Автор Тема: Предлог за собир на Рудине - Петок 12.08.2011 од 19:30 па натаму  (Прочитано 47030 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
Се мислев дали да ги пишам предлогов, плашејќи се од гужви и беснеења ама сепак мислам дека сме другарчиња, доволно се почитуваме и дека нема да ми ја изневерите довербата...

На 12-ти во Петок ќе има метеорски дожд наречен Персеиди. По тој повод јас заедно со колегите од Скопското астрономско друштво секоја година одиме на теренско набљудување додека е активен овој метеорски дожд. Локацијата е: http://maps.google.com/maps?saddr=41.890114,21.226775&hl=en&ll=41.890106,21.228193&spn=0.005599,0.011362&sll=41.889963,21.227925&sspn=0.005599,0.011362&mra=mift&mrsp=0&sz=17&t=h&z=17

Работи што треба да се земат:
1. Да се земе топла облека - два или три пара тренерки, патики со чорапи и за зимурливите капа (заеби Август било)
2. Да се земе креветче или столче на расклопување. Во лежечка или полу лежечка позиција е најдобро
3. Храна и пијалоци - брзо се огладнува поради добрата забава, чистиот воздух, надморската висина и ниската температура

Забрани и ограничувања: сфатете најсериозно
1. Не смее да се користи НИКАКВО светло освен црвена светилка и тоа да се користи минимално!!!! Ќе користиме специјална фото-опрема, ЦЦД камери и слично, не смее да има никакво светло окулу. Ќе има полна месечина, ќе биде светло така да сијалици и не ви требаат. Но ако се мора нека бидат ИСКЛУЧИВО црвени. Кој нема јас ќе му дадам.
2. Не смее да се стартуваат коли и било какви други беснеења и глупирања. Ние ќе вршиме научна дејност не ни се потребни дистракции и попречувања од ваков тип.
3. Консумацијата на жесток алкохол е забранета а пиво во разумни количини.
4. Блицеви исто така НЕ СМЕАТ ДА СЕ КОРИСТАТ ни случајно
5. Врева од муабети смеења и слично не се забранети но се препорачува со разум.

Се трга од пред ЗОИЛ (билна аптека) во 19:30 НАЈДОЦНА БЕЗ МИНУТА ДОЦНЕЊЕ. Таму кога ќе се стигне бидејќи некој од вас сигурно ќе сака да замине порано бидејќи ние остануваме до разденување (поради природата на научниот експеримент). Согласно ова колите ќе се паркираат малку разбдалечени (најмалку 50-тина метри) од местото каде што ќе престојуваме и тоа соодветно паркирани со светлата во сротивна насока од научната опрема. За време на враќањето првите 100 метри од патот ќе ги возите бавно и само со позициони светла, па ќе продолжите во следните 500 метри со средни па после тоа со долги. Јас ќе ве брифирам кога ќе стигнеме таму околу техниките на набљудување и слично.

Ова ветува одлична забава и дружење но само доколку ги почитувате наведените правила. Ако не ги почитувате многу ќе ме налутите и обрукате пред колегите што секако нема да ви биде простено без изклучок. Сума сумарум, оваа покана се однесува само на оние КОИ ОВА ЌЕ ГО СФАТАТ сериозно.

Дискутирајте во темава но ве молам без ОТ и несериозни муабети. Ќе направиме и листа на заинтересирани за да имам во предвид.

Информација повеќе: http://astronomija.com.mk/vest.asp?id=2575

П.С. Музика е секако дозволена од кола со отворени врати, но сепак со исклучено светло
« Последно менување: 11 Август 2011, 11:52:20 am Falanga »

Отсутен eli428

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 276
Одг: Предлог за собир на Рудине - Петок 12.08.2011
« Одговори #1 на: 11 Август 2011, 11:36:28 am »
Interesen predlog, steta sto sum na rabota....
Брзината и совршенството не одат заедно :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Еве нагласив во насловот на темата, хепенингот почнува во 19:30 во Петок со тргањето а трае до кој колку сака.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
Одг: Предлог за собир на Рудине - Петок 12.08.2011 од 19:30 
« Одговори #3 на: 11 Август 2011, 12:01:24 pm »
a patot po kojsto se odi (otkako ke zavrsi lokalniot pat) vo kakva sostojba e? Imam niskoprofilni gumi ... ???

