Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 152240 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #30 на: 17 Јули 2014, 23:07:19 pm »
Бугарскиот пасош , како и да гледате на него ви значи излез од оваа вукојебина, бидејки со Македонскиот пасоп неможам да отидам никаде, освен во соседниве земји.

ма немој... пола свет го прошетав, на гастербајтерење бев и во америка и во нов зеланд... имам америчка виза уште некоја година...  друг пасош немам, само македонски... во повекето земји (освен нов зеланд) и невестата беше со мене.. и она нема друг пасош освен македонски...

е да, треба да се напупиш пред амбасада или конзулат и да почекаш 1-2 саати за да земеш виза.. треба и ден два претходно да поттрчаш по документи... или ако нема претставништво кај нас да си ги пратиш документите по брза пошта во нај блиската амбасада или да отидеш лично таму...

ама дека со мк пасош нигде не се иде, не е точно, и не ширете дезинформации...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #31 на: 17 Јули 2014, 23:13:37 pm »
Еве колку ти вреди МК пасош и колку те цени оваа држава:
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=62114725183&id=9&setIzdanie=23205

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #32 на: 17 Јули 2014, 23:14:10 pm »
Правам муабет за беа замарање со визи и остали глупости. Јас немам време, ако сие имате толку да чекате пред амбасади.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #33 на: 17 Јули 2014, 23:18:38 pm »
Абе ај глупости, не ширете дезинформации. Не ја пуштил македонски службеник жими таквото. Може да не ја примат во Германија на терминал и да ја вратат ако има некој проблем ама нема шанси да не ја пуштат да излезе. И го поништил билетот? Таква активност не постои.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #34 на: 17 Јули 2014, 23:20:06 pm »
Ти фаланга не си од тука а? :D

Гарант цурава лаже ко` циган, а?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #35 на: 17 Јули 2014, 23:24:15 pm »
гарант фаланга верува во месијата сигурно.. затоа се му е розово.. :D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #36 на: 17 Јули 2014, 23:25:56 pm »
Па таа емра нека оди во шутка и нека си ги  праша тие што бараат азил зашто сега има построги контроли по терминаливе а не да ми искача на тв ко синкир една и единствена е што ја вратиле од терминал.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #37 на: 17 Јули 2014, 23:27:53 pm »

Правам муабет за беа замарање со визи и остали глупости. Јас немам време, ако сие имате толку да чекате пред амбасади.

не.. ти не правиш муабет за без замарање. ти категорично кажа дека со македонски пасош неможеш да отидеш никаде...
да те потсетам:

Бугарскиот пасош , како и да гледате на него ви значи излез од оваа вукојебина, бидејки со Македонскиот пасоп неможам да отидам никаде, освен во соседниве земји.

без замарање е едно а никаде е друго... и сега државата ни е таква, јбг, тоа е тоа.. ако сакаш да излезеш подалеку, ке си идеш на интрвју, ке си извадиш виза и ке си отидеш кај што ти е намерата... а со европски пасош, можеш само туристички да идеш, не работно... ако сакаш работно, сепак ке мора пак да вадиш виза, па макар имал и бугарски пасош... затоа што знам илјадници луге, со бугарски пасоши што се фатени како работат во грција, германија, италија и тн, и знам како изгледаа во моментот кога ги депортираа надвор од границите на државата... инстант те собира и те носи...

на пример во грција, ако те фатат дека работиш на црно, за бугарите е 12 саати притвор, па после надвор од државата. после 2 саати можеш да се вратиш, но во досието ке ти стои дека си бил фатен на работење и осуден на притвор... за македонскиот пасош е уште пострашно.. притворот е веке затвор од 11 дена, па после депортирање...

во италија за бугарски пасош ако те фатат е 24 саати притвор, депортирање па можеш да се вратиш после 24 саати.. сепак во досие ке ти стои дека си бил притворен.. за мк пасош немам појма колку е...

значи, ако сакаш да идеш да работиш легално, и со бугарски пасош, ке мораш да идеш во амбасада и да вадиш виза... за шетање, можеш само со бугарски пасош... ама немој само да кажеш без замарање дека е идењето со бугарски пасош... 1-2 години трчкаш во софија, на интервју, на плачење, на молење и објаснување таму, давање предавнички изјави, долни долни нај долни изјави, за да добиеш еден мочан бугарски пасош  (пасапорта б’лгарска) за да после не чекаш 2-3 саати пред амбасада? мислам, ало, логикава нешто не е во ред...

