Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2298190 пати)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #13905 на: 08 Март 2024, 15:35:31 pm »
Ај некои постари модели може да се сервисирани или нешто, али нов телефон само што излезен ? Па они ги имаат најновите ајФони пред телеком и ајСтајл да ги добие. Кој е член на ит.мк форумот може да прочита со исти сервисирани работи како се продаваат како нови во Нептун/Сетек.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #13906 на: 08 Март 2024, 15:38:51 pm »
И јас сум слушнал од човек што има сервис за мобилни во Битола и има отворено телефон купен од ледиком, дека се refurbished, не се нови нови и  ми препорача да ги избегнувам. Не гледам како инаку би биле тие 20% поефтини од сите други, не само од официјалните продавници.
Многу точен е муабетот, ама ај да не влегувам во детали...

Само ќе напоменам дека во девеестите Самсунг телевизори и слична галантерија се склопуваше во Скопје и тоа со сомнителни делови...

Точен е муабетот ако купиш "експонат", тоа се знае дека е половен телефон, каде иначе идат старите телефони што ги оставаат на замена? Нов запакуван е нов запакуван, 100 телефони имам купено досега од мобилари, конкретно на ајфон го палиш и одма проверуваш дали од тој миг му тече гаранција, ако е рифрбишед и тоа го имаш како инфо, ако е менувана батерија, и тоа стои како податок. Конкретно 15ките што ги продаваат годинава Мобеликс се за јапонски пазар, апсолутно никаква врска немаат со Дубаи.

Вујко ми работеше во сервисот и не, не ги склопуваа тука телевизорите.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #13907 на: 08 Март 2024, 15:46:05 pm »
И јас сум слушнал од човек што има сервис за мобилни во Битола и има отворено телефон купен од ледиком, дека се refurbished, не се нови нови и  ми препорача да ги избегнувам. Не гледам како инаку би биле тие 20% поефтини од сите други, не само од официјалните продавници.

Само ќе напоменам дека во девеестите Самсунг телевизори и слична галантерија се склопуваше во Скопје и тоа со сомнителни делови...

Точен е муабетот ако купиш "експонат", тоа се знае дека е половен телефон, каде иначе идат старите телефони што ги оставаат на замена? Нов запакуван е нов запакуван, 100 телефони имам купено досега од мобилари, конкретно на ајфон го палиш и одма проверуваш дали од тој миг му тече гаранција, ако е рифрбишед и тоа го имаш како инфо, ако е менувана батерија, и тоа стои како податок. Конкретно 15ките што ги продаваат годинава Мобеликс се за јапонски пазар, апсолутно никаква врска немаат со Дубаи.

Во која фирма работел вујко ти?
И како се викал газдата?

Присутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3929
« Одговори #13908 на: 08 Март 2024, 15:48:07 pm »

Пример отиди во мобилекс и види го самсунг а54 наместо со стакло позади со пластика е... Информирај се малце пред да рипаш како прле пред магаре

Нема што јас да рипам како Прле пред магаре кога ти си неинформиран.
На Самсунг телефоните единствените хардверски разлики што може да бидaт помеѓу различните пазари се процесорот и одредените модеми/антени за 4G/5G. Мислам дека имаат и некои други разлики како поддршка за сателитска комуникација и уште нешто ситно, но самиот дизајн и материјалите за одреден модел се исти секаде.
Која им е математиката на Самсунг за еден пазар да прават стакло, за друг пластика? Сфаќаш колкава глупост истреска?

A54 за СИТЕ пазари е со стакло позади, којзнае што си гледал ти. Може си гледал половен телефон на кој му бил сменет задниот панел со некој фушерајски.
Од фабрика/неотворена кутија материјалите се секаде исти, било на Аљаска, било во Дубаи.

И може да престанеме со овие небулози како тоа телефоните за Дубаи биле понеквалитни од тие за Европа.
Ова е најголемата глупост. Не сме 1989-та година, а Дубаи не е Конго, па да им увалуваат полоши телефони.

Ти другар ептен стручен си бил, утре у 12 биди на лукоил влез на Скопје ке те носам една од двеве споменати мобилари и дечкото што работи таму ми е другар ке ти објасни што како е... Исто ти е како турското и француското пежо како што немаат разлика така нема и мобилекс со нептун.
Баш ке видиш и каков е самсунгот далу има стакло или пластика се позади...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #13909 на: 08 Март 2024, 15:52:50 pm »

И како се викал газдата?

