Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2630112 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #12825 на: 06 Јануари 2023, 00:35:44 am »
Кога има провосилна пресуда делото никогаш не застарува. И после години да ти го дадат решението како попче ќе си го одлежиш :P

Istoto go mislam i jas. Znam porano mozese da zastari ako ne te viknat na sud vo rok od 2 pa posle napravija 3 godini ama so ova hmm. Nema veze, dva meseci ke letnaat.
Ако не те викнат ан суд застарува делото. Ама ако има пресуда никогаш не застарува.

А ако идеш 3 пати у МВР и викаш "дајте ми забрана"
и ти викат "де бре, па ти, кај ти се брза толку, да га ебу?"
и уште не ти стигнало ништо од МВР, како иде тоа?
(Последно што рекоа е, отприлика: "Обично за 1 месец стигнува решението од суд, па ти обележуваме возачка и ти даваме нова со забрана, уште нема, еве по 4 месеци")

Не се зафркавам, ова наведеново - скроз за мене :)
Се откажав да одам и да барам туѓа правдина (на џандарката што ме заеба)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 340
« Одговори #12826 на: 06 Јануари 2023, 20:53:30 pm »
Де бре, за убиство пресуда извршување застарува, камоли друго.
И за забрани за возење е опишано по колку време во законите.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #12827 на: 06 Јануари 2023, 21:08:15 pm »
Кога има провосилна пресуда делото никогаш не застарува. И после години да ти го дадат решението како попче ќе си го одлежиш :P

Istoto go mislam i jas. Znam porano mozese da zastari ako ne te viknat na sud vo rok od 2 pa posle napravija 3 godini ama so ova hmm. Nema veze, dva meseci ke letnaat.
Ако не те викнат ан суд застарува делото. Ама ако има пресуда никогаш не застарува.

А ако идеш 3 пати у МВР и викаш "дајте ми забрана"
и ти викат "де бре, па ти, кај ти се брза толку, да га ебу?"
и уште не ти стигнало ништо од МВР, како иде тоа?
(Последно што рекоа е, отприлика: "Обично за 1 месец стигнува решението од суд, па ти обележуваме возачка и ти даваме нова со забрана, уште нема, еве по 4 месеци")

Не се зафркавам, ова наведеново - скроз за мене :)
Се откажав да одам и да барам туѓа правдина (на џандарката што ме заеба)

Istoto go pominav pred nekolku godini, odam vo mvr, mu davam dozvola i mu vikam za zabrana ( taman odev nadvor i ke pominese vo tie nekolku meseca) mi vika ne; koga ke dojdes na red :) . Posle godina skoro se pribiram mkd i togas doadja pokana u dupe gi.... Pretpostavuvam taman pred leto koga ke mi treba poveke togas ke dojde
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

• Легенда
« Одговори #12828 на: 06 Јануари 2023, 22:08:48 pm »

Абе, украдов и триес ќебапи уз пат, па си викам сам да се пријавам, да не кревам рука у вторник.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
« Одговори #12829 на: 07 Јануари 2023, 05:31:54 am »
Казната е платена од 2018та, забраната ми истекува утре, така што единствено ми преостанува да пазам колку возам следен пат, и да не јадам бурек додека возам.

П.С. Секако дека го признав возењето 133, и на лице место и на суд. Не би сакал да се правам луд кога знам дека возев толку.
Реално не си крив ниту требало да те казнат толку за возење 133. Во 2018 пред тунелот катланово
имаше знак за 80 само од десната страна на патот, и од левата турија пред година-две.
Ти веројатно не си го видел бидејќи си бил на левата лента а на десната возило или возила ти го
попречиле видното поле затскривајќи го знакот. Ти си бил во заблуда па така не се одговара или
помалце се одговара и то без забрана бидејќи си бил свесен дека е само 120 ограничено.

А то дека си потпишал на лице место и си признал требало зато опомена или 1 месец забрана ама
судиите се митомански ѓубриња без обѕир или милост. Можеби треба целосно да се укинат па да
си тераме улична правда.

Наравоучение никогаш ништо не се потпишува или одма признава, само да се прими покана и
записник. После и да се плати со достава до сообраќајните џандари на уплатницата и назначен
број на казнен налог, има шанси да не те гонат на суд оти немат чист случај со признание а и ги
мрзи да се влечкат на суд.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
« Одговори #12830 на: 07 Јануари 2023, 06:38:58 am »

Абе, украдов и триес ќебапи уз пат, па си викам сам да се пријавам, да не кревам рука у вторник.
Ако не си зел и кромид тоа е олеснителна околност.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #12831 на: 07 Јануари 2023, 13:48:52 pm »
Nкола дислајк  дис. Нз, ај вид на побегуља како му затареа делава? https://sdk.mk/index.php/makedonija/na-gruevski-mu-zastare-deloto-za-kineskite-avtopati/

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
« Одговори #12832 на: 07 Јануари 2023, 14:15:48 pm »
Казната е платена од 2018та, забраната ми истекува утре, така што единствено ми преостанува да пазам колку возам следен пат, и да не јадам бурек додека возам.

