Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1822183 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #12855 на: 09 Јануари 2023, 20:13:06 pm »
За 3 км го ебале...

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3725
« Одговори #12856 на: 09 Јануари 2023, 20:17:20 pm »
Дали тунелите кои се на автопат се рачунаат за +49 или за +29кмч за без одземање на возачка дозвола?

#прашањакоимемачат
Мандатен платен налог со глоба во износ од 45 евра во денарска
противвредност во мандатна постапка ќе му се издаде, односно ќе му се
регистрираат 25 негативни бода согласно со одредбите на овој закон, на
возачот кој надвор од населено место се движи со брзина поголема од 30 до
50 km/h над дозволената брзина и кој постапува спротивно на одредбите од
ставовите (1) и (2) на овој член.

На автопат е +49. Дали е тунел или е вијадукт или пред патарина  - автопат е. Ако е автопат, е надвор од населено место, дури и обиколница се смета за надвор од населено место, иако реално поминува и низ населени места.
Благодарам значи +49кмч е.

Ама и за возење +30 веројатно ќе те застанат, казната е 45 евра. Јас си намалувам на под +30, зошто ќе изгубам 30 мин сигурно расправајќи се со полицијата додеката ја напишат казната
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #12857 на: 09 Јануари 2023, 20:19:49 pm »
Значи ако е 120 никако да се вози 120 :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43650
  • Il Moderatore
« Одговори #12858 на: 09 Јануари 2023, 20:32:16 pm »
у тунелче си намалуваш на 129.

Ама и за возење +30 веројатно ќе те застанат, казната е 45 евра. Јас си намалувам на под +30, зошто ќе изгубам 30 мин сигурно расправајќи се со полицијата додеката ја напишат казната

Неее беее! Брзо иде „картица или кеш“, ти викаш „картица“, он ти вика „причекај 2-3 минути да напишам фискалната (платен налог)“, ти пишуе фискална (ручно мора да ја пише, нема на тоа дигитронот да укуца по кој член, тоа е следна фаза), ти дава терминалче и тоа контактлес, брп! Слипче искача и си тераш пак +49

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6601
« Одговори #12859 на: 09 Јануари 2023, 20:40:00 pm »
Дали тунелите кои се на автопат се рачунаат за +49 или за +29кмч за без одземање на возачка дозвола?

#прашањакоимемачат

На автопат е +49. Дали е тунел или е вијадукт или пред патарина  - автопат е. Ако е автопат, е надвор од населено место, дури и обиколница се смета за надвор од населено место, иако реално поминува и низ населени места.

До максимум 30 км/ч или тие 29 над дозволено, има голема веројатност да те застане, и тоа што викаш ако ништо друго барем 10 минути да ги изгубиш кај брзаш ова она, внимавај, сеа опомена и така натаму.

Начелно досега на отворено до +20 (дозволено 80, возиш 100, дозволено 120, возиш 140 не прават проблеми и генерално не запираат).
Ги ловат тие со над 50 км/ч како и комбиња/пикапи кои кај нив толеранција нема, и само 10 км/ч над дозвоелно казните се веќе 100 евра со забрани за возење.
А има доста со пикапи што прекорачуваат и до 30 над дозвоелното, е тука им се високи казните за таквите возила.

Има досега најчесто каде стојат, по Е75 понекогаш ги има кај Катланово према Велес баш на самото раздвојување. Понатаму може да има делот после една удолница што е, има баш еден мал рид и се кријат зад него, а идеално со радар да ловат, и тука е 80, ама долг правец со надолно, редовно има што се над 50 од тоа ограничување 80.

Потоа после мотел Македонија, после мостот Вардар. Или се на самата клучка за стариот пат, или веднаш после клучката, тамам не ги гледаш, мислиш дека ги нема на клучката, забрзуваш на 140, а сеуште важи 100 и оп те фаќа со 40 изнад.

Понатаму нема.

На новиот автопат Скопје-Штип, еден период ги имаше кај патарина Преот, ама последен период ги нема. Еднаш сретнав Свети Николе пошто таму е 100 км/ч (иако има сеуште портокалови знаци и со 40 км/ч)
Штип на самото завршување на автопатот кај двете бензински, редовно секогаш секој ден 24/7 стојат и шансите да те застанат се ако не 100, ама 95%. Запираат и ноќе, и тоа возиш и на 10 метри од нив, наеднаш скока со тоа светлечката палка.

Тука еднаш ми се смрзна гомното, возејки од Штип према Скопје, цел ден по исток уморен терен, ги гледам десно стои јети, ама нема никој. Викам ахам ок добро е, само исправам погглед, го гледам во дел од секунда од другава страна претрчува и на сред лента во средина со палката.
Инстанто мавање кочница и бегање десно, се пресеков. Ама досега редовно се таму, 100 е ограничување, 100 си возам и досега чисто само за контрола ме застануваат, чао пријатно.

Радовиш Струмица редовно стојат на тие клучките, вкупно 3 пошто е 60 км/ч на тие клучки. Исто и на сама клучка Радовиш има, тука е сеуште експресен пат, ама дека е клучка и знакот е 80.

По стариот пат Кочани, на еден правец пред бензинската на Облешево исто стојат, тука тој цел пат е 70 км/ч.

