Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2295714 пати)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #9330 на: 23 Март 2020, 23:05:47 pm »
Ми инсталираа 10-ка, но со него немало офис пакет. Можам бесплатно и накнадно да го спуштам? Ми треба ворд и ексел, а онлаин верзиите ми се чудни.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #9331 на: 23 Март 2020, 23:07:44 pm »
March 10, 2020
https://www.digitaltrends.com/computing/windows-10-vs-windows-7/

Не се праам експерт, али ајде по ред да препишам..

Прво, 15 години дома сум на XP и преку 10 на работа на 7мица без никакви проблеми и сум навикнат на тоа како изгледа и што каде е .

1.Windows 7 holds on to tradition from previous releases such as Windows XP and Windows 98 and features a familiar, simplistic and easy to understand user interface. Want to find your program? Simply hit the Start button and find it on the list. Want to quickly add a printer or visit the control panel? Simply click the link to the right side of the Start Menu. Asides from a fancy “Aero” and glass look, there are no distractions that get in your way. All the important information and settings you typically want are right there, front and center.

Дополнително, на 10 ка не работи стариот Office кој го знам како што треба и не сум имал потреба од било што поново.

Still, Microsoft is taking steps to kill off compatibility in Windows 7. As an example, its new Office 2019 software won’t work on Windows 7

Второ,компонентиве на машинава (ако ги прочитавте) и не се нешто најнови, па оттука..

There’s also the hardware element too, as Windows 7 runs better on older hardware which the resource-heavy Windows 10 might struggle with.

Трето...

Despite all the new features in Windows 10, Windows 7 still does have better app compatibility. While Photoshop, Google Chrome, and other popular applications continue to work on both Windows 10 and Windows 7, some old third-party pieces of software work better on the older operating system. That can include software for printing mailing labels, managing point of sales systems, and more. This is often a reason why some businesses have been reluctant to update

И за крај, искуството на колеги кои работат музика во Qubasе,  тврдат дека 10ката бара повеќе ресурси за да работи како што треба, поради работи кои не ти требаат.

А за дома комјутер користам за јутуб, интернет, музика,слики и се надевам во иднина за снимање музика за што никој не ми препорача 10ка.

Напротив, сите цепаат на 7 мица , на што порастеретен хардверски ОС, поради тоа што музичките плаг инови дополнително ја теретат машината, па имаш проблем со латенција на звук и слични срања кои не ве занимаат.

« Последно менување: 23 Март 2020, 23:13:52 pm Stratro »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #9332 на: 23 Март 2020, 23:10:46 pm »
Ми инсталираа 10-ка, но со него немало офис пакет. Можам бесплатно и накнадно да го спуштам? Ми треба ворд и ексел, а онлаин верзиите ми се чудни.
MS Office немаш бесплатен, освен пиратски.
https://products.office.com/en/compare-all-microsoft-office-products?=&activetab=tab%3Aprimaryr1&market=mk

За 3 три пива месечно, имаш Office365 за цела фамилија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9333 на: 23 Март 2020, 23:26:51 pm »
March 10, 2020
https://www.digitaltrends.com/computing/windows-10-vs-windows-7/

Не се праам експерт, али ајде по ред да препишам..

Прво, 15 години дома сум на XP и преку 10 на работа на 7мица без никакви проблеми и сум навикнат на тоа како изгледа и што каде е .

1.Windows 7 holds on to tradition from previous releases such as Windows XP and Windows 98 and features a familiar, simplistic and easy to understand user interface. Want to find your program? Simply hit the Start button and find it on the list. Want to quickly add a printer or visit the control panel? Simply click the link to the right side of the Start Menu. Asides from a fancy “Aero” and glass look, there are no distractions that get in your way. All the important information and settings you typically want are right there, front and center.

Пробај на 10-ка, hit windows button, и почни да куцаш што ти треба. Ќе се изненадиш колку е поарно.
Ова горе што си го пишал, многу потсеќа на Windows 8, а не на Windows 10.