П.С. Секако дека го признав возењето 133, и на лице место и на суд. Не би сакал да се правам луд кога знам дека возев толку.
Реално не си крив ниту требало да те казнат толку за возење 133. Во 2018 пред тунелот катланово
имаше знак за 80 само од десната страна на патот, и од левата турија пред година-две.
Ти веројатно не си го видел бидејќи си бил на левата лента а на десната возило или возила ти го
попречиле видното поле затскривајќи го знакот. Ти си бил во заблуда па така не се одговара или
помалце се одговара и то без забрана бидејќи си бил свесен дека е само 120 ограничено.

А то дека си потпишал на лице место и си признал требало зато опомена или 1 месец забрана ама
судиите се митомански ѓубриња без обѕир или милост. Можеби треба целосно да се укинат па да
си тераме улична правда.

Наравоучение никогаш ништо не се потпишува или одма признава, само да се прими покана и
записник. После и да се плати со достава до сообраќајните џандари на уплатницата и назначен
број на казнен налог, има шанси да не те гонат на суд оти немат чист случај со признание а и ги

Друже, много ќењаш, знаш?

• Легенда
« Одговори #12833 на: 07 Јануари 2023, 14:20:46 pm »
Оде ми младост док се напијете и возите.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
« Одговори #12834 на: 07 Јануари 2023, 17:17:06 pm »

си тераме улична правда.

Друже, много ќењаш, знаш?

Не бе, само сум приземен, реален и сочувствителен.
А сите си патиме од злобници кои само уживаат да некој биди зафркнат
на било кој можен начин и тоа што полошо. Не гледаат општествена
полза во било што добро.

А ти да не си дистрибутер на тоалетна хартија кој си ги нуди производите?

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #12835 на: 07 Јануари 2023, 17:25:53 pm »
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #12836 на: 07 Јануари 2023, 20:08:55 pm »
@ialeks

Оф, бој... Ајде со ред да те терам. Може ќе сфатиш дека браниш пенал на 100 метри гол, кога ќе ти е се што кажа соџвакано и на куп.

Ако пиете и не сакате да покажи мерилото на дување повеќе
напијте се Фамосан, тој лек неутрализира здив и нема да покажи
ништо или минимално. 20 или 40мг.

Ионака дрегерите не им се баждарени како треба да грешно мерат.
Како пред некој ден на вести некој имал 4,0.... тоа не е можно, со
толку ќе е во бесознание или кома пред смрт.

Ако убиеш човек и не сакаш да те фатат. Таа е паралелата, more or less. После тоа, се што кажа - посра, ама ајде, just for kicks, одиме даље.

Покрај очигледните мерки да ги научиш локациите на џандарите или да возиш според
ограничувањето што јас ги правам
, не само заради скапото гориво туку и од зафрканции
кои кркав, пробај да набавиш и радар детектор кој би те спасил само ако прикочиш штом
се огласи иако и тогаш ако не им е исполнета нормата ќе ти пишат, па оди докажувај се.
Донегде ако си до +20 можеби нема да се занимаваат со тебе, зависи како ќе им се погоди.

Друго, слушнав една фирма во земјава покрај детектор ќе ти вградат и сметач за да им
ги зафркни ласерските зраци доволно долго за да намалиш, ама пази да не те сетат оти
таков уред е забранет.

Трето, имало некои посебни фолии за да не е можно да се отчита табличката оддалеку,
а и некои уреди за над табличката кои светкаат за да направат блесок на таблицата па
и така да не е можно да се отчита. Овие не знам како каде се набавуваат.

Многу, многу "корисни совети" за некој што се придржува кон возење по правила и прописи. Зошто би ги учел локациите каде стојат "џандарите" ако се држам до ограничувањата? Едното и другото не оди во иста реченица. Зошто би знаел дека со +20 "можеби" нема да се занимаваат со мене, ама како "ќе ми се погоди"? Зошто би знаел за "фирми" кои уградуваат нешто што не е, а и не треба да биде легално? Зошто освен за фолии за стакла, би се заинтересирал за фолии за таблички?

Ако се ова што го кажуваш е така, свесен си за евентуални последици? Свесен си дека секој може да прочита, а фала Богу и да го примени тоа? Што правиме после?

