Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1873790 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2387
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #13500 на: 25 Септември 2024, 13:42:44 pm »
Јас би ги погледнал аргументите изнесени во жалбата и би дал одговор на жалба, сигурно судот те информирал дека имаш право на тоа. Во самиот одговор на жалба побиј ги наводите на МВР, повикај се на првостепената пресуда и повтори ги аргументите објаснети во образложението на пресудата што се во твоја корист како поблага мерка. Не може однапред да се предвиди дали жалбата ќе биде уважена или не.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3021
« Одговори #13501 на: 25 Септември 2024, 14:20:04 pm »
Нема никаква жалба да помогне. Минимална казна за алкохол е 3 месеци, така да они во полиција кога виделе дека е месец дена забрана нормално дека ја обжалиле. Инаку на апелација очекувај од 3 до 12 месеци зависи од судијата.

Отсутен Ambrosia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #13502 на: 25 Септември 2024, 14:42:52 pm »
Нема никаква жалба да помогне. Минимална казна за алкохол е 3 месеци, така да они во полиција кога виделе дека е месец дена забрана нормално дека ја обжалиле. Инаку на апелација очекувај од 3 до 12 месеци зависи од судијата.
Зошто до 12?
Нели 3-6 е за оваа количина? Така е наведено и во законикот, врз која основа би ми ја одзеле  пример 12 месеци?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3021
« Одговори #13503 на: 25 Септември 2024, 14:46:47 pm »
Епа ако така пишува од 3-6 месеци тогаш толку очекувај да ти ја земат. Јас мислев дека е до 12 месеци.

Отсутен Ambrosia

• Почетник
  • *
« Одговори #13504 на: 25 Септември 2024, 14:50:43 pm »
Епа ако така пишува од 3-6 месеци тогаш толку очекувај да ти ја земат. Јас мислев дека е до 12 месеци.
Не ме стресирај дополнително аман ;D

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #13505 на: 26 Септември 2024, 07:40:26 am »

Одредби од Законот за прекршоци

Член 19 став 2
„Судот, односно прекршочниот орган може да го ослободи од прекршочна санкција сторителот на прекршокот, да му ја ублажи глобата без ограничувањата пропишани за ублажување на глобата или да го ослободи само од прекршочната санкција забрана на управување со моторно возило или протерување странец од земјата.“

Член 21 став 1
„Кога прекршокот е сторен под особено олеснувачки околности, глобата може да се ублажи до општиот законски минимум утврден во членовите 26 и 36 од овој закон“.

Член 29 став 1
„За прекршок против безбедноста на јавниот сообраќај, со кој е предизвикана опасност за настанување на тешка последица, односно со дејствието настане штетна последица може да се изрече прекршочна санкција забрана на управување со моторно возило на определени видови или категории моторни возила во траење од 30 дена до една година“.

@Ambrosia
Ако не ти е изминат рокот за одговор на жалба, како што пишав погоре, во одговорот повтори ги аргументите (во твоја корист за поблага казна) од првостепената пресуда, повикај се на овие одредби што ги пишав и во овој случај тоа е што може да се направи од твоја страна и чекај го исходот. Што и да одлучат барем од твоја страна си презела се.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #13506 на: 26 Септември 2024, 10:38:21 am »

Одредби од Законот за прекршоци

Член 19 став 2
„Судот, односно прекршочниот орган може да го ослободи од прекршочна санкција сторителот на прекршокот, да му ја ублажи глобата без ограничувањата пропишани за ублажување на глобата или да го ослободи само од прекршочната санкција забрана на управување со моторно возило или протерување странец од земјата.“

Член 21 став 1
„Кога прекршокот е сторен под особено олеснувачки околности, глобата може да се ублажи до општиот законски минимум утврден во членовите 26 и 36 од овој закон“.

