koга реков претерувате, мислев на членовите тука... мене ми е јасно за климата, во зимскиот период температурата и сите други околности... членовите тука се фаќаат како слеп за стап околу маслото... не велам дека можеш да буташ било што ама за ценовната разлик апомеѓу 5-40 и 10-40 не се исплати едноставно... кај некои масла 5-40 е и двојно поскапо од 10-40 а ништо подобро не правиш на машината т.е. што би рекол народот ЏАБЕ ПАРИТЕ дадени.
е сега, има машини осетливи кои си бараат точно таа и таа спецификација на масло, па ти да купиш и 10 пати поскапо, ако не е соодветно, ке направиш само полошо... ама кај машини кои трпат различни масла, не мислам туку 100% сум сигурен дека е џабе толку мавање пари во масло... џабе. ионака токму поради временските промени кај нас кои знаат да бидат и -25 а во лето и +55, јас сум си земал правило за промена на масло на секои 10.000 километри, иако ете еурол вели промена на 20.000... на моторот мотул вели да го мењам маслото на 5.000 километри, јас го мењам помеѓу 1.000 и 2.000 километри... така е оправдана инвестицијата двојно поскапо да туриш масло, т.е. двапати да го смениш за истите пари... ем не ги даваш одеднаш... зашто, да не се лажеме, маслото од прв ден кога ке го ставиш, па секој саат работа натака, почиња да губи на квалитет...
со тој режим, претходнто возило што го имав дотера до 800.000 километри пред да направат сообраќајка со него... повеке од сигурен сум дека ке прејдеше преку 1 милион...