Автор Тема: Мајстории по дома....  (Прочитано 131176 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Одг: Мајстории по дома....
« Одговори #150 на: 18 Август 2021, 21:04:33 pm »
@bear ѕидот е правен со сите нишани пред 6 години. Сега само со една рака поликолор го поминав, можеби згрешив што не го поминав со У-врска наместо поликолор, ќе видиме, ама по мене е доста здрав и не се лупи/корне.
Лепев со силикон за ламинат, по миризбата и структурата ме потсети на лепакот за паркет кога лепев дел од подот во кујната и ми изгледа доста јак. Брзо суши, така да сега вака на стискање и удирање нема мрдање, убаво е во жлеб монтиран, плус со полици штрафење, нема каде да оди.

@MartinAlfista добра идеја со летвичките.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #151 на: 18 Август 2021, 23:17:48 pm »
@osmica8 фала, ќе ѕирнам утре.

@AllMightyMe пробав со бели што имам нешто останато од завршни лајсни од плочки, ама не ми прави мерак, нешто у тон со ламинатот сакам да биде.
Инаку, ќе се става врз паркетот ламинат ист или најсличен на овој, со високи лајсни во тон на ламинатот.

Деновиве уште лебдечки полици да најдам останува.

Ако ти се арчи екстра кеш земи од оние полиуретански или како ги викаат, арно ти вика олмајти.

Моеш после да ги фарбаш по тон точно како што сакаш ти.

Одбери си некој латекс само, ќе ја убодеш бојата 100 посто и ќе трае многу долго
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #152 на: 19 Август 2021, 23:01:59 pm »
Onie sto prodavaa laminat posle katolicka kade se sega. Ne mozam da najdam ista boja nikade.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #153 на: 20 Август 2021, 00:13:15 am »
Onie sto prodavaa laminat posle katolicka kade se sega. Ne mozam da najdam ista boja nikade.

Кој беше таму, Quickstep? Памтиш име?
Ако е тоа - на стадион се сега.

Опни една слика, да видиме што точно бараш. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #154 на: 21 Август 2021, 20:21:15 pm »
Ime ne pamtam, pamtam deka boja ja vikaa Umbria. Da znaev ke kupev najprosto nesto.

https://imgur.com/a/hI50kSP

Ne e ona klasika dab ili sto i da e, ima primesa na crveno

Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2240
« Одговори #155 на: 04 Септември 2021, 20:11:22 pm »
Овие неколку денови се занимавав со правење на рачен во електриче муљач за грозје.
Моторот комплет со држачи и ременица е изваден од стара перална.
На муљачот имаше дрвени рачки кои ги заменив со метални профили 20мм х 40мм долги 1.5м,рачката со која се вртеше муљачо е на навој М16,осовината за ременицата која ја извадов од бубањот ја заварив на два мутери и зашрафив.Брзо и лесно може да се изади ременицата и да се стави оригиналната рачка.
Моторот го фиксирав за едната метална рачка,ги искористив држачите а со тоа има и можност за затегање на самиот каиш.
Моторот е поврзан да врти на спората брзина,останува да направам нови жици за поврзување и истите да ги средам,овие на сликата се колку да видам како се ќе функционира,ставање на гребен (прекидач),малку да бруснам да дотерам некои финеси.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #156 на: 11 Септември 2021, 13:18:02 pm »
Речено сторено,на дозна 120х120 ставен прекидачот и печурката за итно сопирање,каблите средени,поврзано заземнувањето,изолиран кондензаторот.Останува лепенка за он-оф позиција на прекидачот.Деновиве ќе се проба во пракса како ќе биде.

Се извинувам за дуплиот пост.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #157 на: 16 Октомври 2021, 16:20:57 pm »
Времево секако беше врнежливо и монотоно па си се занимавав со едно проектче.За ногарките користев 20х60мм профил а за седалката и навалачката 20х40мм.Малку ми одземаше време виткањето на профилите,не ги сечев по 45 степени па да ги спојувам.Ми останува да  направам ногарки кои ќе се подесуваат за да може да стои стабилно и на нерамнина,фино да го избрусам,дотерам, да го исфарбам и да искројам и зашрафам штички кои ќе бидат пајцовани.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #158 на: 16 Октомври 2021, 16:27:15 pm »
Ауди јајце, кул.

Доколку имаш уште материјал, стави неколку профили на површината за седење. Ем појако, ем некој покрупен нема со страв да седи.

Инаку топ изработка.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #159 на: 16 Октомври 2021, 16:38:22 pm »
По моја мерка е правен,120+кг сум,да видам како ќе се понашаат штичките,можно е на седалката на средина со уште еден профил да го ојачам.Инаку ми се качив со нозе ,не мрда ,крут е и тежок излезе.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #160 на: 16 Октомври 2021, 16:47:56 pm »
По моја мерка е правен,120+кг сум,да видам како ќе се понашаат штичките,можно е на седалката на средина со уште еден профил да го ојачам.Инаку ми се качив со нозе ,не мрда ,крут е и тежок излезе.
Колку е тежок отприлика и дали го правиш за дома или за во двор?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #161 на: 16 Октомври 2021, 20:04:56 pm »
Браво мајсторе, само те следам и си викам што вреден се погоди чоеков, алал нека и е на таа што го земала.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #162 на: 16 Октомври 2021, 20:51:35 pm »
@nekojtamu Баш сега го мерев и мене ме интересираше,околу 17.5кг е тежок,за во дворот ми е и во план ми е уште да правам.

@AUUU Почетник сум на ова поле,дали 1кг електроди имам изварено до сега,сеуште учам.Фала на комплиментите.
« Последно менување: 16 Октомври 2021, 21:31:52 pm AUDI »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #163 на: 16 Октомври 2021, 21:59:17 pm »
Одлично изгледа, мене лично само тежината ми е. Железно е ок за маса, за столица ми е некако не толку соодветно како дрво на пример. Дополнително што металот е ладен па кај рачките секогаш ќе го имаш моментот.
Башка со цениве на металот...

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #164 на: 19 Октомври 2021, 18:42:53 pm »

Проблем со кал и прашина-среден. Ме зезна дождот прошлите 2 недели, па ми се одолговлечи работата.