Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2427295 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #8700 на: 16 Јануари 2018, 12:30:20 pm »
Јас возам на ауто, си има сензор за во тунел, производителот ги ставил како дневни светла. Технички сум по исправен од 80% учесници во сообраќајот и се нафаќам на вонреден преглед во секое време. Често возам и 70-80% од колите со кои што делам пат немаат комплетна сигнализација, некои комерцијални возила дури немаат ништо одзади. Ете нека се позанимаваат со нив, оти некој може да погине лесно, а тоа што денското светло кај мене е во браник нема да убие никој.

Луки, се додека не се воведе пропритет и непристрасност во решавањето на проблемите, прво државата ке биде крива, а потоа народот кој ја бира.

Не можеш да ме казниш за возење магленки или пазарски ксенонки навечер,  додека околу мене други возат без предни и задни светла.
Не можеш мене да ме казниш за возење 60 км/ч како возач почетник, а околу мене кршови да пичат со 100 ка и никој да не ги застане.
Не можеш мене за 24 часа да ме казниш затоа што сум крадел марули, а 3 години да водиш судски процес против терористи од Диво насеље.
Не може мене да ме казниш што сум се поткачил на тротоар и да ме репнеш 4000 за пајак, а косовар да може да остави кола на сред раскрница во Центар према Собрание и да протестира..

Не...Мо....Же.

Za se treba da e taka...pisav pred nekoe vreme...

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #8701 на: 16 Јануари 2018, 14:21:42 pm »
Ние не сме Хонг Конг.

Луки де бе па и ти, ептен у детали идеш. Тоа прво му дошло на гугл. Што е битно што е у Хонг Конг.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8702 на: 16 Јануари 2018, 14:54:15 pm »
Linkov ne e za Honk Kong tuku EU i pak toa nema veze so Mkd, ama aj da go postiram koga veke za drugi drzavi postirame :PP :D

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/vehicles/daytime_running_lights_en

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #8703 на: 16 Јануари 2018, 15:05:50 pm »
Дени кога вика „кај нас“ мисли кај него, во Европа.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #8704 на: 16 Јануари 2018, 15:53:39 pm »
.

Sent from my Redmi 4A using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3867
« Одговори #8705 на: 16 Јануари 2018, 17:03:28 pm »
Единствен проблем кај автоматските или дрл е тоа што позади не свети позиција и од таа причина сметам дека треба да се казнува ако не се вози со средни.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 618
« Одговори #8706 на: 16 Јануари 2018, 17:14:16 pm »
Единствен проблем кај автоматските или дрл е тоа што позади не свети позиција и од таа причина сметам дека треба да се казнува ако не се вози со средни.

Што ќе ти е позиција позади сред бел ден жити се? Светлата преку ден се превентивно средство за да забележиш возило од далечина поради одблесокот на предните директни светла.
Ако не си приметил до сега, задните светла не светат во далечина, туку означуваат дека има возила со одредена ширина. Така да, ништо корисно од нив преку ден.

На сите нови коли како ДРЛ светат само предните светла, со цел да не ти гори внатрешното осветлување, задните светла и светлата за таблица

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8707 на: 16 Јануари 2018, 18:34:02 pm »
мене со запалени само ЛЕД ДРЛ не ми направи проблем полициска контрола
воопшто не ги спомна

и да светат многу понагласено кога се исклучени оборените светла

Осим при намалена видливост денски не користам светла во град, ни мене не ми прави проблем полициска контрола ...

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8708 на: 17 Јануари 2018, 15:47:03 pm »
ДО ГОЛА КОЖА: За 5 години возачите платиле дури 16,5 милиони евра за сообраќајни прекршоци

Цитат
.
.
.
.
.
Наплатени казни за сообраќајни прекршоци:

2013 година – 3 милиони евра
2014 година – 4,5 милиони евра
2015 година – 4,1 милиони евра
2016 година – 2,4 милиони евра
2017 година – 2,5 милиони евра

Се погласни се критиките во јавноста за висината на сообраќајните казни, но и сообраќајната култура на граѓаните. На социјалните мрежи секојдневно се споделуваат и слики од учесници во сообраќајот кои прават разни прекршоци – од паркирање на непрописни места, до возење во спротивна насока.

