Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2100797 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7590 на: 12 Август 2016, 22:20:56 pm »
Каква промена во пасош?

Адреса, презиме ...

Мислам дека треба да се почека за да те ажурира системот. Сеа они велат се чека неколку дена, меѓутоа тоа е податок, еднаш внесен/променет веднаш се регистрира во датабазата... Во тој случај треба сите можни документи, од возачка, здравствена, изводи итн инт....

За жената ми е, промена на презиме и адреса.Минатата недела дена правев свадба и овој петок треба да оди да се слика за лична карта, па работата е и за пасош ако може заради следното...

Ми излезе добра понуда за патување во септември и треба да направам резервација до наредна недела, а за резервацијата ми треба точното презиме што ќе го има во пасош.Баш датумот на патување е надвор од тие 30 дена што се за промена на податоците.

Затоа се мислев ако може по итна постапка да се аплицира за пасош баш тој ден, ама имам измешани информации од МВР.

Дали жена ти има важечки пасош на моминското презиме?
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен mvd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #7591 на: 22 Август 2016, 02:19:56 am »
Што значи ако полицаец те сопре и само ти запише информации (и број на телефон) на едно ливче, не на некаков записник и те пушти? Ќе пуштат казна по пошта во овој случај или?

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #7592 на: 22 Август 2016, 14:19:26 pm »
Rutinska kontrola, telefon nesmee da ti zeme, da ne si zensko ?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #7593 на: 22 Август 2016, 14:23:48 pm »
Хм, при рутинска контрола не запишуваат ништо, или ќе запишат само во таа книгата кое возило е, како евиденција што стопирале. Барем од мое искуство не запишувале ништо. Само еднаш кога ме пуштија пред некоја година со 0.52 промила само запиша Форд во таа книгата и ништо друго. Не ми побара лична карта, само возачка и сообраќајна му дадов.

Сум слушал дека можно е ако ти запише и податоци адреса име презиме да ти стигне отпосле казна иако те пуштил. Баш тука на форумов читав таква случка.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #7594 на: 22 Август 2016, 14:27:52 pm »
Nemoze takvo nesto, ne se do tolku I dzandarite ...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7595 на: 22 Август 2016, 14:46:36 pm »
За да ти прати казна мора да направи записник и да потпише платен налог, да побара да се потпишеш. Ако нејќеш да поштишеш мора да пише дека си одбил и да ти даде копија од записникот и платниот налог. Ако не ти дал ништо нема да ти стигне дома.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #7596 на: 22 Август 2016, 14:48:28 pm »
Nemoze takvo nesto, ne se do tolku I dzandarite ...

Мене ми се случи такво нешто, копилињата ми пишаа 25 евра без мое знаење. Ме застанаа и ми земаа ЛК и ме пуштија, и после година дена- казна. :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7597 на: 22 Август 2016, 14:54:31 pm »
што не им ја оспори? каков прекршок?
Или си плати ко овчичка без да кажеш ни збор?

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Одг:
« Одговори #7598 на: 22 Август 2016, 15:22:45 pm »
Исто и на мене ми се направија фини и ме пуштија, па после 2 години ми стигна последна опомена за наплата на глоба.

Нормално по консултација им платив. Во оваа држава неможеш да го докажеш спротивното од она што они го тврдат.

@mvd Како што ти пишав и претходно, доколку си имал прекршок, но решиле само со усна опомена да те пуштат, можно е да ти стигне казна после извесен период. Во спротивно, не верувам дека ќе пишат казна за непостоечки прекршок.

Законски, во евиденција смее да го забележи само возилото, но не и возачот, доколку не направил прекршок. Доколку ти запишуваат и име, излези и прашај дали има причина поради која ти зимаат дополнителни информации.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #7599 на: 22 Август 2016, 15:26:10 pm »
100% е женско.

На другарки им се пуштале џандарите на фејсбук после застанување.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #7600 на: 22 Август 2016, 16:23:23 pm »
Исто и на мене ми се направија фини и ме пуштија, па после 2 години ми стигна последна опомена за наплата на глоба.

Нормално по консултација им платив. Во оваа држава неможеш да го докажеш спротивното од она што они го тврдат.

@mvd Како што ти пишав и претходно, доколку си имал прекршок, но решиле само со усна опомена да те пуштат, можно е да ти стигне казна после извесен период. Во спротивно, не верувам дека ќе пишат казна за непостоечки прекршок.

Законски, во евиденција смее да го забележи само возилото, но не и возачот, доколку не направил прекршок. Доколку ти запишуваат и име, излези и прашај дали има причина поради која ти зимаат дополнителни информации.

За ист ваков случај поднесов приговор веднаш и се заканив со жалба на второстепена комисија и спор.
Не ослободија од казна.

Се сложувам дека нема разбирачка со нашава држава но во повеќето случаеви ние самите не си ја бркаме работата.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #7601 на: 22 Август 2016, 21:55:36 pm »
што не им ја оспори? каков прекршок?
Или си плати ко овчичка без да кажеш ни збор?

08/2013 кај градска болница преминав преку улица, свесно нормално, брзав до трафиката... тука џандари, ме легитимираа, ме проверија по радио врска... и викам се брзам, ме чекаат во болница да однесам вода, имам човек што е на преглед бла бла... и ми викаат добро дечко слободен си штом така, ме пуштија.. се вратив исто, по сред улица набрзинка. :D

Копилињата ми напишале казна.

10/2015 (значи после 2 години од дешавката) ми стига писмо од мвр/суд, да одам во станицата во лисиче на сослушување бла бла.. отидов таму си кажав како што е, ма јок.. џабе бев таму на сослушување, не ме рецка никој, нема правда. После месец дена ми стига писмо и решение да си платам 1500 денари казна, со образложение дека сум направил прекршок и притоа сум одбил да го потпишам записникот/казната, и сум одбил да ми пишат казнени поени.. мамичето мамино, го најдов џандарот што ја пишал пријавата- копилето во меѓувреме се пензионирало, и шо ќе му прајш...

Што да оспорам после 2 години Џонтра ? Јас не ни знаев дека ми пишале.. да сакаа да ми пишат, ќе ја наредевме некако.. има казнени поени, има договор, има муабет со копилињата.. ама тие неее, зад грб ја пишале, и мене ми стигна само пресуда. Згора на тоа копилињата ЛАЖЕЛЕ во официјален службен записник, дека сум одбил да потпишам и сум одбил казнени поени. Парите во аптеки и за погреб да ги трошат. Буквите и бројките на крстот, од моите пари да им ги купат. Пу јазк.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7602 на: 22 Август 2016, 22:17:46 pm »
Ете ти кажа Пиратот како се прави тоа...

Иначе ме запира пандур и му отворам врата од кола:

Се усерува у гаќи и да го нема

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2851
« Одговори #7603 на: 22 Август 2016, 23:26:11 pm »
Ете ти кажа Пиратот како се прави тоа...

Иначе ме запира пандур и му отворам врата од кола:

Се усерува у гаќи и да го нема

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #7604 на: 23 Август 2016, 12:11:06 pm »
Дечки...ако јас ја дадам колата на другар и другар ми згази човек со неа, дали можат и мене да ми бараат оштета како сопсвеник на возилото?

Ако да, зошто да.
Ако не, зошто не.