата, се активиса црна дупка и ти го усисуе целиот багаж унутра. И пак останува место :)

Купив вакво http://www.euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/sprej-za-saltabla-400ml.html

Зашто?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #1588 на: 17 Јануари 2015, 18:14:56 pm »
Зборот „SHINE“ кажува колку си се заебал.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #1589 на: 17 Јануари 2015, 18:18:44 pm »

прашање е зашто си земал вакво нешто... :S