Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1958115 пати)

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #4830 на: 26 Јануари 2017, 13:20:53 pm »
Мотул :)
Шо мотул? XD

Motul 8100 Eco nergy 0W30 5 litri 4.000
ili Motul 6100 Synergie+ 10W40 5 litri 2.350
Prvite 140.000 (manje vise) km e vozeno castrol magnatek 10w40, sea ima 180 (manje vise) i e vozeno shell hx7 10w40, i dvete se "polu sinteticki". (Pod navodnici poso na net iam citano deka "navodno" odnosot na mineralni i sinteticki masla e edvaj do granicata za da bide pisano full sintetika). Imam neso ckrapkanje na hidraulicki podizaci i sakam da probam da stavam full sintetika i nesto poretko kako 5w30, nemam iskustvo so razni masla pa "malce mi fufka" da mu stavam tolku retko maslo. Vo upatstvoto voopsto ne pisuva 5w30 taka da pa ke kazam.. "mi fufka" :D Ako nekoj ima iskustvo so ova neka mi kaze :D
Ne sakam da stavam 0w30 poso vo upatstvo mi pisuva gorna granica do 20 stepeni *едит: 10 степени биле*. Ke go proveram upatstvoto uste ednas i ke pisam. P.s. pocnav da pisuvam na eng font i me mrzese da prepisuvam :(

Отворив упатство и ова го пишува.
imag

На нет е пишано за уште една градација на масло.
subir fotos online

Спецификацијата е API CE or ABOVE. Сакам да ставам поретко масло, значи 30ка. Па на крај краишта и 5w40 би размислил ако е фул синтетика бидејќи фул синтетика „тече“ подобро?.. Имате конкретни предлози за масло што одговараат на мојот мотор?
« Последно менување: 26 Јануари 2017, 20:01:34 pm Стефан_Т »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4831 на: 27 Јануари 2017, 09:09:23 am »
Шо мотул? XD

Prvite 140.000 (manje vise) km e vozeno castrol magnatek 10w40, sea ima 180 (manje vise) i e vozeno shell hx7 10w40, i dvete se "polu sinteticki". (Pod navodnici poso na net iam citano deka "navodno" odnosot na mineralni i sinteticki masla e edvaj do granicata za da bide pisano full sintetika). Imam neso ckrapkanje na hidraulicki podizaci i sakam da probam da stavam full sintetika i nesto poretko kako 5w30, nemam iskustvo so razni masla pa "malce mi fufka" da mu stavam tolku retko maslo. Vo upatstvoto voopsto ne pisuva 5w30 taka da pa ke kazam.. "mi fufka" :D Ako nekoj ima iskustvo so ova neka mi kaze :D
Ne sakam da stavam 0w30 poso vo upatstvo mi pisuva gorna granica do 20 stepeni *едит: 10 степени биле*. Ke go proveram upatstvoto uste ednas i ke pisam. P.s. pocnav da pisuvam na eng font i me mrzese da prepisuvam :(

imag

subir fotos online

Спецификацијата е API CE or ABOVE. Сакам да ставам поретко масло, значи 30ка. Па на крај краишта и 5w40 би размислил ако е фул синтетика бидејќи фул синтетика „тече“ подобро?.. Имате конкретни предлози за масло што одговараат на мојот мотор?

Немој никако да ставаш 5-30 ако не е наведено во упатството. Држи се до 40-ка, али пробај фул синтетика на пример 5-40 или 0-40

5-40 фул синетика и 10-40 полусинтетика течат исто на загреан мотор. Имаат ист индекс на вискозност. 5-40 тече подобро на многу ниски температури првите 2-3 минути додека добие на температура. Поважно е што 5-40 тоест фул синтетика е во принцип поквалитетно и особините ги задржува подолго време и километри. Така да ако ти е поднослива разликата во цена меѓу 5-40 и 10-40 би требало 5-40 да ти биде прв избор. 0-30 и 5-30 се поретки, што значи дека имаат многу мала вискозност при понапорни операции на моторот. Затоа 10-60 е тркачко масло пошто е густо на 100 степени, што значи ќе му падне вискозноста и ќе му се симне на нормални 30 на пример при температури од 150-200 степени колку што развива тркачки мотор под оптеретување. 5-30 на високи темепратури паѓа многу вискозноста и не се препорачува, освен за многу студени средини.
« Последно менување: 27 Јануари 2017, 09:15:09 am Tischläufer »

