Автор Тема: Мало градско возило - увоз до 7500 евра комплет со регистрација  (Прочитано 23139 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Ко шо вели насловот, госпожата сака мало градско возило за нејзините потреби :)
Пошто сме во Европа, а Европа нема граници, ќе му ја летнам до Имачка или друга земја со богаташи кои ефтино ги шиткаат своите скапо платени возила, и ќе и купам такво.
Арно ама не знам шо, как, дек...
Око и фатила, а и мене богами, Мече А класа, од претходниот модел 2005-2012.
Треба да има 4/5 врати за да не се караат децата кое прво да излезе. Боја треба да има, не е битно каква само да не е црна за да не треба секој ден да го носи на прање. Да биде икономична, значи дизел, плин или бензин со вкалкулирани трошоци за плин у купот од 7500 еври. Екстра опрема покрај клима и електрика може да има, ама не е пресудно.
Ако поминам поефтино ќе бидам среќен, значи не мора да кошта 7500, може и со 5500 да поминам, па ќе им најдам чаре на тие 2000.
Да не е возена такси и да нема повеќе од 130.000km.

Каде да одам?
Шо да барам?
Шо да гледам?
Од што да бегам?

Однапред благодарен за советите и препораките.

П.С. може и нешто друго да земам, но не јапонец, кореец или нешто слично на кое за три години ќе изгубам 60% од вредноста на половното возило. VW неќам од национал-шовинистички причини.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1 на: 19 Октомври 2014, 23:58:06 pm »
Имам слушнато од неколку сопственици на А класа дека никогаш повеќе не би купиле таква кола. Причините се:
1. Скапа за одржување(пред се работната рака) поради тоа што се е збутано во тоа мало хаубиче и за да се смени некој дел треба други три да се извадат за да се стигне до делот за промена.

2.Тешко се продава поради причина бр.1.

3. Кад пораснем бичу мече :)

Имаше и уште нешто, ама не ми текнува во моментов, ако ми текне ќе дополнам.

Само да напоменам дека ова горе напишаното не е од лично искуство туку од муабети на блиски роднини и пријатели кои поседувале или поседуваат мерцедес А класа.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Nemoj slucajno da si zemal A klasa.
Eden pozitiven muabet nemam slusnato za toj model.
Ne dzabe novata A klasa e veke sosema razlicen tip na vozilo od toj sto ti go navede.

Vikas japonec ne poveke a?
Epa germanci i Taljiani so Po nekoj francuz ti preostanuva.
Opelce nekoe benzinasce na plin.
Astri imas kolku sakas za taa cena.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Hm....
Незнам дали под мало градско авто спаѓа и А3?
Има А3 за 5500 еура, 2004-та, бензин, 1.6 мотор, бензин.
Збориме за возило со 5 врати!!!
Оние со 3 се по 4000 евра и ги има колку сакаш.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
A za tie pari da zemese nesto novo kaj nas , a ostatok na rati. Novo si novo plus pisa deka i deca ke se vozat... inaku ke ti recev jugo i 7.000 da ti ostanat :)
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
За тие пари на ново ќе треба да земе Спарк или Дачија, а може да земе кола на старо. И ја би идел на кола на старо.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Мој допринос до темата. Џерманац ќе спушти некое евро, ќе ја цариниш, и за остатокот пари ќе монтираш плин.

Форд Фиеста 1.25 Тренд, 2011 година

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Grande Punto 1.9 jtdm ;)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
Дајте конкретни поплаки. Не рекла-казала. Јас не сум слушнал лоши муабети за А класа од втора генерација... Впрочем сите мотори од А ги има во Б, а дел од нив и во Ц и Е класа. Па така сметам дека се бабини-десетини таквите шпекулации дека има некој проблем со А, а го нема кај другите.
Значи збориме за втора генерација на А класа, не за прва.

Б класа од друга страна веќе и не е така мало градско возило кое во 90% од времето ќе се вози од/до работа, дома, градинка, школо за странски јазици и слично. Годишно нема да се вози повеќе од 10000km.

Како алтернативи гледам Ford Fiesta од новите после 2008-ма и Alfa 147 од 2007-ма па наваму. Идеата е да го вози госпожата 3 до 5 години, па да го замениме, а притоа што е можно помалку да изгубам на цена.

Опел не поштувам, некако сите Опели ми се ефтино сработени (ништо лично, немој да ме псуете Опелџии). VW на нашите простори ми е многу иредентистичен бренд, посебно Гољф, а Поло-то ми е жива пластикарија која сум ја возел неколку години (50-60.000km) и не би ја купил. Од француз - Рено никад, Цитроен ко Опел, можда би Пежо, ама треба и госпожата да го бендиса. Од Јапанац можда само Тојота бидејќи најмалку и паѓа цената, ама ако споредам шо Тојота ќе земам за 7500евра попрво ќе купам многу поопремена и помоќна Алфа за помалку пари и од исто годиште.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
Втората генерација на А-класа би требало да е добра. Немам скоро никакво искуство со неа, освен што на времето возев една. Генерално се многу солидни коли и го имаат оноа чувството на Мерцедес. Најди добро опремена со дизелче и мислам дека ќе си го решиш проблемот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Де бе Гојде, па ништо не остана друго бе :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Ostana A klasa :D

Zero,

dizelceto od A klasa od taa generacija e Renov motor taka?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Motor kako motor na meceto e kvalitetno sraboten no da sakas nekakva banalna intervencija da smenis nekoj potrosen del treba maltene pola motor da rasklopis da izvadis nadvor za da mozes da promenis del a toa nasite majstori fino go naplakjaat.
Znaci lupam cifra ako treba da izvadis alternator ili regler na druga kola ako ti zemat 500 denari ovde pod 50evra ne proagjas..Jas se zagreav edno vreme ali za prvata generacija i istoto mi go napomenaa i se otkazav..
Fiestata ne ti e losa kako vozilce pogotovo ovie dizelcinjava 1.4tdci malce trosat kako gradsko vozilce e super..
Ovdeka ako planiras da negubis na cena samo svaba inace francuz,italijan pagja cena beter od na berza.
Zasto ne ides na peugeot  207. 307. Solidni autca ponovo godiste komotni za so deca pozadi bas zensko autce
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=987426

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
Знам Веле, едно е шо ја сум терсене, друго е што и од мојот избор треба да избере жената...

Мерцедесот и се допаѓа, плус јас сум пристрасен кон Мерцедес, пошто стариот имаше два мерцедеси на времето и многу добро го познавам она чуствоно шо го спомиња класниот...Ем цената не му паѓа ко на Мазда...

Б класа е малку поскапа и со тие пари потешко ќе најдам сочувана Б класа...
Елем, можам за безпари да престојувам во Фрнакфурт, па така ќе одовојам 5-6 дена за шопинг и забава, ем коли да глеам, ама не знам колку избор има таму...Можам и да преседам неколку дена во Италија во Венето (близина на Венеција), ама и таму не знам шо ќе најдам...
Евентуално можам и неколку дена гага да се сместам во Луксембург...
Каде и што?

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Da ne se macis do imacka :) , eve predlog  http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1385337
                                                                http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1379487
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају