Пред мноооогу години, навечер се враќам пеш накај дома и ме застанува реонски полицаец (од тие курсистите) да ме легитимира.
Истиот ден пријавував изгубена ЛК (не се сеќавам каква беше постапката), и му дадов "слободна" на која покрај адресата имаше и слика, впрочем знаев дека за време YU беше важечки документ за легитимирање.
Не го интересираше ништо и почна да пополнуваа записник и казна за неносење ЛК.
Му велам дека нема да потпишам таков записник во кој не е наведена причината за неносење ЛК и дека сепак сум понудил документ за индентификација, од сруга страна му посочив дека записникот му е невалиден со запишаните податоци за мене без ЛК на увид
Почна да се заканува дека ќе ме приведе ако не потпишам.
Му реков слободно да ме приведе во станица, но знаеше дека случајот му е климав и повторно ме убедуваше да потпишам.
Се натегавме така пола саат, ми пукна филм и му реков дека ако се уште ме задржува ќе одам во станица да пуштам пријава (појма немав каква) против него.
Немаше веќе каде, во меѓувреме излезе и еден чувар од некој објект, па мораше да попушти.
Нешто слично и со пријавување престој, ама во друга прилика, веќе е долг постот.
Поентата е дека секогаш ќе има некој службеник кој ќе манифестира самоволие...