Цитат
Дополнително, на 10 ка не работи стариот Office кој го знам како што треба и не сум имал потреба од било што поново.

Still, Microsoft is taking steps to kill off compatibility in Windows 7. As an example, its new Office 2019 software won’t work on Windows 7
Не знам која верзија на Office си знаеш, се надевам дека не е Office 97, пошто све што е над Office 2003 работи на 10ка.

Цитат
Второ,компонентиве на машинава (ако ги прочитавте) и не се нешто најнови, па оттука..

There’s also the hardware element too, as Windows 7 runs better on older hardware which the resource-heavy Windows 10 might struggle with.
единствено на машини со под 3GB RAM би ставил 7-ца, а твојата, гледам има 6. Сосема доволно Windows 10 да не се мачи.

Цитат
Трето...

Despite all the new features in Windows 10, Windows 7 still does have better app compatibility. While Photoshop, Google Chrome, and other popular applications continue to work on both Windows 10 and Windows 7, some old third-party pieces of software work better on the older operating system. That can include software for printing mailing labels, managing point of sales systems, and more. This is often a reason why some businesses have been reluctant to update

Ова е некое прастаро писание, од времето на почетоците на Windows 10. Провери датум на ова што е напишано, сигурен сум дека е од пред 5 години.

Цитат
И за крај, искуството на колеги кои работат музика во Qubasе,  тврдат дека 10ката бара повеќе ресурси за да работи како што треба, поради работи кои не ти требаат.

А за дома комјутер користам за јутуб, интернет, музика,слики и се надевам во иднина за музика за што никој не ми препорача 10ка.
Напротив, сите цепаат на 7 мица , на што порастеретен хардверски ОС, поради тоа што музичките плаг инови дополнително ја теретат машината, па имаш проблем со латенција на звук и слични срања кои не ве занимаат.

Може да се направи еден double-blind тест, јас сум убеден дека на ист хардвер од времето на Windows 10 (значи 4-5 години стар) со барем 4GB RAM, нема да приметат разлика во QBase работа и латенции и на звук и слични срања кои нив ги занимаат.

Но, твое си е, не те убедувам да преминеш веднаш сега на 10-ка, ако тебе ти е позгоден, нема дилема, ќе си го користиш, бидејќи си најпродуктивен така.  Не мораш сега за сега да преминуваш на Windows 10, доколку 7 ти брка работа. Но полека-полека со тек на време ќе мораш да преминеш затоа што нема да можеш нормално да функционираш со 7ца, бидејќи нема да ги поддржува новите технологии. Ќе се деси во иднина да купиш принтерче ете, така, ти затребало, нема да може да го користиш... Графичка, па ич да не зборуваме... итн...
Исто така, следните верзии на оперативни системи ќе бидат уште подалеку од 98/XP/7 во однос на корисничкиот интерфејс, па кога ќе мора да се прилагодиш, ќе ти биде уште потешко - речиси одново да учиш работи, организација на работна околина, шорткати итн..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #9334 на: 23 Март 2020, 23:39:43 pm »
Во ред.
Нека поработи малку 7 мицава.
Најмал проблем е да се стави 10 ка..поготово што следен месец ќе имам уште 2 ГБ РАМ.

