Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2027129 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3477
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #13725 на: 09 Февруари 2024, 11:51:02 am »
Многу зависи и од самиот апарат, најубаво кафе за мој вкус ми вади со Lavazza Crema e Gusto Classico 7/10.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #13726 на: 09 Февруари 2024, 11:58:11 am »
Си купив едно апаратче за кафе, да не знај некој кај можам да најдам кафе за истиот од Starbucks Espresso ?
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Како чоек шо проба апсолутно се за да извајт убо кафе од ваква класа кафемат, од мене две-три препораки.

Прво, купи си non-pressurized basket. Веројатно е 51mm корпата, смени ја со ваква.

https://vi.aliexpress.com/item/1005006526222867.html

Второ, купи си добар тампер, наместо тој пластичниот. Пак ќе претпоставам дека е 51mm.

https://vi.aliexpress.com/item/1005005315396368.html

Трето, земи си рачна мелница и купувај зрна кафе наместо мелено. Нешто од типот на Timemore Chestnut C2 што ја спомна некој, или евентуално нешто од 1ZPresso ако ти се трошат повеќе пари. Потенцирам рачна, најефтината електрична шо би ја препорачал е 16-17 илјади, овие шо се ко блендер со сечила долу се тешко ѓубре, заобиколи ги.

Овие три работи, од мое искуство, драматично ќе ти го подобрат квалитетот на кафето, под услов да сакаш да се позамараш малку повеќе, т.е. да мелиш сам кафе наместо да купуваш мелено.

На тема “какво кафе по дома“, ова ми се последните две нарачки од периодов. Првиве се од Five Fingers од Куманово, со нив сум при крај. Наредни на ред се од Дабов кафињата.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13727 на: 09 Февруари 2024, 13:17:53 pm »
Додека живеев во куќа го имав овој кафемат, чинеше 600€ нов, ама ако си љубител на кафе вреди секој денар.

Со ова кафе (земено од ДЕ), го имаше и во Охрид по 3 пати поскапа цена, а доколку некој е обожавател на појако кафе, тогаш второто.

2.
Сино е (не можам да најдам слика), мислм дека blue серија.

Резултат со првото кафе:

Пред сѐ кафематот сака одржување и редовно чистење (има капсули и прашоци за чистење од Филипс, а имаше и евтини во DM), но мора добро плакнење и пуштање кафиња напразно, да не има останато од прашокот па да ти биди кисело(не прашувај од каде знам  ;D)
Исто доколку имаш додаток за млеко веднаш после употреба убаво измиј го или попари го стаклениот дел во жешка вода со нешто).

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2171
« Одговори #13728 на: 09 Февруари 2024, 13:24:02 pm »
џабе кафето и апаратот ко си турил млеко....

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13729 на: 09 Февруари 2024, 13:31:43 pm »
Лате Макијато е (така се викаше програмата), кафематит доаѓа фабрички со тој додаток и секој пие кафе по негов вкус, ако сакаш јако еспресо тогаш земи си Lavazza со јачина 8-9.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 692
« Одговори #13730 на: 09 Февруари 2024, 14:03:27 pm »
Си купив едно апаратче за кафе, да не знај некој кај можам да најдам кафе за истиот од Starbucks Espresso ?

Како чоек шо проба апсолутно се за да извајт убо кафе од ваква класа кафемат, од мене две-три препораки.

Прво, купи си non-pressurized basket. Веројатно е 51mm корпата, смени ја со ваква.

Второ, купи си добар тампер, наместо тој пластичниот. Пак ќе претпоставам дека е 51mm.

Трето, земи си рачна мелница и купувај зрна кафе наместо мелено. Нешто од типот на Timemore Chestnut C2 што ја спомна некој, или евентуално нешто од 1ZPresso ако ти се трошат повеќе пари. Потенцирам рачна, најефтината електрична шо би ја препорачал е 16-17 илјади, овие шо се ко блендер со сечила долу се тешко ѓубре, заобиколи ги.

Овие три работи, од мое искуство, драматично ќе ти го подобрат квалитетот на кафето, под услов да сакаш да се позамараш малку повеќе, т.е. да мелиш сам кафе наместо да купуваш мелено.

