Во ред е да се почитува, закон е закон и одредбите какви такви треба да се почитуваат. Но колку марио е подобар и посовесен возач ако возел во 5 часот тоа утро кога законски му е дозволено од 5 часот утрото сам да вози без придружба, отколку кога возел во 4 часот ?
Ете ке седел до 5 часот, веке ке се раздени, почнува на организмот да му се спие, можеби уште од 3 часот му се спие, срце му спие, ама ке чека 5 часот и тогаш чичко полицаец, аа 5 часот е, мали можеш сега да возиш, сега си безбеден и примерен возач, а во 4 часот не си.
Или друга ситуација во која ја лично бев засегнат од таа одредба додека бев возач почетник. Работно време во лисиче 22:30 ми завршуваше. Дома стигнував 22:45.
Работно време кога работев во Карпош ми беше 23 часот.
Разлика половина час, во едниот термин смеев да возам, во другиот не. Зошто сум поопасен половина час подоцна да возам ?
Значи уредно од работа идам дома, сум работел, сакам дома да стигнам, да јадам и да се опружам на кревет. Врзан со каиш додека возам, возам 50-60 км/ч 95% од времето, ни грам алкохол од мене, се вракам едноставно од работа, од место за кое сум заработувал за леб и во 23:10 часот да ме застане полиција, ти 400 евра казна, опасен прекршок правиш, а ни брзина сум прекорачил, нит сум пиел, нит од забава идам, нит без каиш сум возел, ни па мобилен сум користел да речеме ?
За алкохол прифакам, 0 толеранција, ок е, кого фатиш, а утврдиш дека е возач почетник и има алкохол во него, толеранцијата нека си остане 0 за него, ама зошто да не му дозволиш да вози ? Зошто да му забраниш на почетникот да вози ако ти го гледаш од далеку дека си вози нормално, не прекорачил брзина, се врзал со каишот, го тераш да дува, нема алкохол и зошто да го казниш ? Ајде марио имал алкохол, ама еве да речеме и дека немал.
Затоа таа одредба после 23 часот ја сметам како премногу глупа, затоа што има некој што се убива од возење, но ете ја почитува и не вози после 11, а друг 5 пати седнал во кола во рок од 2 години, и после истекот на тие 2 години, двајцата сме рамноправни во возењето.
Логика вришти.