skopje-aerodrom sofija-skopje
vo mkd nisto
1. proagjam granica i odma kaj tie pogranicnite sela kontrola. dobro vecer bla bla, mu davam sve sto imam vklucitelno i megjunarodna dozvola.. mi vika patnicko zdravstveno osiguruvanje? mu vikam preku rabota sum osiguran jas i mojata familija so svetska pokrienost. mi vika kaj ti e kartickata? neam karticka samo membership number. ne,kartickata kade ti e? otvaram mejlovi da mu pokazam, pa aj nekako se smiluva i prodolzivme.
2. se vrakjam od aerodrom i pred da izlezam od sofija pak kontrola. zastanuvam, doagja do mene i da otvoram prozor odma se secna. `aha,zatemneti stakla.kazna` cej bre vikam, odma kazna. ne smee vvaka, daj soobrakjajnata,sea kje odi vo stanica,vo ponedelnik kje si platis i kje si odis doma. a do ponedelnik? `ne znam`. i mi tekna deka se vpisani vo soobrakjajnata i mu vikam `abe legalni se, kilma folli se za UV zastita`. i pocna da go gleda toa, pa brise da vidi da ne e falc pa sto ti ja znam, ide do kaj kolegata vo dzipot`abe makedoncive smeat dda imaat folii?` `smeat` i se vrakja takov potishten i mi gi vrakja dokumentite`sleden pat koga kje doagjas vo bugarija da gi izvadis foliite`. `ok`
3. pred pogranicnite sela pak kontrola. zastanuvam,palam svetlo,gasam kola,vadam pojas,otvaram prozor i mu davam site dokumenti. i ovoj spomna`i megjunarodna dozvola imas?` `imas`. otide do kaj kolegata, se vrakja.... mi vika`oti ne nosis pojas?!` ti ebam bugarskite finti
i mu vikam, nosev, zaastanav,upaliv svetlo vo kabina,izgasiv kola, izvadiv pojas,otvoriv prozor. i taka malce se ubeduvavme pa dojde kolegata i mu shepna na uvo`nosese pojas` i ajde mi gi vrati dokumentite.
4. vo pogranicnite sela tamu kaj sto imaat fixna kukjarka `pogranicna policija` me zastanuva i ja se spremam so sve. otvaram prozor i me gleda deka sum sam i vika `teraj` tie pa samo gleddaat da ne shvercuvas lugje ili roba.
i taka, niedna kontrola ne merese niti pa mi spomna za brzo vozenje ili alkohol nesto. ova bese sabota megju 00 i 05h po bugarsko vreme.