После колата на столпчиња или барај ја кај пајак служба или плаќај казнена дневна паркинг
карта ако се смилуваат да не ти турат блокатор (или веќе ги потрошиле).

Зошто би ја барал колата кај пајак служба, или би плаќал казна, или би ми "турале" блокатор, ако сум прописно паркиран. Емфасис на "прописно", што ти тука безкомпромисно и со "најдобра намера" го пропагираш? Зошто би одел некаде со кола, а знам дека ќе пијам? Да ми је да знам...

Ако не ти се допаѓа одговорот, не го поставувај прашањето. Или биди појасен дека не очекуваш.

И јас сум против возење пијани, ама проблем е што тие мерилата не им се како што треба, па
ако стегниш 1 пиво лажно ќе покажува како 5-6.
За брзини на возење, и јас сум против тие што одат 100 низ град или 180 на отворено, ама овие
ограничувања се по стандарди од 1960-тите кога колите немаа толку модерни сопирачки како
последниве децении, а и не се земаат во предвид други фактори како брзина на реакција оти
не е исто за помлад или постар над 70-75 год., а освен тоа патот на кочење е покус кај возила
со помала тежина во однос на комбиња и камиони.
Така да, мораме сите да кркаме да сме помалку ефикасни и бавни заради олдтајмери возила,
сениори и претрупани коли.
Јас сум за тоа сегде да е минимум +20. И низ град освен потесни улички.

Пак - ти си "против", ама "ако стегниш 1..." А бе другар, има луѓе што "советиве" ќе ти ги земат здраво за готово, што не застануваат на "ќе стегниш 1", него ќе "стегни 5-6"... На таа количина алкохолен пијалок, ти му советуваш да се напие нешто што треба да е лекарство. А бе со цел памет си? Проблем било... Проблем е ако се направи проблем - пиеш-не возиш. Толку, нема филозофирање, нема обиди да се "заеби системот", нема проблем. Количината е прашање на семантика.

За ограничувањата - сум кажал повеќе пати низ форумов, го делам твоето мислење. Но, во моментов ситуацијата е таа и пропагирање возење над ограничувањата не помага никому, пошто и онака сите возиме над ограничувањата во одредени ситуации. Ама, не сме сите со ист памет, а "солиме" памет.

Е па, нека направат да е возењето строго без конзумиран алкохол, засега законот дозволува одреден процент.
Ако се направи така, ќе пропагирам и јас да не се пие кога се вози
.

А иначе, за твојот случај, ти за џабе јадеш забрана, а можеби си немал добра одбрана или адвокат или никаква.
Според правилник, грешка за мерилата за брзина е 3% за брзини над 100 км/ч, така да ако кажале дека си бил
133, ти всушност си бил 129 што значи си бил +49 односно под +50 вон населено место што значи дека треба
да имало преквалификација на делото бидејќи во тунели ограничување е 80.
Разликата е дека за под +50 добиваш само 45 евра и БЕЗ ЗАБРАНА, а над +50 казна 300 евра или максимум 250
според законската граница за физичко лице и кркаш забрана 3-12 месеци.

Џабе истураш нервози бесцелно и беспотребно. Ти невин си осуден на престрога казна.
Има и финти за да се спасиш и сега, ама на адвокатите никој не му е гајле да проучи.
Жалам, навистина жалам за тебе. Иако, не е до тебе, судиите се ѓубриња, намерно сите ги зафркнуваат без
разбирање, а можеа да ти намалат на 1 месец според законите ако има околности, да немало загрозување
на безбедност (немало други учесници во сообраќајот на снимката) или прекршок по првпат или ти треба
за работа возачка или сл.
Суштински чекаат мито, затоа на никој не му олеснуваат. Ама не оди директно, преку посредник некој
„нивен“ адвокат или „нивен“ службеник или сл.

Законот ова, законот она... Не е во ред ВООПШТО да се пие кога се вози. Ако законот ми дозволува, не значи дека тоа редовно треба да го практицирам. Камо да бевме за почитување на сите закони вака доследни... Брат, пробуваш да го зезнеш системот. Тука твоето право за "почитување на законот" завршува. Ако го почитуваш, нема да пробаш да го зезнеш. Точка.

Човекот ти вика дека е крив што возел толку, дека оправдано е казнет и дека оправдано е без возачка, ти железни пинци навре да го убедиш дека 133 км/х во тунел било не само во ред, туку и орден треба да му се даде. Полицајците и судиите гомна да јадат.

Возачка од 1995 и скоро 500.000 км.... одамна стигнав до месечината, уште малку и ќе се вратам.
А имам и дополнителни информации за мерните уреди.