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4832 на: 27 Јануари 2017, 09:41:29 am »
Мене ме буни ова селекторов за масла.
До сега, од раѓање, ставам 5W40, масло и такво исто препорачува Мотул и вели капацитет 3,3 литри:

А побарав Шел да видам што нуди и таму селекторот вика 0W30 и капацитет 3,6 литри:

риџ’нот си е Македонија

Прво сосема различна градација, второ 300мл разлика што мислам дека е многу.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4833 на: 27 Јануари 2017, 09:45:56 am »
До сега, од раѓање, ставам 5W40, масло и такво исто препорачува Мотул и вели капацитет 3,3 литри:

А побарав Шел да видам што нуди и таму селекторот вика 0W30 и капацитет 3,6 литри:

риџ’нот си е Македонија

Што вика фабричката спецификација? Кој стандард?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #4834 на: 27 Јануари 2017, 10:01:50 am »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

риџ’нот си е Македонија

никако немој да размислуваш за мотул да му ставиш на леонот, едноставно не го поднесува тси-то ова масло иако е со истите спецификации препишани за вакви мотори -лошо работи колата, од искуство ти го кажувам па ти си знаеш. Остани со vw маслото (502.00 -5/40 )на порше и мирна глава. (придобивките на vw маслото: мирен мотор, намалена потрошувачка и ауспухот е чисто бел)
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4835 на: 27 Јануари 2017, 10:22:26 am »

505.01

никако немој да размислуваш за мотул да му ставиш на леонот, едноставно не го поднесува тси-то ова масло иако е со истите спецификации препишани за вакви мотори -лошо работи колата, од искуство ти го кажувам па ти си знаеш. Остани со vw маслото (502.00 -5/40 )на порше и мирна глава. (придобивките на vw маслото: мирен мотор, намалена потрошувачка и ауспухот е чисто бел)

порано во Кадис ставаа Мотул и последниов сервис што го направив ставив Мотул. И може во право да си, мислам дека претходно помирно работеше колата.
спецификацијата нели е 505.01?
и може ли да се купи од некаде vw масло (не им ја носам на сервис веќе)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #4836 на: 27 Јануари 2017, 10:31:02 am »

505.01

порано во Кадис ставаа Мотул и последниов сервис што го направив ставив Мотул. И може во право да си, мислам дека претходно помирно работеше колата.

за тси-то во мануалот пишува 502.00 или 504.00, можеш само од овластен да купиш бидејќи само оние го увезуват и да прашаш дали има некој попуст. Пред месец дена прашав во порше литро чинеше 850 ден.... а во Германија истото масло чини 6.5 евра...
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4837 на: 27 Јануари 2017, 10:41:32 am »

505.01

VW не произведува масло. Тоа масло е од помалку познати рафинерии кои произведуваат само за ОЕМ и немаат свој бренд. Исто е и за ГМ, ФОрд и други. Еднаш некаде најдов PDF во кој пишуваше кои фабрики кое масло го произведуваат ама кој ќе го бара сега одново.

На твое место јас би се префрлил на масло кое знам дека е оригинал, на пример Кастрол, Мобил, Ликви Моли, Мотул, Тотал и слично. Види со кое најубаво ќе тиработи моторот, пробај неколку.

Кај мене на пример ЛМ, Тотал, Мобил немало разлика. Лубекс, ЕЛФ, ГМ имало драстична приметлива разлика. Тие ги шкртам од постоење.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4838 на: 27 Јануари 2017, 11:00:07 am »
за тси-то во мануалот пишува 502.00 или 504.00, можеш само од овластен да купиш бидејќи само оние го увезуват и да прашаш дали има некој попуст. Пред месец дена прашав во порше литро чинеше 850 ден.... а во Германија истото масло чини 6.5 евра...

