Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2298180 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #13950 на: 10 Март 2024, 21:56:00 pm »
Мене ме интересира, дали воопшто постои разлика во квалитет на телефоните. На многу огласи се потенцира 'Продавам телефон донесен од Германија/Австралија/Сад' .
Што сме ние? Задња рупа на свирало.

Има разлики кај скоро сите производители, воглавном се поради законски регулативи и/или политика на производителот, ама никаде во спецификација не сум видел дека самсунг прави телефони за цел свет и за дубаи и ледиком. А тоа дека во огласи пишуваат дека делефонот е донесен од ch ch ch... шта речи, минатата година сплет на околности и купив ајфон од цх (пошто бев таму) и апсолутно никаква разлика во споредба со тој, ист таков, скроз ист модел што го купив од тука.

Толку ја разбираш ти. Очиглелдно има разлика. Гледаш од мобилааите сервисерите така викаат.
Јас потврдувам дека има разлика, на времето  јас и жена ми (тогаш девојка) исти Galaxy S2 имавме, нејзиниот од Ледиком, мојот од Телеком. Кај мене се појави burn in, кај неа не, кај мене отиде батеријата за 6 месеци, кај неа по 3 години беше во ред...

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

И вие не ја разбирате по дома.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #13951 на: 10 Март 2024, 22:03:55 pm »
Јас купив Самсунг С23 Ултра пред 5-6 месеци баш од суспектните Ледиком.

Лентата од паковката јас лично ја скинав (откако го платив телефонот), добив гаранција (од кај нив нормално) и добив фискална сметка која искрено не ја очекував

Телефонот си фучи, досега сум немал ама баш никаков проблем. Апдејти си добивам навремено (според тоа што следам во групиве на фб кога добиваат низ цел свет). Можеби е за дубајски, корејски или нигериски пазар, се е можно.

Според некои форумски експерти сум заебан, според други си ја оправдувам цената која сум ја платил, а според мене, едноставно си уживам во телефонот секој ден
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #13952 на: 10 Март 2024, 22:11:04 pm »
Пред 15 години ми донесоа ЛГ од Сингапур за ич пари, кој се сеќава кој модел. Постојано се укочуваше, кикснував на станување наутро за на работа.
Проблем со примање на сервис бидејќи не бил купен од мк, случајно ме однесе пат до Белград и таму го отворија, аместо таа што му следува ставена шкљ матична плоча (навистина не се сеќавам на деталите).

Како што реков на едно место, во 90% нема да се осети разлика и со среќа евтин телефон, но и прекумерно богатење на тој што се снашол што продава поевтини телефони бидејќи не верувам да е само ДДВ во прашање, мада и тоа е доволен криминал ако е навистина така.

Присутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3929
« Одговори #13953 на: 10 Март 2024, 23:45:14 pm »

Хај тек?
Јак човек си ти. Исто како војска во Кореа да си служел.

Мене ме интересира, дали воопшто постои разлика во квалитет на телефоните. На многу огласи се потенцира 'Продавам телефон донесен од Германија/Австралија/Сад' .

4 мачни години

Не рековме дека Дубаи се фуш, Ледиком се.

Не, грешка си. Беше изричито кажано дека телефоните за тој пазар немале врска со тие за Европа.

Прво ледиком и мобилекс и остали носат дубаиски што нема споредба со европски пазар
Пример отиди во мобилекс и види го самсунг а54 наместо со стакло позади со пластика е... Информирај се малце пред да рипаш како прле пред магаре

Исто ти е како турското и француското пежо како што немаат разлика така нема и мобилекс со нептун.
Баш ке видиш и каков е самсунгот далу има стакло или пластика се позади...

Ти реков да дојдеш скопје, ке седневме на кафе со луге што имаат мобилари и ке си направеше муабет, ама лесно е да мрчиш на форум... Сакаш у литро крв да се кладиме или еве ти во што сакаш дека ке ти најдат разлика во телефоните само што ке ги видат, ама не тука сите сте експерти а кутрите за мењавање на софтвер трчаат по мобилари. И пак ке кажам  дека се различни почни од плочката (4 години плочките ги работев)

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Добро тебе како краен корисник што ти менува дали телефонот е од Дубаи, Германија или Македонија? Забележуваш некоја разлика во работењето или далу му фали нешто на телефонот?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Мене искрено не, битно ми е да ми,
 држи батерија пошто имам бајаги повици дневно. Самсунг а54 пак ке кажам дека беше со пластична позадина наместо стаклена затоа и не го земав.
На луѓе од село и од планина тешко можеш да објасниш...
И башка моја нога во кипер, кит-го, и таквите газди не влегува..