Пред десетина дена на социјалните мрежи имаше остри реакции и на адреса на министерот за правда Билен Саљији, неговото службено возило беше неколку пати сликано како е непрописно паркирано пред министерството за правда.

Граѓаните од една страна се жалат на високите казни за сообраќајни прекршоци, но од друга страна пак, сообраќајните несреќи од година во година се зголемуваат. Но истите тие граѓани велат и дека казните треба да се варијабилни и правопропорционални во согласност со примањата на прекршителот, бидејќи се превисоки. Не може и разгалените синови на тајкуните милионери и сиромашните луѓе да плаќаат иста сума.

Полицијата апелира за поголема сообраќајна култура и прилагодување на возењето согласно пропишаните правила на патиштата. Сепак, само во викендот што измина, во градот Скопје, според МВР се случиле 25 сообраќајки, во кои едно лице го загубило животот, а дваесетина други биле повредени
.
.
.

http://www.visokioktani.mk/?p=39962

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #8709 на: 17 Јануари 2018, 18:08:20 pm »
ДО ГОЛА КОЖА: За 5 години возачите платиле дури 16,5 милиони евра за сообраќајни прекршоци

Цитат
.
.
.
.
.
Наплатени казни за сообраќајни прекршоци:

2013 година – 3 милиони евра
2014 година – 4,5 милиони евра
2015 година – 4,1 милиони евра
2016 година – 2,4 милиони евра
2017 година – 2,5 милиони евра

Се погласни се критиките во јавноста за висината на сообраќајните казни, но и сообраќајната култура на граѓаните. На социјалните мрежи секојдневно се споделуваат и слики од учесници во сообраќајот кои прават разни прекршоци – од паркирање на непрописни места, до возење во спротивна насока.

Пред десетина дена на социјалните мрежи имаше остри реакции и на адреса на министерот за правда Билен Саљији, неговото службено возило беше неколку пати сликано како е непрописно паркирано пред министерството за правда.

Граѓаните од една страна се жалат на високите казни за сообраќајни прекршоци, но од друга страна пак, сообраќајните несреќи од година во година се зголемуваат. Но истите тие граѓани велат и дека казните треба да се варијабилни и правопропорционални во согласност со примањата на прекршителот, бидејќи се превисоки. Не може и разгалените синови на тајкуните милионери и сиромашните луѓе да плаќаат иста сума.

Полицијата апелира за поголема сообраќајна култура и прилагодување на возењето согласно пропишаните правила на патиштата. Сепак, само во викендот што измина, во градот Скопје, според МВР се случиле 25 сообраќајки, во кои едно лице го загубило животот, а дваесетина други биле повредени
.
.
.

http://www.visokioktani.mk/?p=39962
Која гола кожа, просек 9150€ на дневна основа на ниво на цела македонија. Поразителна бројка за однос прекршоци/казни. Па 10000€ казни гледам од аеродром до ѓорче а не па цела македонија. Срамота.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4290
« Одговори #8710 на: 17 Јануари 2018, 18:37:05 pm »
А можеле барем 5 пати повеќе, ова му иди просек 50-60 казни дневно низ цела држава. Толку само на 5 раскрници се праваат дневно.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #8711 на: 17 Јануари 2018, 20:38:32 pm »
Малце казни - многу пари. Лош модел.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4290
« Одговори #8712 на: 17 Јануари 2018, 20:40:58 pm »
Треба да почнат  со многу казни = премногу пари.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #8713 на: 17 Јануари 2018, 21:10:33 pm »
Малце казни - многу пари. Лош модел.
Првото точно, второто грешка. 200 казни по 45€ = 9000€, и 200казни и 9000€ се срамни бројки на државно ниво споредбено со возачката култура.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #8714 на: 17 Јануари 2018, 23:53:20 pm »
Дупло повеќе патроли.
Дупло поефтини казни...
Oд Тетово до Берово
Од Куманово до Гевгелија преку Чаир и Арачиново.

Иначе...

;D