Али, ако не иде, нема да иде и тоа е тоа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9335 на: 24 Март 2020, 06:31:01 am »
Колку е срање 10ката, шминка Нефункционална врз 7мица. Ама тоа е. Работи колку толку. Најважно е преку реџистри и груп полиси да се изгаси апдејт. Како и на секој виндоус - нормално. Само кја 10кава е потешко дека треба преку клучеви а нема во мени како во цивилизиран свет.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #9336 на: 24 Март 2020, 07:57:41 am »
Јас - да куцнам у дрво - не сум имал никакви проблеми со апдејтите на Win 10. Си тераат, си се инсталираат, си пичи Њиндоњсот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9337 на: 24 Март 2020, 08:09:07 am »
Си тераат кога на службен лаптоп во 10ч сабајле му дотекнало дека треба да се инсталираат саат и 20 минути. И треба да стискаш "Лејтер" 50 пати дур работиш

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #9338 на: 24 Март 2020, 08:17:16 am »
Редовни проблеми со многу компјутери заради глупите апдејти на 10ката. Затоа "services" па "Windows update" - disable и раат некое време. Неможеш да ги натераш луѓево да стават Win7, интересна им е шминката ко што кажа Дени.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #9339 на: 24 Март 2020, 08:18:52 am »
Зошто не седнете и си напишете сопствен оперативен систем кој ќе биде паметен и нема да замара за глупости?
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #9340 на: 24 Март 2020, 08:29:49 am »
И сеа? :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #9341 на: 24 Март 2020, 08:30:34 am »
Не постои никаква рационална причина да се дреме на Windows 7 совен ако не не ти се дава пари за лиценца да го смениш веќе постојниот Windows 7. А windows 7 на нов компјутер (произведен во последниве 5 гдони) не можеш да ставиш легално.

Windows Update стана pain in the arse, ама си има причини зошто е исфорсиран до степен на неподносливост. Сигурно статистички ќе се докаже дека бројот на незакрпени Windows 10 инстанци се намалил драстично, а во согласнос со сегашниве трендови тоа значи посагалм herd immunity на глобално ниво.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9342 на: 24 Март 2020, 08:31:31 am »
Редовни проблеми со многу компјутери заради глупите апдејти на 10ката. Затоа "services" па "Windows update" - disable и раат некое време. Неможеш да ги натераш луѓево да стават Win7, интересна им е шминката ко што кажа Дени.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Многу подобар начин во прилог:
How to disable automatic updates using Group Policy
On Windows 10 Pro, you can use the Local Group Policy editor to disable automatic updates permanently, or you can change the Windows Update settings to decide when updates should install.

Disabling updates
To permanently disable automatic updates on Windows 10, use these steps:
-------------------------------------------------------------------------------------------
Open Start.
Search for gpedit.msc and select the top result to launch the Group Policy Editor.
Navigate to the following path:

Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Update

Double-click the Configure Automatic Updates policy on the right side.

Windows Update group policy settings
Source: Windows Central

Check the Disabled option to turn off the policy.

Group Policy disable Windows Update

Click the Apply button.
Click the OK button.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Once you complete the steps, Windows 10 will stop downloading updates automatically.

Although the automatic updates feature will remain disabled, you can still download and install patches manually from Settings > Update & Security > Windows Update, and clicking the Check for updates button.

If you want to re-enable automatic updates, you can always revert the changes using the same instructions, but on step No. 5, make sure to select the Not Configured option.
https://www.windowscentral.com/how-stop-updates-installing-automatically-windows-10

ЕН ФА ПЕН Прозорци и раат сум.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #9343 на: 24 Март 2020, 08:32:17 am »
Најдобро решение од сите оперативни.
Вин 8.1

;D

Стварно се одвратни вин10 со тоа апдејтите. Работиш и одложуваш апдејт и си направил пауза од 1 саат и доаѓаш на комп гледаш се апдејтирал и се рестартирал.
Се заминало во неповрат шо си работел.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9344 на: 24 Март 2020, 08:43:03 am »
Најдобро решение од сите оперативни.
Вин 8.1

;D

Стварно се одвратни вин10 со тоа апдејтите. Работиш и одложуваш апдејт и си направил пауза од 1 саат и доаѓаш на комп гледаш се апдејтирал и се рестартирал.
Се заминало во неповрат шо си работел.

Не е веќе така - од поодамна.
« Последно менување: 24 Март 2020, 08:50:31 am Simo - Carrier159 »