Миладиновци Куманово некаде пред Агино село има еден правец со една ширинка од страна, идеално да се затскријат, и дека тој пат е 100 км/ч, па исто мерат.

Тие ми се местата начелно каде што 95% од времето сум ги начекал да мерат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #12860 на: 09 Јануари 2023, 21:04:32 pm »

#прашањакоимемачат

Така и сум правел до сега +29 скоро секаде чисто за да сум си безбеден. Ама ми интересираше онака.

Има тунели и со 60кмч па и да утнеш сепак ќе си во рамките на +49.
Иначе се разбира дека нема да возиш 60кмч или 80кмч во тунел, ако те опне некој од позади што си вози соодветно 120кмч како Шабан Шаулич ќе завршиш.

Значи ако е 120 никако да се вози 120 :)

Кај што е 120кмч не стојат затоа што треба 171кмч по гпс да возиш, а тоа е 185кмч по километража. Они стојат кај што е 60-100 за да те уловат со 140кмч, инаку многу ретко вози некој 185кмч+.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #12861 на: 09 Јануари 2023, 21:17:43 pm »
Значи те-гв 128 да си пича? А ск-те 168?
« Последно менување: 09 Јануари 2023, 22:10:34 pm Bicikle »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #12862 на: 09 Јануари 2023, 21:21:23 pm »
Значк те-гв 128 да си пича? А ск-те 168?
На те-гв мислам дека сообраќајот се движи со околу 110кмч, чат пат некој да има плус или минус. Сме го зборувале тоа многу пати, ама заради нелогичноста на знаците се случува поголем дек од времето возачите да возат околу 20-29кмч над дозволеното. Во просек.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #12863 на: 09 Јануари 2023, 22:13:09 pm »
Епа те-гв е 80 по знаци + 49 129. Инаку 120 го воза редовно не ме застанале.. Сомтоа што ало ги вида до кај 100 намалува... Инаку многу дупки е, не ми се кршит кола да воза побрзо..

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6601
« Одговори #12864 на: 09 Јануари 2023, 22:46:43 pm »
Иначе се разбира дека нема да возиш 60кмч или 80кмч во тунел, ако те опне некој од позади што си вози соодветно 120кмч како Шабан Шаулич ќе завршиш.

Воглавном пошто работата имам често терени во скоро сите градови, народов е доста на штедење. Да возиш 140 малтене и нема кола што те престига, повеќето престигаш од што престигаат.

Барем 80% од она што го гледам, возат околу 100 км/ч

А Катланово долгиот тунел према Скопје воглавном сите кочат, дури и тие што возат 150-160, сите пред тунелот кочница, пошто 95% од времето таму мерат стандард.

ЈБГ 800 метри е тунело, 1 минутка си намалуваш на 90, потоа на излезот е 100, тераш 120, потоа после клучка Катланово си е 120, тераш 140 и така.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14241
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12865 на: 09 Јануари 2023, 22:48:28 pm »

:-* :-* :-*
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #12866 на: 09 Јануари 2023, 23:31:59 pm »
Абе в ттнел ако дојт до ндзгодна ситуацуја, кај ќе бегаш? А на автопат пченкине се помеки од неој камион, што знам... Башка ако е двонасочен тунелит нднаш измеѓу ѕид,  на автопат имаш, а најдолгиот тунел е 15 тина км и е за воз :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43650
  • Il Moderatore
« Одговори #12867 на: 10 Јануари 2023, 09:09:52 am »

Кај што е 120кмч не стојат затоа што треба 171кмч по гпс да возиш, а тоа е 185кмч по километража. Они стојат кај што е 60-100 за да те уловат со 140кмч, инаку многу ретко вози некој 185кмч+.
Стојат, стојат. Пред Гевгелија ме фарија пред месец дена, 143 сум возел! Сум успорил! 10е казна на лице место со слипче од пос терминал.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6138
« Одговори #12868 на: 10 Јануари 2023, 09:17:58 am »
@Deni, многу математика за 10-15 минути побрзо да стигнеш до дестинација.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1782
« Одговори #12869 на: 10 Јануари 2023, 09:18:15 am »
Мој близок го застанале во населено место за брзо возење, го фатиле со 63км/ч на дозвоелни 50 км/ч.

Му ја пишале казната (не знам дали потпишал, најверојатно не), ама почнал да го прашува полицаецот дали има обука за конкретниот радар и на колку метри го сликал дека вози со таа брзина. За далечината на сликање му кажале, а за обуката одбегнувал да одговори.

После тоа пријателов пишал емаил до полициската станица дека е сликан на голема далечина (според некој правилник имало наведено на која далечина треба да те "слика" радарот во населено место, а на која надвор од населено место) и дека најверојатно полицискиот службеник нема обука за радарот, па согласно на тоа казната не е валидна. На овој маил му вратиле дека казната ќе биде поништена поради наведените причини :o . Јас бев сигурен дека ќе си ја плати казната. После 2 месеци му стигна препорачано писмо до дома од суд дека постапката е прекината поради х причини и дека не треба да плати никакви трошоци :D

Според ова искуство, многу фактори влијаат за казната која би ни ја пишале да биди валидна. Но што вика некој член погоре, некогаш не вреди замарањето и губењето време. Мене единствена казна ми е за зборување на мобилен и ми ја пишуваа 30 минути, па држење предавање како требало и што требало...