не му се потчинувам на некое татарче таму, да му го испушам со се јајца, да му излижам гомњавиот г’з, да се понижам себеси за да земам бугарски пасош... не дека сум патриот некој, ни нај малку, ама па имам лично достоинство бре... ке почекам некој саат пред амбасада и ке земам виза, во МОЈОТ пасош, што ми го дала МОЈАТА држава, за користење на МОИТЕ цели по МЕЃУНАРОДНИ правила...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #38 на: 17 Јули 2014, 23:29:53 pm »
Па таа емра нека оди во шутка и нека си ги  праша тие што бараат азил зашто сега има построги контроли по терминаливе а не да ми искача на тв ко синкир една и единствена е што ја вратиле од терминал.
Зошто некој компетентен не појде во шутка да ги праша зошто бараат азил? Што ги мачи тие луѓе и која е основата за азил? Зотшо Емра да ги прашува? Емра може само да праша (пред суд) зошто и` е скратено правото да патува надвор од државава.

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #39 на: 17 Јули 2014, 23:30:07 pm »
Според законот сите сме исти пред цариникот на терминал на аеродром. Никој нема право да ме запре или да ми забрани влез во друга држава, доколку ги имам потребните документи за влез и регулиран престој, и се разбира пари. Кој е тој контролор да ми суди дали можам да одам во некоја земја судејки по тоа како сум облечен или што сум по вероисповед.. Ова го има само во МК. Во Европа за ваков кикс глави летаат, да не се лажеме.

@onak сепак полесно е да се најде работа со Бугарски Пасош на Запад, отколку со наш, т.е со наш воопшто и не те зема на работа. Секако дека на газдате многу полесно му е да ти среди документација со Бугарски Пасош, бидејки си Европски Државјанин, и затоа на сите огласи се бара да имаш Бугарски пасош. Ова покажува дека сме жива мизерија.. Толку од муабетот, за тоа кој бил предавник а кој патриот можеме до сабајле да правиме муабет. Гледај ги фактите, не она што пишува на хартија. ;)

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #40 на: 17 Јули 2014, 23:33:44 pm »
Што па таа емра излегува со тврдење дека не ја пуштиле заради тоа што е циганка а? Ебате глумицата лигава... баш утре ке го испратам братучед ми на авион за германија, има карта во еден правец, 400 евра во џеб и извод од трансакциона со 1300 евра под изговор дека ке оди кола да купи а уствари ке оди да работи и не ме чуди ако не го пуштат или пак евентуално во германија да го вратат.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #41 на: 17 Јули 2014, 23:35:35 pm »
Според законот сите сме исти пред цариникот на терминал на аеродром. Никој нема право да ме запре или да ми забрани влез во друга држава, доколку ги имам потребните документи за влез и регулиран престој, и се разбира пари. Кој е тој контролор да ми суди дали можам да одам во некоја земја судејки по тоа како сум облечен или што сум по вероисповед.. Ова го има само во МК. Во Европа за ваков кикс глави летаат, да не се лажеме.

читајте и слушајте убаво... и самава цуца (која и да е прв пут ја слушам) гледам дека е интелегентна, школована и тн... се обидува низ иглени уши да протне “мала работа“... во клипот вели: “е сега, гарантното писмо е фотокопија...“ фотокпија не е валиден документ... практично, службеникот, да, барал влакно во јајцето, ама и го нашол влакното...

цуцава не била комплетна со документи... ако имала комплетирани документи, тој службеник, можел да и каже само амин, да и удри печат и да ја пушти да си излезе...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #42 на: 17 Јули 2014, 23:36:45 pm »
@achtung, Ако го пуштат братучед ти, ќе биде ли тоа доказ дека случајот на Емра е расна дискриминација?

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #43 на: 17 Јули 2014, 23:38:21 pm »
Не, пошто емра немала 2000 евра како гаранција а овој има.
едит: која расна дискриминација бе Симо, шиптарите и циганите само на таа карта веќе играат ебате тоа плачипичките, расна дискриминација да ми кажеш пред 30-40 години а не сега,ТИ и ЈАС сме повеке дискриминирани од нив!!!

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #44 на: 17 Јули 2014, 23:38:56 pm »
Што па таа емра излегува со тврдење дека не ја пуштиле заради тоа што е циганка а? Ебате глумицата лигава... баш утре ке го испратам братучед ми на авион за германија, има карта во еден правец, 400 евра во џеб и извод од трансакциона со 1300 евра под изговор дека ке оди кола да купи а уствари ке оди да работи и не ме чуди ако не го пуштат или пак евентуално во германија да го вратат.

За излез од државата ти треба важечки пасош, никакви пари, никакви изводи од сметки...