Автор Тема: Надоместок на трошоци за службени патувања со сопствено возило  (Прочитано 11730 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Бидејќи многу од вас го користат сопственото возило за службени потреби, ме интересира како се пресметуваат трошоците за истото.
Имено, со сопствено возило одиш низ град, извршуваш службени задачи, и освен гориво правиш и амортизација на возилото.
По кој ставки, врз кој основ, по извршените задчи, фирмата тебе ти ги покрива направените трошоци.
Односно колку пари ти дава за гориво и колку за амортизација? Дали при извршување на овакви задачи се зима во предвид потрошувачката на гориво на автомобилот, или пак тоа е на некој начин со закон дефинирано?
Пример јас имам возило на бензин и ми троши 10л во град, а колегата има дизел и му троши 5л во град. За изминати 100 км, по некоја логика би требало да имаме различни трошоци за изминатиот пат, во случајов тоа би бил јас, по некоја претпоставка. Бензинот е поскап од дизелот, повеќе потрошувачка итн.

Значи генералното прашање ми е според кој закон или регулатива се надоместуваат трошоци за службени дејствија извршени со сопствено возило и што е опфатено со тоа.
Благодарам.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
Максимално 30% од 1л гориво (најскапото се зема за пресметка) по изминат КМ. Тоа е со закон некаде дефинирано, но за жал не можам да ти помогнам повеќе. Без разлика на типот на горивото и возилото, без разлика на потрошувачката, ова е тоа што се исплаќа како максимум.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Значи за 100 изминати км се зимаат 30% во кои влегуваат и трошоци за гориво и амортизација вкупно, односно одприлика 2600 денари?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Да, околу толку. Патарините ти ги рефундираат накнадно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14163
Максимално 30% од 1л гориво (најскапото се зема за пресметка) по изминат КМ. Тоа е со закон некаде дефинирано, но за жал не можам да ти помогнам повеќе. Без разлика на типот на горивото и возилото, без разлика на потрошувачката, ова е тоа што се исплаќа како максимум.

Точно, плус патарини!

Ретко која фирма додуше си ги брка овие обврски како што треба, ама ако треба, се пресметува вака.

Така што ако колата ти е на плин да речеме, ти пресметуваат за бензин ;)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14381
  • Пудингот на шоферството
Освен Влада на Р.М незнам друга фирма која би платила 2600ден за 100км...Со такси ке те пушта секаде и поевтино ке и биди. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14163
Освен Влада на Р.М незнам друга фирма која би платила 2600ден за 100км...Со такси ке те пушта секаде и поевтино ке и биди. ;D

+1

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Фирмите може да кажат 20% или 10%. Но не повеќе од 30%. Тоа го вели законот. Јас знам многу фирми кои исплаќаат 20%, на пример.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Јас работам веќе 6 година со мое сопствено возило, максимален износ е 30% од погонското гориво што го користиш, јас зимам 25% веќ4 5 години зашто криза удри а и не е за жалење. Математиката оди вака за 25 посто : Безоловен 95ка е 79 денара/литар 79 пута 0.25 = 19.75 денари за километар

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14381
  • Пудингот на шоферството
Тебе повеќе тие платен км одколку на таксист. ;D :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17598
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
За вработените во болница во Гостивар стапката е 25% + рефундирање патарини, паркинг и храна, доколку приложиш сметки на кои датумот се поклопува со службениот ангажман.

Сале, кога ќе одиш нареден пат кај татко ми, направете муабет. Пред да ја купиме Алфата даваа 1200 гориво за службен пат до Скопје со сопствено возило, и откако се пожали стариот во управа, даваат меѓу 1700 и 2000, обично ревизија се врши на 6 месеци и стапката се прилагодува според цената на горивата.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6670
Ја би гледал свое возило да не користам за потребите на фирмата. Што ме гајле, фирма е, нека си обезбеди возила.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ако плаќаат 2500 за 100км, баш ќе те видам дали ќе ти биде гајле.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Зависи што кола имаш.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ајде да видиме, која би била границата? 30% од цената на литар гориво, до која вредност (или тип) на кола би покрило?