Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2348777 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34532
  • Таков е животот... јебига
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #3060 на: 16 Март 2015, 22:41:29 pm »
За 1.4 моторот на VW од 75кс, пропишано е било кое (читај квалитетно) 10-40 или 15-40 масло, обично 350-400 денари по литар. Според техничково упатство, Кастрол магнатек или Мобил 10-40 полусинтетско масло со ознака VW 504 треба да се става во тој мотор.

Но кога размислував кое масло да го ставам во Поло 1.4 75кс најдов интересни податоци дека сервисното упатство од VW греши и дека моторот единствено нема проблем доколку се користи 5-30 синтетско масло. Јас би одел со 5-30.

http://www.opieoils.co.uk/c-2354-lookup-results.aspx?vehicleid=1474&variantlist=98269:0,98412:0,98422:0,98490:0,98544:0,98627:0,121867:0,121890:0,133382:0,137442:0

Отсутен mushovlae

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 168
« Одговори #3061 на: 17 Март 2015, 00:41:02 am »
Што моторно масло препорачувате за lupo 1.4mpi мотор, не многу скапо. Фала многу

Preporacuvame :  

http://www.shell.com/global/products-services/on-the-road/oils-lubricants/cars/find-right-car-oils/helix-fully-synthetic/ultra-ect-5w30.html

800 denari po litro i za forumdzii 10 posto popust. Promena na 15.000km    Ova e momentalno edno od najdobrite masla sto se nudi od Shell na nashiot pazar. Evtino ne bi ti preporacal vo nikoj slucaj.
Ova maslo od 1vi April do 15ti April ke bide na 15 % popust.Znaci cenata ke mu bide 680 denari po litar.I vo toj period (od 1vi do 15ti) 10 postotniot popust sto go imaat site forumdzii ke se smali na 5%.Znaci vkupno 20 % namaluvanje otprilika ke ima na celosnata ponuda.  646 Denari po litar moze da go zemes od 1vi do 15ti April. Pozdrav i se najdobro

So pocit
Daniel
www.manebenz.mk
Imas li Shell Helix Ultra 5W-30  za HYUNDAI I30 1.4 benzinec i koja cena ti e

Отсутен manebenz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #3062 на: 17 Март 2015, 19:56:22 pm »
Што моторно масло препорачувате за lupo 1.4mpi мотор, не многу скапо. Фала многу

Preporacuvame : 

http://www.shell.com/global/products-services/on-the-road/oils-lubricants/cars/find-right-car-oils/helix-fully-synthetic/ultra-ect-5w30.html

800 denari po litro i za forumdzii 10 posto popust. Promena na 15.000km    Ova e momentalno edno od najdobrite masla sto se nudi od Shell na nashiot pazar. Evtino ne bi ti preporacal vo nikoj slucaj.
Ova maslo od 1vi April do 15ti April ke bide na 15 % popust.Znaci cenata ke mu bide 680 denari po litar.I vo toj period (od 1vi do 15ti) 10 postotniot popust sto go imaat site forumdzii ke se smali na 5%.Znaci vkupno 20 % namaluvanje otprilika ke ima na celosnata ponuda.  646 Denari po litar moze da go zemes od 1vi do 15ti April. Pozdrav i se najdobro

So pocit
Daniel
www.manebenz.mk
Imas li Shell Helix Ultra 5W-30  za HYUNDAI I30 1.4 benzinec i koja cena ti e

Sekako deka ima 5W30.
800 denari litar so 10 postoten popust za site forumdzii.
Od 1vi April do 15ti April ke imame akcija i ke bide na 15% popust i plus 5 posto za site forumdzii... Posle ovoj period cenite se vrakaat na staro i se vraka stariot 10 postoten popust za site forumdzii.

So pocit
Daniel

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #3063 на: 17 Март 2015, 20:36:20 pm »
Motul X-Clean + 100% синтетика со истите норми како Shell Helix Ultra ECT 5W-30 е многу подобар по мене
прво е 100% синтетика и е LL ( longlife ) тоа значи се мења на 25К или еднаш годишно
а и цената му е одлична 720 денари литар во паковање од 5 литри или 750 денари во паковање по литар

Отсутен manebenz

• Јуниор
  • **
« Одговори #3064 на: 18 Март 2015, 00:12:16 am »
Motul X-Clean + 100% синтетика со истите норми како Shell Helix Ultra ECT 5W-30 е многу подобар по мене
прво е 100% синтетика и е LL ( longlife ) тоа значи се мења на 25К или еднаш годишно
а и цената му е одлична 720 денари литар во паковање од 5 литри или 750 денари во паковање по литар

Nikoj nema kazano deka motulot e los i deka ne e toa sto e...AMA...  i Shellot 5w30  e 100 postotna sintetika i e LL eve i dokaz poveli i vidi najdolu sto pisuva na kolku kilometri e promenata.

http://lubematch.shell.com/mk/en_GB/equipment/cars/mercedes-benz/c200_cdi_blueefficiency_om646_812_204_series_c_class_EFt8PeAY2

http://lubematch.shell.com/mk/en_GB/equipment/cars/opel/vectra_1_8i_16v_vectra_b_x18xe_85kw_EFt8PkKMt

NO ne sekoj motor e ist i zatoa ova maslo moze vo odredeni vozila da go pokaze deka treba na 15000 km da se promeni i.t.n.   i.t.n...

zgora na toa za pomalku od dve nedeli (citaj postovi pogore) za site vas forumdzii ke bide po 640 denara litar sto e mnooooooogu podobra cena od 750 neli ?

