@deni
не ми се верува дека е сликано ноќе.дени објасни како? на колку секунди намести да чкрапне?
Мислам дека на 30 секунди со ISO 1600, Дени?
Зависи од слика до слика ама генерално околу 10ина секунди или повеке при ф5.6 и исо до крај.
П.С. Јас носев блуза, дуксер и алпинистички чизми. А за девојка ми, дуксер, зимска јакна и јакна за скијање и ракавици (3 јакни и џемпер се тоа!!!)... И пак и беше ладно. Во сред Август. За следен пат, цел плакар ќе го земам. Ама многу менуваат чизмите, во неколку наврати, најчесто фотографија ме спасиле (јас да зовривам, а во патики да се мрзнат и да молат да си одиме). Само возењето со чизмите е малку како компири да возиш, зошто осетот ти е на нула. Иако се навикнуваш после 50км. Многу фин народ, интересно. Да видиш работи што инаку не би ги видел. Незнам зошто ама јас кога ќе се настегам со соодветни објективи и слично добивам подобар поглед на месечината рецимо од тој големиот двоглед. А другите телескопи не ги насочија натаму. Тоа ќе умарам следниот пат. Задача за следниот пат: Јупитер и Сатурн во зенит!!!