На тема “какво кафе по дома“, ова ми се последните две нарачки од периодов. Првиве се од Five Fingers од Куманово, со нив сум при крај. Наредни на ред се од Дабов кафињата.

Каде има рачна мелница во Мк ?

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #13731 на: 09 Февруари 2024, 14:13:58 pm »
Ова да ти било цела наука за кафе правење. Па миј ја машината, па бигор фатила...  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #13732 на: 09 Февруари 2024, 14:17:24 pm »

Убав избор на кафиња си направил, и убави совети.
Уште нешто би додал: Секогаш мели онолку колку што ќе испиеш дента (или во моментот, ако мелницата е таква за мали количини).  Остатокот од кафето во зрна, откако ќе се отвори пакувањето, чувај го во фризер, за што подолго да се зачува аромата. Погоотово важно за пакувањата од 1кг, иако јас сите ги чувам во фризер. Thank me later :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4996
« Одговори #13733 на: 09 Февруари 2024, 14:22:48 pm »
џабе кафето и апаратот ко си турил млеко....
Se soglasuvam 200%

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13734 на: 09 Февруари 2024, 14:25:34 pm »
Добро, зарем само еспресо пиете?

Јас млеко не пијам воопшто, само во кафе, во друго нешто ако има веднаш се осеќа и го фрлам.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2171
« Одговори #13735 на: 09 Февруари 2024, 14:26:51 pm »
ДА да, без шеќер се разбира. И Nescafe Black Roast ладно без млеко. 

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #13736 на: 09 Февруари 2024, 15:32:41 pm »
Добро, зарем само еспресо пиете?

Јас млеко не пијам воопшто, само во кафе, во друго нешто ако има веднаш се осеќа и го фрлам.
Уживај си и остави комитскопатриотски фори као  мастика (узо, јени, пастис итн) се пиела чиста (без додавање мраз, вода).

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 348
« Одговори #13737 на: 09 Февруари 2024, 15:43:05 pm »

Хондурас мене ми напраи многу мерак, ама јас во мока праев.

Дај пишу препорака и за кафемат, на нијат сум да земам, буџет ми е 250-400еу

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #13738 на: 09 Февруари 2024, 16:11:57 pm »

Каде има рачна мелница во Мк ?

Имаше едно време во 7 грама рачна мелница од Bialetti, ја зедов, ама не ме импресионира. На друго место не знам да имат, јас би порачал од AliExpress.

Убав избор на кафиња си направил, и убави совети.
Уште нешто би додал: Секогаш мели онолку колку што ќе испиеш дента (или во моментот, ако мелницата е таква за мали количини).  Остатокот од кафето во зрна, откако ќе се отвори пакувањето, чувај го во фризер, за што подолго да се зачува аромата. Погоотово важно за пакувањата од 1кг, иако јас сите ги чувам во фризер. Thank me later :)

Мелам пред секое правење кафе, а остатокот од зрната од отвореното пакување ми се во вакумирани контејнери, овие од Харио. Мелницата е Mignon Zero, баш таква за single dose :)

https://global.hario.com/product/coffee/accessories/MCN.html

Инаку, генерално имам отворено максимум едно кафе, го пијам па одам на друго, за да не се изветреат. Во вториот контејнер ја држам Lavazza-та шо ја пијат девојка ми, обично е Gran Espresso. 250 грама тука, остатокот во вреќата и во замрзнувач пошо е килска вреќа.

Советот за замрзнувач е одличен за долготрајно чување кафе, било отворено или затворено.

Хондурас мене ми напраи многу мерак, ама јас во мока праев.

Дај пишу препорака и за кафемат, на нијат сум да земам, буџет ми е 250-400еу

Ова ти е буџетот само за кафемат? Ако е така, Gaggia Classic Pro. Баш околу 400 евра би требало да е.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #13739 на: 09 Февруари 2024, 16:16:55 pm »
Јас пред некоја година земав обичен, DeLonghi Magnifica S, на акција го начекав за некои 300 евра од МедиаМаркт.

Сеа за сеа сум задоволен, си ги обавува функциите што треба да ги обавува :)

Се погаѓа малтене редовно понекоја акција за Lavazza, па си пазариме такво кафе.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.