Член 29 став 1
„За прекршок против безбедноста на јавниот сообраќај, со кој е предизвикана опасност за настанување на тешка последица, односно со дејствието настане штетна последица може да се изрече прекршочна санкција забрана на управување со моторно возило на определени видови или категории моторни возила во траење од 30 дена до една година“.

@Ambrosia
Ако не ти е изминат рокот за одговор на жалба, како што пишав погоре, во одговорот повтори ги аргументите (во твоја корист за поблага казна) од првостепената пресуда, повикај се на овие одредби што ги пишав и во овој случај тоа е што може да се направи од твоја страна и чекај го исходот. Што и да одлучат барем од твоја страна си презела се.

Да, ама треба да почека одлука од Апелација дали ќе ја одбие жалбата и ќе ја потврди првостепената одлука на судот за забрана од 30 дена или пак апелација ќе ја укине и врати повторно назад на одлучување во првостепен суд.

Значи мора да се чека апелација што ќе одлучи.
Ако ја одбие жалбата и ја потврди првостената пресуда ок, никому ништо, станува правосилна првостепената одлука со која и членката е задоволна.

Ако ја укине и ја врати повторно назад на одлучување, тогаш ќе се чека нова одлука и ако во новата одлука е 3 месеци, тогаш ќе може членката да поднесува жалба.

Не може сега да поднесува жалба на првостепена одлука која е во нејзина корист, ниту пак жалба на жалбите од МВР.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #13507 на: 26 Септември 2024, 11:34:03 am »
Тежок си за читање, користиш одбие и укине, две негативи. Полесно е одбиена и прифатена жалба за да сфати човек.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #13508 на: 26 Септември 2024, 12:14:07 pm »
@FiLo Не си обратил внимание, никаде не пишав жалба да поднесе, туку Одговор на жалба да поднесе, односно да се произнесе и да ја побие жалбата изјавена од МВР, па кога ќе разгледуваат од Апелација да ги имаат во предвид жалбата ама и одговорот на жалбата.

Отсутен Ambrosia

• Почетник
  • *
« Одговори #13509 на: 26 Септември 2024, 19:58:33 pm »
И, не сфатив сега, дали е попаметно да чекам одлука или да се обратам некаде?

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2223
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #13510 на: 26 Септември 2024, 22:04:53 pm »
Кај адвокат да се обратиш

Отсутен NiceNaumóski2000

• Почетник
  • *
  • Пораки: 39
« Одговори #13511 на: 27 Септември 2024, 07:55:45 am »
Другари,ми треба помош за мојов случај...

2022 ме казнија за непропуштање пешак,тие така мислат тоа е нивната верзија,јас пешакот го видов покрај пешачкиот значи дека не беше стапнат на преминот,истотака бев во колона на возила,пред мене и зад мене имаше возило и по 200м мене ме запреа за прекршок,што не е логично...ако веќе преминувал пешакот (а не преминуваше) прв требаше да биде санкциониран возачот пред мене....

не се потпишав на налогот но ја платив казната во полиција заради закани,со висок тон ми се обраќаа вака така и изреволтиран не се потпишав на казната...

вчера ми стигна поканата за на суд,сакам да знам дали имам некакви шанси и дали можам да се бранам,притоа никој нема доказ,ни тие ни јас...

и трета работа...во делот каде што е опишан случајот е згрешена мојата регистарска табличка и како пешак е заведена некоја жена а пешакот беше машко лице...

дали имал некој слично искуство?

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #13512 на: 27 Септември 2024, 13:13:48 pm »
Aх те поебаа џандарите, гарант е нивна жената и е договорено да сведочи дека не си ја пропуштил.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #13513 на: 27 Септември 2024, 15:21:00 pm »
Не мора да сведочи никој,меѓу тебе и полицаецот,зборот на полицаецот има поголема тежина пред судот.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен NiceNaumóski2000

• Почетник
  • *
  • Пораки: 39
« Одговори #13514 на: 27 Септември 2024, 15:50:06 pm »
што ако не се појавеле тие? велат не оделе на секакви судења...