Годишен апдејт 2020-та:
- 2 пара исти раткапни од Carbox, на работа една ми манаа, за 1 месец.
- 242,146км >> 640ден - стабилизатор десен ABS (лев зедов сега брзо нема луфта, ама ќе го наместам и него)
- 242,664км >> 400ден - промена на две гуми со летни
- 243,770км >> 1710ден -
Филтер гориво Mahle (адитив Liqui Moly Splulung ставено во него)- 248,964км >> 3250ден - Мал сервис - Petronas Syntium 3000AV 5W-40, UFI филтри, Clean кабина
- 248,928км >> 400ден - промена на две гуми со зимски
- 249,060км >> 5800ден - Водна пумпа Sasic + 1Л антифриз „стариот“ се врате (во Ред Ауто)
Не поминав со многу трошоци оваа година освен пумпата што ме заеба.
Друго што се случуваше бесплатно:
Уште лани есента, после голем сервис направен, почна да ми свири на ладен старт, си реков ништо страшно, нови каиши, а и заладе времето си реков ќе легнат. Преку пролетта и летото не заприметував толку а и не свиреше на секое, се додека не појдов Албанија Септември. Е тука на загреана кола башка и времето 35 степени цело време свиреше, не многу ама реално резили, ко кртешница да возам.
Проблем, линискиот каиш не поставен на сервис како што треба, алтернаторот и компресорот имаат 6 бразди а линискиот 5, требаше да биди слободна внатрешната бразда, тие обратно.
Пола сат работа и свирењето решено, само го одзатегнав/ротирав затегачот и го поместив каишот.
После есента еднаш така се погоде, пуштив еднаш клима и на старт ми замириса на лајна да не речам. Проблем.
Отворив и исчистив, ама ништо не беше затнато под шофершајбна и дренажата на водата, следно филтерот, посекако и му беше термин за менување.
Фалкон средство за клима купено 240ден голем спреј, прснав пола каначка кај што пишува на сликата, го оставив да истечи под кола по едно 5-10 мин, и вентилацијата едно 10мин на минимум отпосле да се исуши и го наместви новиот. Дренажата за климата не беше затната, ама едно место што има, точно под централана конзола е, или под кола зад огнениот штитник од аусплухот, достапност 0.
Ако не течи надвор, ќе истечи внатре.
Бонус слика, нов стабилизатор:
Од колата нема слика браќа, стара кола се поправа само.