Дали тунелите кои се на автопат се рачунаат за +49 или за +29кмч за без одземање на возачка дозвола?
#прашањакоимемачат
Мандатен платен налог со глоба во износ од 45 евра во денарска
противвредност во мандатна постапка ќе му се издаде, односно ќе му се
регистрираат 25 негативни бода согласно со одредбите на овој закон, на
возачот кој надвор од населено место се движи со брзина поголема од 30 до
50 km/h над дозволената брзина и кој постапува спротивно на одредбите од
ставовите (1) и (2) на овој член.
На автопат е +49. Дали е тунел или е вијадукт или пред патарина - автопат е. Ако е автопат, е надвор од населено место, дури и обиколница се смета за надвор од населено место, иако реално поминува и низ населени места.
Благодарам значи +49кмч е.
Ама и за возење +30 веројатно ќе те застанат, казната е 45 евра. Јас си намалувам на под +30, зошто ќе изгубам 30 мин сигурно расправајќи се со полицијата додеката ја напишат казната
До максимум 30 км/ч или тие 29 над дозволено, има голема веројатност да те застане, и тоа што викаш ако ништо друго барем 10 минути да ги изгубиш кај брзаш ова она, внимавај, сеа опомена и така натаму.
Начелно досега на отворено до +20 (дозволено 80, возиш 100, дозволено 120, возиш 140 не прават проблеми и генерално не запираат).
Ги ловат тие со над 50 км/ч како и комбиња/пикапи кои кај нив толеранција нема, и само 10 км/ч над дозвоелно казните се веќе 100 евра со забрани за возење.
А има доста со пикапи што прекорачуваат и до 30 над дозвоелното, е тука им се високи казните за таквите возила.
Има досега најчесто каде стојат, по Е75 понекогаш ги има кај Катланово према Велес баш на самото раздвојување. Понатаму може да има делот после една удолница што е, има баш еден мал рид и се кријат зад него, а идеално со радар да ловат, и тука е 80, ама долг правец со надолно, редовно има што се над 50 од тоа ограничување 80.
Потоа после мотел Македонија, после мостот Вардар. Или се на самата клучка за стариот пат, или веднаш после клучката, тамам не ги гледаш, мислиш дека ги нема на клучката, забрзуваш на 140, а сеуште важи 100 и оп те фаќа со 40 изнад.
Понатаму нема.
На новиот автопат Скопје-Штип, еден период ги имаше кај патарина Преот, ама последен период ги нема. Еднаш сретнав Свети Николе пошто таму е 100 км/ч (иако има сеуште портокалови знаци и со 40 км/ч)
Штип на самото завршување на автопатот кај двете бензински, редовно секогаш секој ден 24/7 стојат и шансите да те застанат се ако не 100, ама 95%. Запираат и ноќе, и тоа возиш и на 10 метри од нив, наеднаш скока со тоа светлечката палка.
Тука еднаш ми се смрзна гомното, возејки од Штип према Скопје, цел ден по исток уморен терен, ги гледам десно стои јети, ама нема никој. Викам ахам ок добро е, само исправам погглед, го гледам во дел од секунда од другава страна претрчува и на сред лента во средина со палката.
Инстанто мавање кочница и бегање десно, се пресеков. Ама досега редовно се таму, 100 е ограничување, 100 си возам и досега чисто само за контрола ме застануваат, чао пријатно.
Радовиш Струмица редовно стојат на тие клучките, вкупно 3 пошто е 60 км/ч на тие клучки. Исто и на сама клучка Радовиш има, тука е сеуште експресен пат, ама дека е клучка и знакот е 80.
По стариот пат Кочани, на еден правец пред бензинската на Облешево исто стојат, тука тој цел пат е 70 км/ч.
Миладиновци Куманово некаде пред Агино село има еден правец со една ширинка од страна, идеално да се затскријат, и дека тој пат е 100 км/ч, па исто мерат.
Тие ми се местата начелно каде што 95% од времето сум ги начекал да мерат.