^Делонги да, знам дека се чита така, ама зошто сум пишал со Ж ој да ме праша некој...
Фала за коренција Зеро 
15 bari e, so site saltanaci za pena itn. Jas poveke vo kafe bi vlozil i vlozuvam, illy i lavaza zasega, otkolku vo aparat. Ama sekoj razlicno gleda na rabotite.
Ama ako mislite deka se igracki togas jbg, sekogas postojat poskapi aparati. Do ovoj moment nemam zazaleno za krupsot. Toj bese vo momentot na popust. Entry ima i DeLongi, identicen. Ako toj bese ke zemev takov.
Далеку од тоа дека се играчки, секој уред за цената си го оправдува своето. Другар мој има еден на Филипс Саеко, ене го 4,5 години си тера нема никаква мака, кафето е солидно.
@Boshe Да те коренкционирам уште еднаш

Од мое истражување, поскапите побрзо загреваат, место минута време ќе ги чекаш пола, имаат капацитет за неколку кафиња по ред, крупсов и сите ентри, после едно кафе треба да чекаш пак 20 секунди отприлика да загрее пак за ново итн... ама многу кафиња освен ако си кафич кога ќе направиш? Јас со моево 4 кафиња за 5 минути правам отприлика, со млеко загревање со се. Поскапите имаат и гриндер/мелач во нив, ама и тоа не е проблем, се продава посебен мелач ако сакаш зрна кафе да ги мелиш пред употреба. И поскапите во принцип се и повисоки, во смисла, со основниов можеш еспресо и макијато да направиш, а со другиве и чај и капучино, уствари на основниве можеш чаша до 12 или 15цм да ставиш не се сеќавам, а на другиве и повисоки чаши од тип на чај и остало, ама дали за тоа вреди да дадеш дупло, па и 4 пати повеќе, тоа само ти можеш да си го одговориш.
Во принцип, сигурно има зошто се поскапи, ама по моја математика стварно не вреди повеќе од 12.000 да дадеш за апарат за кафе. Секој си има различна математика, затоа имаш милион апарати.
Основниов е повеќе од доволен. На кого и да сум му направил кафе, сите го пофалиле, ама пониско од лавазза не одам, така да ...
И последен хинт/тип, обавезно да користиш купечка вода. Било која. И во нептун исто ми кажаа, од чешмовача бигор фаќал апаратот ептен. Брат ми си фрли саеко филипс зошто со чешмовача правеше годиниве, па некој период не направил кафе останало водата, па бигор нешто се собрал, па го носеше на сервиси глупости и на крај му рекоа купи си нов, од бигорот бил оштетен наводно и не бивало поправка. Јбг ќе купи нов, ако веќе не зел.