Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 909855 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Перење возила
« Одговори #1365 на: 10 Април 2018, 21:11:45 pm »
Стаклата како ги чистите, јас со што и да пребришувам увек ми остава флеки дали со миркофибер или со еленска...

Што процедура праите уствари од коа да речеме со вода ја пере се тоа и после коа ќе дојде време за бришење?

Следниот пут земи една полумокра и една сува микрофибер крпа, сувата по можност да е со најситна плетка, на времето ги имав набавено од Feral. Помини прво со полумократа и одма со сувата, стакло Панчево. Едини услов и двете да се чисти, посебно сувата ...

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1366 на: 10 Април 2018, 21:35:43 pm »
Стаклата како ги чистите, јас со што и да пребришувам увек ми остава флеки дали со миркофибер или со еленска...

Што процедура праите уствари од коа да речеме со вода ја пере се тоа и после коа ќе дојде време за бришење?

Следниот пут земи една полумокра и една сува микрофибер крпа, сувата по можност да е со најситна плетка, на времето ги имав набавено од Feral. Помини прво со полумократа и одма со сувата, стакло Панчево. Едини услов и двете да се чисти, посебно сувата ...
jas bi dodal deka mf da e za stakla toj e toj bez vlakna i sredstvo za stakla ubavo ili alkohol  (ova so staklata mi e slaba tocka ) a za od nadvor za kakorserija  quick detailer ke ti pomogne mnogu

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #1367 на: 10 Април 2018, 21:50:18 pm »

quick detailer i se  e polesno
И на стакло квик детејлерот делува?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3919
« Одговори #1368 на: 10 Април 2018, 21:52:56 pm »
Yup...kupi Sonax brilliant shine detailer go ima po lukoil/makpetrol okulu 450mkd za 750ml ke go koristis i za po doma duri  ;D

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1369 на: 10 Април 2018, 21:54:09 pm »
Da ...

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 944
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #1370 на: 10 Април 2018, 21:59:37 pm »
Како делува quick detailer и дали дава некаква заштита? Ако не дава заштита, што би препорачале за wet wax?

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #1371 на: 10 Април 2018, 22:02:10 pm »
Yup...kupi Sonax brilliant shine detailer go ima po lukoil/makpetrol okulu 450mkd za 750ml ke go koristis i za po doma duri  ;D
Za srebreniot pribor i za zagoreni tavcinja ke se najde :-D

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3919
« Одговори #1372 на: 10 Април 2018, 22:07:31 pm »
Како делува quick detailer и дали дава некаква заштита? Ако не дава заштита, што би препорачале за wet wax?
Eve ti video kako deluva
https://youtu.be/IcDTGSA8teU
I sam ke zaklucis deka dava odreden stepen na zastita
 ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #1373 на: 10 Април 2018, 23:48:13 pm »
Јас правев ескперимент со Сонаксот, пишував и во некоја од темите, ама Brilliant Wax 1. Еднаш ја нашљакав цела кола со концентриран восок, траеше 3 месеци. Потрошив повеќе од 2/3 од пакувањето, и немаше да стигне за цела кола втор пат.

Допунив малце топла вода, до пола тубичка, промешав и преточив во прскалка. Прсни, пребриши, ја поминав цела кола, потрошив пола од половината. Пак траеше 3 месеци. ;D Донесов (можда лош) заклучок дека тој дитејлерот од Сонакс е уствари восоков, разреден со вода ;D
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
« Одговори #1374 на: 10 Април 2018, 23:56:36 pm »

jas bi dodal deka mf da e za stakla toj e toj bez vlakna i sredstvo za stakla ubavo ili alkohol  (ova so staklata mi e slaba tocka ) a za od nadvor za kakorserija  quick detailer ke ti pomogne mnogu

1 средство за стакло
2 две крпи микрофибер
3 една влажна една сува
4 прскаш средство на влажната бришеш, пребришуваш со сувата
добар рецепт, успешен

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1375 на: 11 Април 2018, 07:52:01 am »
a со сувата кога пребришуваш нели се влажни и таа и не е веќе сува ?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1376 на: 11 Април 2018, 08:04:13 am »
Ако бришеш со салфета ...

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
« Одговори #1377 на: 11 Април 2018, 08:16:20 am »
a со сувата кога пребришуваш нели се влажни и таа и не е веќе сува ?

Убава микрофибер 60x40 со предиплување една страна едно стакло, една крпа за една кола доволно

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #1378 на: 11 Април 2018, 09:24:17 am »
Од коа ќе ја исперете колата прво стаклата ги бришете или колата?

И иначе дали може од она средствоно мајка ми дома прозорци што чисти, со нив да бришам :) ?

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
« Одговори #1379 на: 11 Април 2018, 09:31:58 am »
Од коа ќе ја исперете колата прво стаклата ги бришете или колата?

И иначе дали може од она средствоно мајка ми дома прозорци што чисти, со нив да бришам :) ?

Можеш со било што само да ги исчистиш  ;D, ако користиш средство за стакло секако на крај, но затоа прскаш на влажната крпа не на стакло затоа што средството содржи сурфиканти за да ја растопат маснотијата, ако прснеш на каросерија а имаш ставено восок може да му наштети на восокот ништо полошо.
Meguiars Glass Cleaner 1 галон па ќе добиеш 41 литар па после ти ќе и дадеш по дома за прозорци, поефтино од маркет  ;D ;D ;D
« Последно менување: 11 Април 2018, 10:28:46 am Dejan Gj »