Ако ти прави разлика, сега не пијам. Кога бев помлад знаев да стегнам по 1, ама се пазев.
Иако, кај мене и кога ме терале да дувам стално покажува дека немам, имам вродено увртен
желудник кој не дозволува испарувањето да стигни до мерачот.

Ете те пак. Голем кур ако имаш 500.000 километри извозено. Јас толку во рикверц имам извозено. "Сега не пијам"... А најинтересно е што ничим изазван почна да делиш совети за дрегери. Дечкото пред тебе праша за некаква 15-минутна толеранција и дали можат да му ја одземат возачката. И тука ти улета, со памет давање.

Имало вроден увртен желудник... Како немаш малку вродено памет и здрав разум? Ми личиш на интелигентен тип. Што не го користш тој капацитет за нешто што вреди, а не да одиш до танчина само да се заебе системот?

Еден куп правилници, закони, членови, одлуки, пресуди си видел... Ај да те едуцирам малку - обичајно, или прецедентно право нашето уредување не познава. Обичајно право значи дека одлука на ПОВИСОК СУД служи како задолжително прецедентно право за сите во иднина. Да, може да се употреби во дадени ситуации и е извор на правото, но нашето уредување спаѓа во civil law земјите, а не во common law. Таа одлука која си ја цитирал, прашање за кој "татин син" е донесена, па не дај Боже да се повикуваат сите на неа.

Од оваа страна имаш работа со магистер по правни науки со положен правосуден кој добро знае како (не) функционира системот. Она што ти го предлагаш како мерки во дадени ситуации, не само што се научна фантастика, туку се многу скапи и во пари и време, што ги прави неисплатливи.

Патем, сам си кажа...

Прашај си адвокат иако обично за ова не се ангажираат ниту им е гајле.

Испадна експерт за биологија, хемија, медицина, сообраќаен инженер, сателити, навгации, астрономија... Која ќе те земе, раат ќе види.

си тераме улична правда.

Прав маж признава кога згрешил, не обува штикли 15 броја помали за да докаже дека не е крив и дека "системот ме јебе брат". Согласно сообраќајните правила и прописи, се знае на одредени места колкаво е ограничувањето, без разлика дали има знак, нема, затскриен е или не знам што, што даље имплицира дека НЕМА ШАНСА да е 133 во тунел во РСМ, ограничување кое во цел свет е 80. Во населено место колку е? Колку ќе си кажеме? Не бе друже, тестови полагаше? Се знае колку е.

Како може да помине без никаква санкција, ако вози 133 на 120, како што ТИ ВИКАШ? Исто, семантика е висината на санкцијата. Прекршок е прекршок, ебење е ебење. Нема "цел го ставив или само главата", туку си го ставил и тоа е тоа.

Член 36 став 4 од ЗБСП вели дека покрај паричната казна, се изрекува казна забрана за управуваање со моторно возило од 3 до 12 месеци, никаде не пишува опомена или 1 месец. Ова го знам од лично искуство, пошто пробав  јас "да го заебам системот" еднаш. Не ми упали, и среќен сум поради тоа. Поради тоа сум поискусен и попаметен.

Уште еднаш ќе кажам, "много ќењаш". Пиши нешто попаметно, дај да видиме што возиш, како си задоволен, како го одржуваш возилото, да ти дадам некој совет за дитејлинг, да ти пратам по карго БЕСПЛАТНО некое средство... Не проповедај глупости. Не дај Боже да ни се вкрстат патиштата со тебе и такви кои размслуваат како тебе. Може да ми погине дете, јас да погинам, инвалид да останам, да ми ја оштетиш колата...

Секое добро и смени го мајндсетот, бар малку. "Општествена полза" од твоите муабети нит има нит ќе има. Од животните не разграничуваат само алатите и почитувањето на законите. Заобиколувањето на законите не сместува ниво под животните.

п.с. дај Боже да бев во бизнисот со тоалет. Под пари ќе останев 2020-та.
« Последно менување: 07 Јануари 2023, 20:51:58 pm Diesel »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #12837 на: 07 Јануари 2023, 21:36:14 pm »
Остај ти законите, законите се за да се прекршуваат, која фирма реди детектори и џамери. Маме му е*аа на сустемот - Амди Бајрам нз која година и во право беше. Мада не би возел в тунел над 80 и 200 да е дозволено, не ми сечит умот да воза повеќе, али во случај да се зансса некогаш нека си алармират деторон...

• Легенда
« Одговори #12838 на: 07 Јануари 2023, 22:16:49 pm »
Ми се допаѓа најновата новела од Дизел.

Чуек, до толку немаш шо дапраеш, бе? :D

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #12839 на: 07 Јануари 2023, 22:33:10 pm »
Имам шо да правам, само не поднесувам некој да ми продава муда за бубрези.