BTW fala za pokanata, jas seriozno razmisluvam, ednas ko mal gledav vakvo nesto kaj mene u naselba i bese WoW

p.s. Mislam deka znam otprilika kade e mestovo ednas bevme za 1 maj, stvarno e TOP
« Последно менување: 11 Август 2011, 12:03:34 pm AllMightyMe »

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Не викај, не сликај, не се смеј на глас, не свети, не мрдај, не прди...вие на погреб да не ќе одите? ;D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8535
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Не викај, не сликај, не се смеј на глас, не свети, не мрдај, не прди...вие на погреб да не ќе одите? ;D

хахаха абе ти си луд човече ...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
a patot po kojsto se odi (otkako ke zavrsi lokalniot pat) vo kakva sostojba e? Imam niskoprofilni gumi ... ???

BTW fala za pokanata, jas seriozno razmisluvam, ednas ko mal gledav vakvo nesto kaj mene u naselba i bese WoW

p.s. Mislam deka znam otprilika kade e mestovo ednas bevme za 1 maj, stvarno e TOP
Патот е во одлична состојба. Некои 30-тина метри е земја ама исто така не е лош. За ниски гуми не е проблем ама ако е многу спуштена колата може да е проблем, ама сепак може да с еостави на патот, а ние ќе сме блиску до патот.

Како и да е препорачувам да се собереме и да се ставиме по тројца-четворица во кола. Д ане биде сам по сам оти многу коли ќе бидат и ќе се направи гужва.
« Последно менување: 11 Август 2011, 12:07:27 pm Falanga »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Јебига правила. Мора да се почитуваат или целава работа паѓа во вода. Можно е да има и новинари од Србија, и Македонија а може ќе ни дојдат и гости од Романија (двајца научници), секој момент треба да потврдат. Па да не се сељачиме пред светот

Отсутен AllMightyMe

• Легенда

Патот е во одлична состојба. Некои 30-тина метри е земја ама исто така не е лош. За ниски гуми не е проблем ама ако е многу спуштена колата може да е проблем, ама сепак може да с еостави на патот, а ние ќе сме блиску до патот.

bas taka i mislev, em podaleku od opremata, em na asfalt :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
Јебига правила. Мора да се почитуваат или целава работа паѓа во вода. Можно е да има и новинари од Србија, и Македонија а може ќе ни дојдат и гости од Романија (двајца научници), секој момент треба да потврдат. Па да не се сељачиме пред светот

најдобро ќе биде секој што сака да дојде да потпише меница во вредност од 500,000 ден, којашто би се активирала во момент на сељачење :D :D :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk

А сето ова заради гостите било, аааааааааа...ја па викам да не ги уплашиме метеорите да избегаат! ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Замолив да биде без ОТ и без несериозни постови. Ајде плиз. Ова ради вас го организирам, не ради мене, јас и така ќе одам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
Одг: Предлог за собир на Рудине - Петок 12.08.2011
« Одговори #12 на: 11 Август 2011, 12:14:56 pm »
Јас ептен би сакал да идам, ама благодарение на мојата моментална здравствена состојба, не знам колку ќе биде најпаметно да идам у ладна ноќ со креветче на расклапање :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
А сето ова заради гостите било, аааааааааа...ја па викам да не ги уплашиме метеорите да избегаат! ;D

Без коментар      :D :D :D :D

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
Не го носете Спортекс , ќе направи некоја беља ;D ;D ;D ;D ;D
Него фаланга едно другарче е по тие работи ќе му кажам ако сака нека дојде ;D