Автор Тема: Надоместок на трошоци за службени патувања со сопствено возило  (Прочитано 12532 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Кадет на плин покрива. А ти нудат од фирма Opel Insignia.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Не само што покрива, туку и препокрива. Со неколку диплења. Дури и Insignia покрива.
Ако одиме со примеров што го наведуваш, јас би вршел службени дејствија со сопствениот Кадет.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
Ако плаќаат 2500 за 100км, баш ќе те видам дали ќе ти биде гајле.
Зависи што кола имаш.

Не би вршел, независно што имам во моментов. Можеби два три пати ај да кркнеш од медот, али генерално за преку цела година не би вршел.

Кадет на плин покрива. А ти нудат од фирма Opel Insignia.

И лада нива нека понудат, битно е да е службено.
Пошто, да ви појаснам малце, можеш некои сопствени работи и со службено возило да ги завршиш, наместо со свое.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Еднаш до белград и назад и оп! Нов кадет! :D За еден ден! :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Со сопствено возило не само што ќе завршиш работа, туку ќе имаш и преостанато гориво за уште најмалку 100 км во град за да завршиш уште 10 други твои работи.
А плус, ќе патуваш во комфорт на сопствено возило, кое знаеш дека нема да откаже зашто некој некадарен го возел со принцип "најдобро и најбрзо возило е службеното".

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Со сопствено возило не само што ќе завршиш работа, туку ќе имаш и преостанато гориво за уште најмалку 100 км во град за да завршиш уште 10 други твои работи.
А плус, ќе патуваш во комфорт на сопствено возило, кое знаеш дека нема да откаже зашто некој некадарен го возел со принцип "најдобро и најбрзо возило е службеното".
Да.

Особено ако службеното е крш или крајно несигурно.

Присутен FiLo

• Сениор
Пошто знам како е дома да имаш службено возило и да вршиш некои од обрвските со тоа, така да, пре би со службено возило да терам службени обврски +си вршам некои сопствени работи отколку со свое. Дури и на гости ке идам со службено возило :)

А ако се расипе службеното, баш ми е гајле, се јавуваш во фирмата, ке дојдат ке те дошлепаат или шлеп служба, срце нема да ме боли за тоа, а за свое, и 100 евра да плакаат, кога ке се расипе ке ме боли срце.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
А ти плаќале за користење на сопствено возило?

Присутен FiLo

• Сениор
Не. И несакам хемикалии да носам во своето возило. А да, и несакам во свое возило да носам плус други колеги, кои до толку и нема да пазат, пошто знам како се однесувале во службено возило.
Врти сучи, подобра опција барем за мене е поголемиот дел да имам на располагање службено возило, со него ке идам на работа, и жена и дете ке однесеш на работа, градинка.
Твоето си стои, не се троши, не се оштетува. Го возиш само до гости и одмор :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Пошто знам како е дома да имаш службено возило и да вршиш некои од обрвските со тоа, така да, пре би со службено возило да терам службени обврски +си вршам некои сопствени работи отколку со свое. Дури и на гости ке идам со службено возило :)

А ако се расипе службеното, баш ми е гајле, се јавуваш во фирмата, ке дојдат ке те дошлепаат или шлеп служба, срце нема да ме боли за тоа, а за свое, и 100 евра да плакаат, кога ке се расипе ке ме боли срце.

Баш ради тоа и размислувањата како твоето доведуваат во ситуација службените возила да бидат арабат, затоа што првично твојата свест е закржлавена и не размислува дека баш заради тие трошоци кои ги наведе си потрошил една плата која си требал да ја земеш. За службено возило треба да биде задолжено едно лице, максимум двајца кој ке се грижат за истото, и ке сносат дел од одговорноста за исправноста, чистотата и функционалноста на истото. Доколку не се придржуваат до горенаведеното со казна од 20 до 50% од платата и овој проблем се надминува.
Не го вади таквото каде што го вадиш лебот и со тоа што го вадиш.

Добро е да се знаат овакви работи бидејќи до скоро користев и јас службена кола која што беше исто како моја, а сега треба да ја користам мојата како службена па да имам во предвид што е и како е.
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен FiLo

• Сениор
Друго е службеното возило да го силуваш и иживуваш, друго е да го возиш како свое ;) Ја не реков да го силуваш, туку да си тераш обврски ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
@SaleSK, гледај некако и превозот до и од работа да ти се есапи според истиот, или сличен есап.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7216
  • French diamond
И јас сум за тоа да кршам службено возило по нашите крш патишта, одколку сопствено. Е сега да не ни беа патштата какви што ни се, ако имав ќар од одење со мојата нормално дека ќе прифатев.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
хехехе ајде една моја проста математика од лично искуство: годишно поминувам за фирмата 7500км, за нив добивам надомест од 150000 денари, трошок за гориво ми се негде околу 55000 денара плус еден сервис од 3000 денара тури ги вкупно 60000 денари, останати 90000 денари ;) 6 години пута 1500 евра = 9.000 евра.