На ќошот кај семафорит на илинденска со Љубљанска, накај СЦМ кога се врти.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #13910 на: 08 Март 2024, 16:10:03 pm »

Пример отиди во мобилекс и види го самсунг а54 наместо со стакло позади со пластика е... Информирај се малце пред да рипаш како прле пред магаре

На Самсунг телефоните единствените хардверски разлики што може да бидaт помеѓу различните пазари се процесорот и одредените модеми/антени за 4G/5G. Мислам дека имаат и некои други разлики како поддршка за сателитска комуникација и уште нешто ситно, но самиот дизајн и материјалите за одреден модел се исти секаде.
Која им е математиката на Самсунг за еден пазар да прават стакло, за друг пластика? Сфаќаш колкава глупост истреска?

A54 за СИТЕ пазари е со стакло позади, којзнае што си гледал ти. Може си гледал половен телефон на кој му бил сменет задниот панел со некој фушерајски.
Од фабрика/неотворена кутија материјалите се секаде исти, било на Аљаска, било во Дубаи.

И може да престанеме со овие небулози како тоа телефоните за Дубаи биле понеквалитни од тие за Европа.
Ова е најголемата глупост. Не сме 1989-та година, а Дубаи не е Конго, па да им увалуваат полоши телефони.

Ти другар ептен стручен си бил, утре у 12 биди на лукоил влез на Скопје ке те носам една од двеве споменати мобилари и дечкото што работи таму ми е другар ке ти објасни што како е... Исто ти е како турското и француското пежо како што немаат разлика така нема и мобилекс со нептун.

Или турската и британската корола.
И двете во егзекутив опрема и пипам на британската мека пластика на турската тврда викам да не е нешто до разлика во ниво на опрема не не и двете се егзекутив ама тоа им е единствена разлика ме убедуваше продавачот во тојота скопје. Извини ама како да ти верувам ако на најпроста работа како пластика на врата има разлика дека нема во ништо друго.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #13911 на: 08 Март 2024, 16:11:33 pm »

И како се викал газдата?

На ќошот кај семафорит на илинденска со Љубљанска, накај СЦМ кога се врти.
ахаа, таму им беше сервисот, се сложувам за тоа, другото прашај го, ако знае :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #13912 на: 08 Март 2024, 16:45:32 pm »
https://www.kaufland.de/product/481210882/?vid=481210937
За тие од Немачка. Ако се враќа данок уште подобро.
Па не е нешто многу ефтина понуда, ако споредам со S24 Ултра 512 у преднарачка. 1255 еур беше, со враќање на стар телефон се добиваше бонус од 150 еур + цената на стариот уред. Јас вратив S10, проценет на 67 еур, чекам да ми вратат 217 еур. Со таа комбинација ќе искочи телефонот 1038 еур.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #13913 на: 08 Март 2024, 17:35:44 pm »
Imase i iransko pezo 206 ne samo tursko i francusko.
Inace Samsung Note 10plus iako e 5 godini star model osven ete displejot sto go krekate vo nisto ne klacka pozadi so naglasenive s23 modeli. Milisekunda bil pospor breeeeee na mesec se kacivme pa radosni site. Ova kako od zeleznica na severna Makedonija sto se falat vozot VE-SK sega mesto so 30km/h od utre kje se obrakja so 50km/h i toa e za niv epsko dostignuvanje.
Za duplo pomalce pari isti performansi isto brka rabota telefonot.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6153
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13914 на: 08 Март 2024, 18:39:42 pm »
Јас имам негативно искуство со Ноте 8ка уште откако излезе. Купен од Сетек. Се префрлив на телефонов што го користам моментално (Хуавеи Мате 20 Про) и видов огромна разлика. Исто негативно искуство со Ј7ка 2017та кочеше корнеше. Девојка ми има С10+ и во спиредба со мојот (1 година постар) се тука некаде, освен што има полоша батерија и полоша камера (одобено предна). Би размислил или за Ајфон (одлучно искуство со 4,5, 5с, 6с, 6с плус, 7ка лошо, 7 плус, 8ка, 8 плус, ХР, 11ка и 12 про, поново не сум пробал, постарите дите купи - продај им правевме, многу купени се преку Англија под гаранција на аукција на ибеј и продадени кај нас +200%) или за Самсунг, Хуавеи го испустија.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #13915 на: 08 Март 2024, 19:07:01 pm »
Јас сум со хуавеи и топ си е. Нема андроид но не сум осетил дека ми фали. За гугл сервиси (мапс) тука е gspace и си работи перфектно. За се друго може да си симнеш или преку huawei app galery или преку пател срчот директно ти симнува официјален апк и инсталира. Плус се нијанса поефтини моментално од самсунг или ајфон.  Хуавеи п60 про се зема за 800 евра овде во бугарија сега. Пред година беше 1000+.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3145
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #13916 на: 08 Март 2024, 20:17:58 pm »