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #13954 на: 10 Март 2024, 23:52:05 pm »
А зошто Ледиком дава 1 година гаранција на Самсунг, наместо стандард 2 години од Самсунг, како јас на пример што добив кога го купував ?

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #13955 на: 10 Март 2024, 23:52:19 pm »

Има разлики кај скоро сите производители, воглавном се поради законски регулативи и/или политика на производителот, ама никаде во спецификација не сум видел дека самсунг прави телефони за цел свет и за дубаи и ледиком. А тоа дека во огласи пишуваат дека делефонот е донесен од ch ch ch... шта речи, минатата година сплет на околности и купив ајфон од цх (пошто бев таму) и апсолутно никаква разлика во споредба со тој, ист таков, скроз ист модел што го купив од тука.

Толку ја разбираш ти. Очиглелдно има разлика. Гледаш од мобилааите сервисерите така викаат.
Јас потврдувам дека има разлика, на времето  јас и жена ми (тогаш девојка) исти Galaxy S2 имавме, нејзиниот од Ледиком, мојот од Телеком. Кај мене се појави burn in, кај неа не, кај мене отиде батеријата за 6 месеци, кај неа по 3 години беше во ред...

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Значи во 2011та, уствари боље биле дубајските самсунзи…

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #13956 на: 10 Март 2024, 23:56:22 pm »
А зошто Ледиком дава 1 година гаранција на Самсунг, наместо стандард 2 години од Самсунг, како јас на пример што добив кога го купував ?

Затоа што екчли не даваат никаква гаранција. Во мобико или кај и да е, нема да ти ја признаат, едино ке треба со нив дасе молиш они да ти го сервисираат. За ајфон ти даваат гаранција и ти викаат, ако имаш проблем, иди во ајстајл, пошто е меѓународна и не изискува никакви папири ни фискални. Значи не даваат помалце гаранција пошто телефонот е поинаку направен, да се расипе за година и 5 дена немсто за две години и 5 дена, туку за да си го спасат газот од дефекти и сервисирање.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #13957 на: 11 Март 2024, 00:21:41 am »
После сето ова, веќе никој ништо не сака да си купи, а богами и ќе си нема купено.

Ќе го има однемано и тоа што го имал, а можно е и од тоа што го има да се случи да го нема.

Немој да те нема оти нема да те има.

Никој те нема ночас.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3145
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #13958 на: 11 Март 2024, 17:51:46 pm »
се купи денеска држаЧ за тв (пуштете ми линк каде да купам лед трака шо се мести околу тв )

за ова верувам дека местење штрафење "majstori" зимаат за услуга 1690денари

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #13960 на: 11 Март 2024, 20:05:52 pm »
@fuzzjaw читам многу си експериментирал со кафемати, мелници и слично па да те прашам за совет :)

Сакам да купам кафемат, но не знам што да одберам. Следниве кафемати ги размислувам, но што поевтино тоа подобро.

1. DE LONGHI EC 235.BK - https://www.neptun.mk/categories/KAFEMATI/DE-LONGHI-EC-235-BK

2. DE LONGHI EC 885.GY - https://www.neptun.mk/categories/KAFEMATI/DE-LONGHI-EC-885-GY-

3. PHILIPS EP 2220 /10 - https://www.neptun.mk/categories/KAFEMATI/ESPRESO-PHILIPS-EP-2220--10

4. DE LONGHI ECAM 220.22.GB - https://www.neptun.mk/categories/KAFEMATI/DE-LONGHI-ECAM-220-22-GB

*линковите се од Нептун оти од таму ќе треба да го купувам.

