Се осеќам загрозено зашто таму безобразно се пресекува пат и многу често ми се случувало силно да кочам до запирање затоа што некој си мисли дека таму треба да има испрекинати линии. Ја живеам во Ново Лисиче и стави се малце на моето место, размисли колку тебе би ти пречело секојдневно да си проаѓаш од таму и да треба да се штрецаш пошто на некој му текнало да ти се убаци. Еј замисли на булевар со две пуни си возиш и оп некој од нигде никаде ти сече пат.
Решението е едноствано, кога идеш од лисиче и сакаш да вртиш лево, си вртиш десно и возиш уште 10 метра и на првата раскрсница регуларно си вртиш во саканиот правец. Кога се враќаш и сакаш да свртиш лево за накај лисиче, продужуваш право и на првите семафори вртиш полукружно(дозволено е) и си се враќаш назад, или пак едноставно си го планираш патувањето да си дојдеш накај дома по бул. в.с. бато, а не по асном. Се може, се може, ама не се сака.
Ок, те сфаќам јас тебе потполно, ама ај ти стави се на мое место еве кога се враќаш пример, треба да идеш или од кај рибарот, кај што има "кратери" или од кај жито маркетот, да вртам полукруг, па да се враќам назад... come on... Еве пример за да не се осеќаш загрозено, повози по паркинг и искочи кај сендвичарата ројал, место кај мирко и ете ти едноставно решение... А испрекинати како што можеле да направат кај што се врти за накај ново лисиче, така можат и за накај лисиче, иста ситуација е, башка што сме ние толку небитни...
Ете @Darshns ме сфаќа што сакам да кажам...
Нема ја што да возам по паркинзи кога на мојот паркинг направиле раскрсница и на истата линиите се испрекинати и може да се врти во сите насоки. Ако загледаш убаво ќе видиш дека конфигурацијата на самата раскрсница за излез од лисиче е прикучок на булевар и е т.н. допунско уклучување во десно на самиот булевар, не искача директива на булевар туку е напраена под агол зашто таму е предвидено вртење само десно!
Не, туку вие и 99% од луѓето треба да повозите уште незамисливи 10ина метри до следната раскрсница и безбедно да свртите. Не злоупотребуваат џандарите ништо тука, туку аздисувате пошто нели мора одма на булевар да се уклучите и ќе потрошите гориво ако повозите уште 10ина метри. Јас би стоел нон стоп таму и све живо и диво би испоказнил, затоа што милион пати на мене и на мои блиски им била загрозена безбедноста пошто 99% од случаите решиле да не ги почитуваат двојните полни линии, како и поради тоа што за да се сврти регуларно накај лисиче со вклучен десен жмигавец се фаќа лакот со пола кола у левата лента. Значи на тоа место нема раскрница и нема испрекинати линии и некој смислил зашто е тоа така.
Тие 10 метри не се незамисливи лично за мене, не штедам на гориво, не е проблем е тоа. Проблемот е што ги возиш тие 10 метри плус и се заглавуваш уште повеќе, имаш две опции: или влегуваш во паркингот или вртиш полукружно и се враќаш. Ајде размисли дали не го правиш истиот маневар со полукружно и размисли дали кога би влегол во паркингот, дали те чека семафор со најдолго црвено и дали има помошно зелено или не.
Инаку, се реализира доследно ДУП-от за тој дел и годинава ќе се поврзат паркинзите со улицата и последната уличка од почетокот на ќуќите. Аздисување? Немаш врска, избрзуваш. Кажи ми аздисување е излегувањето од паркинг од Ново Лисиче за да излезеш на бул. Февруарски поход или бул. АСНОМ и излегување со предницата на пола лента? Направи паралела каде повеќе се загрозува безбедност. Дали кога некој е задскриен или кога некој го гледаш на отворено. Ако имаш оформено некоја лоша слика за поединци што живеат во Лисиче и имаат некои лоши манири и аздисуваат, тоа не значи дека сите се такви. Имаш доза на омраза во коментарот кон луѓето од Лисиче. Лично, живеев во Ново Лисиче и се преселив во Лисиче.
Неам доза на омраза, не ми се допаѓа сообраќајната некултура која што е одлика за голем дел од населението што живее таму. Како што кажав на почетокот премногу дрско се сече пат таму и уште подрско се влага у левата лента за да се фати лак при влез во Лисиче. Приклучување од паркинзи на булевар е сосема нормална работа и затоа си има раскрсница со испрекинати линии, во вашиот случај тоа е улица која не е дозволено да го сече булеварот и затоа си има таков наменски приклучок како што му објаснив на марио. Излегувањето со пола кола надвор на булевар е поради паркираните коли на тротоарите на самиот булевар и тие ја предизвикуваат опасноста, а не оние кои што прописно си се приклучуваат на булевар.
И за крај пак ќе кажам, замарајте ги во општина да ви го решат проблемот, соберете потписи пошто навистина има проблем со сообраќајот во тој дел. Цела среќа што кривината не е многу далеку, па нема толкав простор за да се случат поголеми глупости.