зошто џандарот отпосле те внесува:
1. го мрзи одма да пиши.
2. не е сигурен дали да те пиши, зависно дали ја исполнил квотата дента, ако му треба џокер во игра печен си.
3. не сака да се занимава да се расправа со тебе требало не требало, зошто што како итн.
4. не си му симпатичен па да те заеби, особено ако му пружаш отпор на неговата/нејзината воља по било кој основ што си замислува.
иако, законски мора да ти понуди записник и покана за казна на лице место.
мене 2 пати последниве 18 год. ме запираат, ништо не велат дека сум казнет и по некое време оп, изненадување со покана на суд.
а на суд џабе ти е, и да лажи цајканот по автоматизам му се верува оти обвинетиот како таков сигурно мора да лажи за да се извлечи. така мислат судиите.
и плус да полнат државен буџет, а и својот судски - ако те ослободи не плаќаш судски трошок и ќе мора да живеат само од митото.
наравоучение - ако нема снимка (мора да ти кажат ако се снима) фрлаш на земја покрај џандарот банкнота од 1000 или 2000 зависно пиздаријата додека велиш "жалам, ќе пазам".
потоа, ако те пушти толку приказната, ако те приведи за обид за поткуп ќе се браниш со молчење а адвокатот ќе ти тврди дека случајно ти паднале парите.
најважно да се праша "дали се снима постапката?".