Многу измешани кафемати и цени, но прво почнав со тој првиот и полека го проширив изборот :D Мене најмногу ме влечи вториот, но не знам зошто, најверојатно интересен ми е изгледот :D

Идејата ми е, ако земам мануелен кафемат, да купам и рачна мелница TIMEMORE Chestnut C2.

Што би било најдобар и најрационален избор според тебе? Автоматски или мануелен кафемат?
Дали автоматските бркаат добра работа во смисла на мелење на кафето и постигнување на добар резултат како што би се постигнал со мануелните? Дали се можеби повеќе склони на расипување со оглед дека се покомплексни?

Најчесто би пиел еспресо, но ќе се прави и макијато па битен е и стимерот.

www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 645
    • ibiz.mk
« Одговори #13961 на: 11 Март 2024, 20:32:30 pm »
@Silvester jas go imam vtoriot.
Super kafe pravi, za pena nema podesuvanje na temperatura,
Ali koga ke pocnes da pravis ke mu najdes merka.

Jas go imam set so melnica kg 521

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #13962 на: 11 Март 2024, 22:24:03 pm »
@fuzzjaw читам многу си експериментирал со кафемати, мелници и слично па да те прашам за совет :)

Сакам да купам кафемат, но не знам што да одберам. Следниве кафемати ги размислувам, но што поевтино тоа подобро.

1. DE LONGHI EC 235.BK - https://www.neptun.mk/categories/KAFEMATI/DE-LONGHI-EC-235-BK

2. DE LONGHI EC 885.GY - https://www.neptun.mk/categories/KAFEMATI/DE-LONGHI-EC-885-GY-

3. PHILIPS EP 2220 /10 - https://www.neptun.mk/categories/KAFEMATI/ESPRESO-PHILIPS-EP-2220--10

4. DE LONGHI ECAM 220.22.GB - https://www.neptun.mk/categories/KAFEMATI/DE-LONGHI-ECAM-220-22-GB

*линковите се од Нептун оти од таму ќе треба да го купувам.

Многу измешани кафемати и цени, но прво почнав со тој првиот и полека го проширив изборот :D Мене најмногу ме влечи вториот, но не знам зошто, најверојатно интересен ми е изгледот :D

Идејата ми е, ако земам мануелен кафемат, да купам и рачна мелница TIMEMORE Chestnut C2.

Што би било најдобар и најрационален избор според тебе? Автоматски или мануелен кафемат?
Дали автоматските бркаат добра работа во смисла на мелење на кафето и постигнување на добар резултат како што би се постигнал со мануелните? Дали се можеби повеќе склони на расипување со оглед дека се покомплексни?

Најчесто би пиел еспресо, но ќе се прави и макијато па битен е и стимерот.

Првото прашање ти е дали би се замарал со мелење и припрема. Рачна мелница е интересна идеја одреден период, после ти станвит малтретирање и губиш воља и кафе да си напрајш.

Ако не сакаш да се замараш, земи си автоматска машина. Тука не можам да ти помогнам, активно ги одбегнувам и не би зел за мене. Ама, океј се за некое просечно, плус минус, кафе, особено ако не сакаш да се малтретираш. Не ги пратам воопшто, така да не знам што би ти препорачал.

Од друга страна, ако сакаш да се замараш, јас би го кренал маааааалку буџетот, и би зел прописна машина. Вакво нешто.

http://espresso.mk/product/gaggia-classic-pro/

Додај на ова рачна мелница, дали Chestnut, дали 1Zpresso JX, и ако имаш живци да си играш со кафе, имаш потенцијал да правиш сосем солидно еспресо. Steam wand-от е супер исто така, класи над двете DeLonghi што ги спомна, а имаш и мал милион додатоци и опции за модификација на машината ако натаму те фатит мерак за нешто такво.

Ако пак, кревање на буџетот не ти е опција, или комбинирај го DeLonghi EC 885 со рачна мелница, или земи автоматска машина.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #13963 на: 12 Март 2024, 09:16:16 am »
Едно лаичкко прашање, зошто мелница? Не се продава сомелено кафе во кеси, притоа не мислам на капсулите? Или ти сакаш во зрно да зимаш
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #13964 на: 12 Март 2024, 09:19:47 am »
Philips-от за цената е одличен дил. Дури ме замисли и мене!