Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2292850 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #9270 на: 04 Март 2020, 13:20:13 pm »
Шо знам, јас не ги делам така, туку на употреба.

Не знам како скијате, ама кога ќе видам некој со поскапа скија, си мисли дека е про. А реалноста е 95% од скијачите се попара. Разлика се осеќа во радиусот, должината и плоштината на скијата, и секоја си има соодветна употреба. Освен некој ако не е тркач, ако осети некој разлика во скии со слични димензии а дупла цена, јас на гла ќе се превртам.  ::)

Вигла, Кајмакчалан и Копанки, на 100 скијачи само 5 знаат карвинг. Не знам каков е процентот таму на север, ама сигурно е тука некаде.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #9271 на: 04 Март 2020, 14:17:55 pm »
Карвингот е само еден можен начин на пменување правец и правење завои. Не секој мора да го прави тоа добро за да има бенефит од добро скоцкана скија. Реално ако теренот не е добро спремен малце фајде од карвингот. Нависит овозможува најбрзо вртење и полно е со адреналин но ретки се кај нас стазити кои ти го овозможуваат тоа, ем кога има гужва на стаза не би препорачал да се залетуваш со карвинг.

На пример јас најчесто употребувам текника на паралелно скијање (олд скул) или техника со колено напред со модификација на техниката на телемарк завртување, кога одам на неодработени стази. За вакви услови со брзината и техниката што ја имам меки скии, кратки скии или тесни скии имаат различен однос кон теренот, снегот и мојата способност да ги управувам силите. Исто така постојат избор на страничен профил и ширина на скија (не само радиус на карвингот) кои си имаат јасна намена и не баш сеедно каква ќе биде.  Во минатите 30 години претежно сум користел опрема која била базаирана на избор на квалитетна скија за алпски дисциплини од Елан и Саломон. Една година бев во Америка и има прилика на демо ден да пробам неколку различни типови на конструкција на скии и релано кога би имал такви услови со снег, и околу 30 дена на снег во годината, би си земал 2 сосема ралзични сетапи за скијање. Сега за сега се решив да одам на полежерна All-Mountiain верзија наспроти тоа што скијав Race GS веризја на Елан.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #9272 на: 04 Март 2020, 15:57:30 pm »
Пробај со бигинер скија малце побрз карвинг, па да видиш која е ралзика меѓу напредна и почетничка скија.
Стабилноста при брзини, цврстината, можноста силата/притисокот од ногата што подобро да ја пренесе на врвовите и на опашките од скиите ги прават скиите за напредни - напредни. Тоа доаѓа со нусефект, бара подобра спремност од скијачот (адвансд-нели), затоа што кај неспремните скијачи ќе доведе до побрз замор, поголемо оптоварување на нозете, па дури и можни повреди.
Бирајте ја опремата спрема нивото на вашето скијање. Не по боја на кондури и скии. Кај кондурите е исто така битно, покрај флексот на кондурата, адвансд кондурите имаат подесување на агол на ногата, и подесување на кант. Поцврстите кондури може да придонесат за потешкотии кај ненапредните скијачи и побрз замор и болки во нозете, додека напредните скијачи бараат поцврсти кондури заради подобра контрола при поголеми брзини. Останатите подесувања, како што е аголот и кантот, придонесуваат за лесно прилагодување кон желбите на скијачот. На пример, моите кондури имаат подесување од 19 степни и 16 степени агол. мене ми одговара помалиот агол дур се ашкам со децата, додека го бирам поголемиот агол кога сум сам со себе и својот адреналин.

Секако, не мора да се летаме по К2 или Blizzard затоа што тие биле шема сеа, има добар избор на скии од сите производители, Head, Fisher, Salomon, па и Elan (јас моментално скијам некои 15-тина години стари Elan advanced S12 скии - прв газда, свртен бројчаник) ;) 
Исто и за кондури, Head, Salomon, Rossignol, Alpina прават одлични кондури.
Јас единствено не би се летал по сега актуелниот модел, би побарал лански или преклански. Ретко кога има екстремен напредок од ланскиот до овогодишниот модел на скиите и кондурите од ист производител и ист ранг, а цените знаат да бидат и до 50-60% поефтини.
Ако ја правиме "Colmar" шемата „за на стаза“, тогаш се знае - што поскупо то боље. И етикетата со цената да не се вади!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #9273 на: 04 Март 2020, 20:02:11 pm »
Да не остане „кусур“  сетапот го комплетирав со Rossignol Speed 120 чевли.