ќе проверам пак, она претхадно некако ми е увртено во глава

VW не произведува масло. Тоа масло е од помалку познати рафинерии кои произведуваат само за ОЕМ и немаат свој бренд. Исто е и за ГМ, ФОрд и други. Еднаш некаде најдов PDF во кој пишуваше кои фабрики кое масло го произведуваат ама кој ќе го бара сега одново.

На твое место јас би се префрлил на масло кое знам дека е оригинал, на пример Кастрол, Мобил, Ликви Моли, Мотул, Тотал и слично. Види со кое најубаво ќе тиработи моторот, пробај неколку.

Кај мене на пример ЛМ, Тотал, Мобил немало разлика. Лубекс, ЕЛФ, ГМ имало драстична приметлива разлика. Тие ги шкртам од постоење.

VW маслото мислам дека е Кастрол.
Мотулот мислам дека многу брзо ги изгуби оние својства на мазност и смиреност на моторот (споредено со ОЕМ) па сакам да пробам друго.
Е сега од оригиналиве кое е оригинал, лотарија ќе да е

на капачето исто пишува VW рекомендс Кастрол, ама па страв ми е од Кастролов тука, не знам колку може да му се верува

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4839 на: 27 Јануари 2017, 12:32:53 pm »

505.01

http://www.shell.com/motorist/oils-lubricants/helix-for-cars/helix-semi-synthetic/shell-helix-hx7-professional-av-5w-30.html

Без разлика што градацијата не му е 5w-40 очигледно дека ги задоволува бараните спецификации. Според мене - тоа е најбитно. Од Shell, не гледам друго уље што ги задоволува овие спецс, така да ако не ми се свиѓа градацијата, тогаш би барал од друг бренд.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
« Одговори #4840 на: 27 Јануари 2017, 23:02:58 pm »
Шо мотул? XD

imag

subir fotos online

Немој никако да ставаш 5-30 ако не е наведено во упатството. Држи се до 40-ка, али пробај фул синтетика на пример 5-40 или 0-40

5-40 фул синетика и 10-40 полусинтетика течат исто на загреан мотор. Имаат ист индекс на вискозност. 5-40 тече подобро на многу ниски температури првите 2-3 минути додека добие на температура. Поважно е што 5-40 тоест фул синтетика е во принцип поквалитетно и особините ги задржува подолго време и километри. Така да ако ти е поднослива разликата во цена меѓу 5-40 и 10-40 би требало 5-40 да ти биде прв избор. 0-30 и 5-30 се поретки, што значи дека имаат многу мала вискозност при понапорни операции на моторот. Затоа 10-60 е тркачко масло пошто е густо на 100 степени, што значи ќе му падне вискозноста и ќе му се симне на нормални 30 на пример при температури од 150-200 степени колку што развива тркачки мотор под оптеретување. 5-30 на високи темепратури паѓа многу вискозноста и не се препорачува, освен за многу студени средини.
Тоа е тоа, че га барам 5w40..

Кастролче во грција претпоставуавм оригинал е? На летен одмор ако си земам на враќање на граница прават проблем?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #4841 на: 29 Јануари 2017, 10:50:26 am »
Каков проблем, посебно натоварен од одмор, на крај краева колата ти троши уље и мораш да носиш, остај шо не прават никаков проблем

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #4842 на: 30 Јануари 2017, 12:42:36 pm »
Дечки препорака за масло во рачен менувач, за Ауди А3 8П 2004-та година? Знам дека треба да биде 75w90, но која фирма, и каде има за да го земам?

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #4843 на: 30 Јануари 2017, 15:29:10 pm »
Јас Земав Aral 75w90 од Ото трејд кај Мавровка, цената не беше лоша во споредба со другите места.

Отсутен PakeloMakedonija

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
    • PAKELO MAKEDONIJA
« Одговори #4844 на: 31 Јануари 2017, 15:35:40 pm »
Дечки препорака за масло во рачен менувач, за Ауди А3 8П 2004-та година? Знам дека треба да биде 75w90, но која фирма, и каде има за да го земам?

Pakelo Global Multigear TS SAE 75W-90