Трета декада од 21 век е, буквално сѐ има на интернет, прочитајте првин малку пред да зборувате дека температурата на светлината има врска со јачината, и најважно - каква улога има таа врз мозокот и општото расположение/однесување. Да не зборувам дека никој не споменува лумени. Најискрено, не сум зајадлив, за ваша полза.
abe na internet imat i deka zemjaa e ramna...
A deka moze nekoj da mi kaze da sakam 2700k namesto 6000k i deka mi e poubo, ne moze.
Da trebalo 2700k da bide svetlinata daylight kje bila 2700, nemalo 4500k da bide, nie sme se adaptirale na daylight evolutivno, to ja ne su go izmislil a i nekoj na intermec mojt do utre da pisujt, toa nema da ja smeni temp na daylight.
Mozit za isto lumeni na 2700k i 6000k ti treba razlicita snaga, ama 6w 2700 i 6000k razlicno svetoat, a oti da reda skapi i neefikasni sijalici so kje mi trosat pokje ko moza so casa kam od 75 denari da pomina nasproti filips od 250 dinara. em pomalce troshat. Ima i filips vo kam za 90 dinara.
A to za mozokot kakvo vlijanie imat ic ne me zanimat, ja gleda da mi e ubo, oti sve shto ti prajt zadovolstvo e shtetno, a poslasaat shto kje se pozracis namalce kje imat vlijanie na zdravjeto, ti leginaj vo 2 nautro, pa posle sijalicata ne cinela, ili jadi rebra mrsno pa posle sijalicata ne cinela. Gi ima procitano site tie naucni studii demek za sijalicite, ama od ko me zaebaa doktorive da gi ostaa cigarive ( a to bilo rabotava ostaj gi cigarite, ke ti dajme apcinja, za nimi promet da im prajsh) od togaj sve pram kontra od nivnite studii. I ako mi se gledat poke so 4-6000k nemat potreba da slusa nekoj si doktori tamo, kje si pra ko shto mi e mene arno. Da mi beshe poarno 2700 k, takvi kje stajv, ama ne mi se gleat so nimi.