Ај сега раат 10 години :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #9274 на: 05 Март 2020, 00:16:35 am »
najdobro e da se probaat nekolku skiii pred da se odlcite sto tocno vi treba, jas vozam fisher progresor 800 i nesum siguren deka ne zgresiv zos ne zedov 900 pobrzata verzija ... no dokolku poveketo od sezonata bi ja skijal nadvor na sredeni pateki... itn itn
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #9275 на: 05 Март 2020, 09:30:49 am »
Така е ама оди кај нас најдни начин да извозиш по два круга со 4-5 модели. Едноставно категоријата „демо“ не постои кај нас.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #9276 на: 05 Март 2020, 09:38:32 am »
Да не остане „кусур“  сетапот го комплетирав со Rossignol Speed 120 чевли.

Ај сега раат 10 години :)

Од кај ги зема?

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #9277 на: 05 Март 2020, 10:50:58 am »
Ги земав од Номад https://nomadmobility.mk/product/speed-120-black-red/ имаше таман да бирам меѓу два броја кои ме збираа. Се решив за пола број поголмите. Ги мрекав и овие од Хед https://pro-sport.com.mk/product/head-ski/konduri/vector-110-rs/.

Ги одбрав првиве пред се заради тоа што се покрути. Реално 130 би ми биле уште подобри.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #9278 на: 05 Март 2020, 11:05:18 am »
Магнет за штрафовите да ги фаќам 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #9279 на: 05 Март 2020, 11:43:56 am »
Вакво од Грцка земав лани, по 1 евро беа. Што заебани се тие продавнички се за 1 евро, искочив со 50е помалку...

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #9280 на: 05 Март 2020, 12:33:37 pm »
Јас 2€ го платив 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9281 на: 05 Март 2020, 12:49:19 pm »
Со здравје да се користат @bramovsk и чизмите и скиите.

Слична allmountain скија со такви димензии пробав пред 2 години последниот пат Ило дебелиот со Фишер кога дојде на копанки. И јас искрено не можев на кантови да возам, вртев со кочење. Со 40.000ден бев прав аматер. Радиусот на вртење беше огромен и ми требаше многу брзина за да направам еден свиок да личи на нешто. За ваква скија мене ми требаат широки и не многу стрмни стази да можам да вртам без гребење. Си ги ставив моите од 15000, и никогаш не сум бил посреќен што не купив поскапи, а посекако и во длабок снег не одам.

Ило немаше покуси за слалом, за дирекна споредба да направам.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #9282 на: 05 Март 2020, 13:15:09 pm »
Секако има доста во личните преференци. Со претходната технологија  последни скии штои ги имав беа Саломон со должина 210. релано многу добро се осеќав на тие скии. Тесни, камен тврди, брзи. Малце напорни за на вдлабнатини, но тогаш почесто одев и муслукатурата ми беше поздрава да се носам со тој товар. Потоа преминав на Елан карвинг GS веризја со 178 cm и радиус на вртење од околу 20м. Исто тесни и камен тврди. Со нив поубав и побрз е карвингот но па во длабок снег или за на право да манеш спуст од Гето до Тетекс не може, едноставно сака да се вози на кант за да ја задржиш во контрола.

Така да многуте пари нема да ти купат тоа што ти треба ако не знаеш што купуваш. Сепак јас се надевам на места кои немаат спремна стаза и очекувам да се фрлам на Тумбата или на Белички на тазе ненатапкан снег штом ќе имам прилика. Ако ништо друго широчината на овие гарантира подобро пливање на ненатапкан снег. Е сега колку ќе бидема способен да го буткам снегот ќе видиме.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #9283 на: 05 Март 2020, 13:37:36 pm »
Така е ама оди кај нас најдни начин да извозиш по два круга со 4-5 модели. Едноставно категоријата „демо“ не постои кај нас.
od drugarcinja , priajteli mislev ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
« Одговори #9284 на: 06 Март 2020, 03:42:46 am »
Ми треба крпа за побрзо сушење имам повеќе но или се премали или премалку абсорбираат, која е најдобра на пазаров кај нас?

CarPro DHydrate ---100x70 цм. --- 1250 ден. само оваа големина ја имаат на сајтот. http://www.autopro.mk/produkt/akcesoari/dhydrate
Q²M Silk Dryer ---70x90 цм.---850 ден. http://carwash.mk/Silkdryer7090
Mafra-Super Dryer --- 60x80 цм.---749 ден.http://carwash.mk/category-ncistenje/SuperDryer
или па можеби
Turtle Wax  --- 49.5cm X 103cm---850 ден.http://euro-stil.mk/index.php?route=product/product&path=70_64&product_id=267