Или турската и британската корола.
И двете во егзекутив опрема и пипам на британската мека пластика на турската тврда викам да не е нешто до разлика во ниво на опрема не не и двете се егзекутив ама тоа им е единствена разлика ме убедуваше продавачот во тојота скопје. Извини ама како да ти верувам ако на најпроста работа како пластика на врата има разлика дека нема во ништо друго.
oва го имам слушнато и од други луѓе поготова за тојота корола моделот

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #13917 на: 08 Март 2024, 20:34:05 pm »
Баш ме интересира, еве гледам Ајфон 13, 35.000ден во Ледиком, 41/42.000ден во Анхоч, Нептун, АјСтајл...

Каков е тој телефон, нов, репариран? Уште се произведува или од 2021ва е непродаден примерок? Ќе важи гаранцијата во АјСтајл ако е земен од Ледиком?

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #13918 на: 08 Март 2024, 21:08:32 pm »
Ледиком.

И?
Не разбирам.

Фејк се телефоните демек од таму или што ти е муабетов со ,,Ледиком."? Склопувани се во Шутка? Дека се шверцани/внесени којзнае како? И што ако се, не работат исто телефоните како тие од Нептун?
Јас разбирам како функционираат и тие и Мобеликс и останатите, ама што дека?
Треба да даваме по 80000 во Нептун само за да не се поддржува сивиот пазар? Додека се се распаѓа околу нас во северџанијава? Додека некој им го дозволил ним тоа да го прават, јас треба да бидам свесен и да купувам со фискална за да не ми враќаш ,,Ледиком."?

Браво, не дупи сега и ти, не ми враќај со „Ледиком."
Да го затвориме форумов ако сакаш да играме легално пошто огромен дел од луѓево овде не ги одржуваат колите во официјален сервис, ниту ги купуваат од продажен салон, туку ги купуваме по X канали (без фискални и соодветни пријавени цени и даноци на истите) и ги одржуваме од X канали (исто огромен дел без фискални) за да заштедиме некоја пара.
И јас сакам да го однесам Леонов во Порше и да не се замарам да барам трет штоп со денови, ама не бива, затоа дај батали ги муабетиве со Ледиком и сивиот пазар пошто немаат поента.
Прво ледиком и мобилекс и остали носат дубаиски што нема споредба со европски пазар

Уште ли се делат телефоните на дубајски и оригинални?

Им увалуваат втора класа телефони на сиромаштијата у Дубаи, треба да го знаеш тоа.

Инаку што се однесува до рефурбишед телефони, си има страна за проверка со ИМЕИ-то.

Јас моментално користам Дубајски телефон од Ледиком, предтоа користев оригинал од Телеком. Ни со тој ни со овој Дубајскиов немам проблем. И да бидам искрен, сигурно над 20 год имам телефон и до сега никогаш сум немал никаков проблем со било кој телефон. Дури ни приклучок за полнење, ништо.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #13919 на: 08 Март 2024, 21:36:04 pm »
Не ми се верува дека му го скршивте филмот за новиот телефон, ако немате пари или не ви се даваат толку пари за телефон не давајте ама не го кудите тој што имал мерак и си купил. Сум користел и дубаиски и германски и од телеком и бугарски и незнам уште каков не телефон, разлика има само во софтверот и тоа некоја апликација плус или минус друго ништо. Инаку сум користел и Ноте10 и С21 Ултра и можам да кажам дека има ГОЛЕМА разлика од тие телефони до С23 Ултра.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk