Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141258 пати)

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #300 на: 05 Јануари 2016, 19:45:27 pm »
Ок фала ќе разбарам

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #301 на: 10 Јануари 2016, 15:11:53 pm »
Кој се скара со женската? Дај да ја освежиме темава.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Одг:
« Одговори #302 на: 10 Јануари 2016, 18:16:08 pm »
И станал другар на Каракамишева

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Т(д)ркач
« Одговори #303 на: 10 Јануари 2016, 21:17:06 pm »
Јас после василица :)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #304 на: 18 Октомври 2016, 00:10:48 am »
Да ја освежиме темава со еден апдејт:

Моментално е страшно голема гужва во Софија во врска со аплицирање т.е закажување датум за интервју. Мој братучед денеска бил да поднесе документи за интервју и интервјуто му го закажале за Февруари 2018г на почеток на месецот. Дечкото што влегол после него за на крај на месец. Уште сум на мислење дека преку амбасада процедурата е побрза.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #305 на: 18 Октомври 2016, 00:13:40 am »
ja sum na finalna,sto i da znaci toa
a za preku ambasada mislam deka site sto bile do sega, e podolgo vremenski
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Т(д)ркач
« Одговори #306 на: 18 Октомври 2016, 01:11:43 am »
Проблемот со амбасадата е чекањето на дипломатска пошта која оди долго време,а за интервју побрзо е во амбасада

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8157
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #307 на: 18 Октомври 2016, 09:35:27 am »
Ајде ве молам убрзајте со пасошите и дим да ве њама.
Очекував дека повеќе народ ќе се исели за пократок период.

Сакам да гледам газди како р'мбаат сами и кукаат дека нема работна рака.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #308 на: 18 Октомври 2016, 12:43:55 pm »
Никој од арно не бега. Е сега има и такви што имаат да речам среден или малце повеќе од останатите, ама виде комшијата Трајчо ојде странство купи поубава кола од него, па зашо Трајчо поубава кола да возе од него, демек он се смета за нешто повеќе од него, па проба и он странство. Арно ама Трајчо рмбал и у Мк и у странство да рмба не е проблем, а овај навикнан на канцеларија и столче, па за кратко врне се назад у мк и сере по Трајчо. Демек Трајчо бил циган у странство, а он газда се прае у мк со вмровска книшка, а устата му смрде на гомна од лижење гзови. Сегс зависи и во странство мора да се работе, само кој како се снајде и со својта среќа.
Да  не беше  бугарскиот пасош, јас никогаш во животот немаше да си ја купам колата што ја возам денеска, значи никогаш. Ни па ке сум видел толку пари во животот, Најголема плата што сум земал во мк е 12000денари графички дизајнер и веб дизајнер. Кога завршив школо поднесов за бг пасош, ама и со мк пасош на црно пробував. Се сеќавам првата работа надвор од мк беше во италија со мк пасош на црно, дневница 50евра. За 4 дена фарбање ограда, цел месец работа во мк... уште кога завршив средно јас работев се и сешто, магацин, градежништво, фабтика за хартија, работа на компјутер, од се по нешто, ама кога си пресметаш математиката, едноставно кога е џабе, џаве е. Не е само ожени се и рмбај за некој и пак да немаш утре на фамилијата да пруѓеш еден нормален живот. Сега други се правилата за бг пасош, ама не е тоа единствената опција. Има и други начини да се дојде до тие пусти европски документи, а најлесно е  со брак. Додуша во некои земји не треба ни да се во брак. Еве Шведска(мислам дека е и норвешка и данска, не сум сигурен) доволно е само да си најдете женска и да живеете заедно. Нормално на почетокот треба таа да гарантира за тебе, да има стална работа и да не е под социјално. Пак ке кажам, никој од арно не бега, секој си го траже чарето и секој си ја знае неговата приказна, а нешто што ме иритира е тај балкански менталитет што воопшто не ја знаете приказната на некиј во каква состојба е и судете според нивни надворешни гледања... и после да му умре козата на комшијата, е шо фајде ако умре козата?

Инаку, ако да одете во странство би ви дал неколку пријателски предлози
1. Гледајте да не работите преку предузимачи
2. Газдата да не е балканец
3. Работа на црно само на почеток додека се снајдете/уклопете во средината
4. Битен детал е екипата и/или цимерите

Ама не се плашете да ризикувате, јас ризикував неколку пати, 2 пати заебан и оставен на сред пат во словенија и италија, па ете жив сум и бев упорен и се снајдев. А да,  ора да  бидете упорни и да не се откажувате

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8157
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #309 на: 18 Октомври 2016, 16:06:35 pm »
1. Гледајте да не работите преку предузимачи.
2. Газдата да не е балканец.

МНОГУ важни 2 реченици !!!

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #310 на: 17 Февруари 2017, 13:10:22 pm »
Словенците знам дека не дозволуваат двојно државјанство(демек многу јаката земја), поточно македонско и словенско. Ова важи мислам и за пример доколку имаш словенско, а сакаш да имаш да речам германско, пак  мораш да се откажеш од словенското. Како е во Германија, ограничено или неограничено е? Во Шведска е дозволено да имаш повеќе државјанства, знам доста македонци што имаат македонско, бугарско и шведско. И дали може германец да ти направе документи(нормално доколку сака и ептен си добар и му требаш)? Знам за Норвешка и Шведска(мислам и Данска, не сум сигурен) работодавачот може да ти направи документи, само што оди работата не знам, некој да е повеќе упатен во тие работи? Или да речеме, бугарска фирма, дали може да ти направе истотака документи за работа(или работна виза)? Сум слушнал дека имало начин на добивање бугарски пасош со купување на станови во Бугарија, иако сега со поднесување барање за државјанство е полесно, ама порано и така се добивало.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #311 на: 17 Февруари 2017, 13:38:53 pm »
И Хрватите и Германците (демек јаките земји) не дозволуваат двојно државјанство.
Треба да исполниш повеќе критериуми за да можеш регуларно да аплицираш за германско државјанство, не е туку така само со пар документи.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #312 на: 17 Февруари 2017, 13:46:23 pm »
Словенците знам дека не дозволуваат двојно државјанство(демек многу јаката земја), поточно македонско и словенско.

Дозволуваат. И не се вика словенско туку словенечко. Јас имам колеги фамилија цела се и имаат словенечко-македонско државјанство.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #313 на: 17 Февруари 2017, 13:49:47 pm »
Oд позади карпатите, затоа е словенско :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #314 на: 17 Февруари 2017, 13:50:59 pm »
Словенците знам дека не дозволуваат двојно државјанство(демек многу јаката земја), поточно македонско и словенско.

Дозволуваат. И не се вика словенско туку словенечко. Јас имам колеги фамилија цела се и имаат словенечко-македонско државјанство.

И јас имам разбрано дека Словенците не дозволуваат двојно државјанство.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.