na idenje znaci po germanski sitem mi velat stalno trebalo levata lenta da bide prazna... taja bila za preticanje ... znaci preticas nekoj od desnata i pak ides u desna iako gledas deka tvojto dvizenje e mnogu pobrzo odsledniot sleper na 300-500 metri vo desna lenta, i taka se vleguvas izleguvas kociis ubrzuvas i mu uletues na toj u leva lenta u posleden moment... tragedija...
po glupo od toa nesto ne sum videl
Погрешно ти објасниле. Прочитај ја точка 1.
http://en.wikipedia.org/wiki/Autobahn#Traffic_laws_and_enforcementЛевата е за престигање, десната е за возење. Но, ако сообраќајот е густ во десната, како што е случајот кај тебе, според германскиот принцип, може (треба) да возиш во лева без проблем. Во моментот кога ќе дојде некој побрз зад тебе, се подместуваш десно, те преминува, и пак излегуваш од гужвата. Тоа е тој германски принцип. А не по секоја цена возиш во десна, забрзуваш, кочиш, и непотребно влегуваш во макази и опасност. Чиста глупост, според мене.
Заборавив да додадам: Кога ќе се растерети сообраќајот, веднаш се престројуваш десно. Значи, ако наредниот километар пред тебе ако нема некој бавен на десната страна, се престројуваш. Нема тука, можеби на вториот километар можеби има бавен. Едноставно, идеш десно.
Сто пати ме има престигнато полиција како возам во средна (ако се три), или лева (ако се две), а има гужва од шлепери и автобуси во десна, ниту сум бил казнет, ниту сум бил предупреден.
Точка 2 е за лепењето за браник. 375 евра казна + 3 месеци без возачка.