Sekoj so svoj pogled i svoja perspektiva :)

So pocit
Daniel

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34532
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3065 на: 18 Март 2015, 00:27:16 am »
Демек, ако е 100% синтетско е подобро одошто ако е 95% синтетско?
Може едно кратко објаснување за уделот на „синтетската“ компонента во генералниот кавлитет на маслото

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3066 на: 18 Март 2015, 00:56:55 am »
плус ете... во животов не налетав на фалц мотул, а на шел фалц налетав... не не... не велам дека членот даинел (манебенз) продава фалц... веројатное оригинално маслото, ама тоа ми има створено слика за одбивност т.е. неверување кон брендот... затоа што мотул одсекогаш имаат активирано свој начин на контрола на маслата. никогаш не ДОЗВИЛИЈА да се продава фалц... а шел не се потрудиле доволно по тоа прашање, оставиле работите да си течат...

затоа, кога на крајна црта некогаш, ако треба да одлучувам помеѓу шел и мотул, би одлучил мотул... тоа е мој избор и никој друг немора да се сложува со тоа... само велам нели...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3067 на: 18 Март 2015, 11:18:57 am »
Ако сака некој шел може од киа и хјундаи да си купи како мене.
Лошо кај шелот што нема најлонче пред капачето.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3068 на: 18 Март 2015, 23:27:43 pm »
сакаш да кажеш нема пломба? тоа кесе-целофанче е пломба. доказ за неотворање на шишето.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен manebenz

• Јуниор
  • **
« Одговори #3069 на: 18 Март 2015, 23:44:45 pm »
Se slagam so ONAK vo vrska so toa koga treba da se stavi krajnata crta. Ako nekoj bil prezadoovolen od nekakov si produkt sto go koristel so godini i godini i nikogas nemalo utka i plus cenata e vo red so konkurencijata na pazarot togas cvrsto bi preporacal na sekoj da ostane na istiot proizvod. Jas go imam istiot primer so HENGST filterite. Moze nekoj da mi kazuva deka BOSCH,MAHLE,KNECHT,MAN se dobri...ne ne ne se dobri odlicni se ne velam deka ne se.No 20 godini rabotam so HENGST i NIEDNA reklamacija ili utka nemale cenata im e OK i nemam potreba da menjam i da se zamaram.Isto e i so maslava. Samo da se pogodi pravoto maslo za odreden motor i toa e toa...butaj

E sega...nema celofance..nema jbg..Ne sum go pravel niti pak dizajniral jas licno  :)

Pozdrav do site

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3070 на: 18 Март 2015, 23:52:47 pm »
друже... кога збориме за масло не е секогаш до цената... 100-200 денари по литар нема да ти смени многу во животов, ама итекако ке ти смени ако ти се поебе машината... кај другаров во сервис неколку голфови и ауди до сега ги израстури и поправи т.е. им смени брегасти заради промашено масло... 500-600 денари разлика на мењање масло се смешно малку во споредба со цената да смениш брегасти, а не ретко и шољици или клацкалици...

тоа ми е поентата...  инаку да се разбереме, дека мотул го користам редовно ама во моторите што сум ги имал до сега сите... за колите практикувам еурол. ете.. имам доверба и во едните и во другите... ама секој за свој начин.. мотулот на времето беше испофален од сите моторџиски брендови дека е НАЈ НАЈ НАЈ... и така и во глава ми останало... на еуролот пред 5-6 години му дадов шанса, и доживеав нешто што ретко кој ке го доживее... промена на работење на машината од колата.. (во позитивна конотација)... автоматски, доби место на нај горниот дел од пиедесталот...

е сега... шел. убеди ме зашто би го пробал кај мене? сериозен сум... пробај убеди ме, можда и ке сменам... еве, имам и дизел и бензинец возило... а за моторот, не се ни обидувај, мотул не го мењам ни под разно, зашто на тој мотор се што ке помислиш да смениш се е отров скапо...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #3071 на: 19 Март 2015, 01:00:32 am »

Гледајте го без скокање...
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #3072 на: 19 Март 2015, 01:56:06 am »
И јас потврдувам за еурол дека е одлично масло..Скептик бев, пошто првпат слушав за него, по евтина цена го даваше (400 денари од литар) а и мајсторот го фалеше многу па реков ајде да пробаме..  ..
На клиото пред 1 година (6000км) му сменив етего сеуште нема ни еден грам потрошено, а и моторот многу добро и смирено работи..

Отсутен manebenz

• Јуниор
  • **
« Одговори #3073 на: 19 Март 2015, 11:06:53 am »
друже... кога збориме за масло не е секогаш до цената... 100-200 денари по литар нема да ти смени многу во животов, ама итекако ке ти смени ако ти се поебе машината... кај другаров во сервис неколку голфови и ауди до сега ги израстури и поправи т.е. им смени брегасти заради промашено масло... 500-600 денари разлика на мењање масло се смешно малку во споредба со цената да смениш брегасти, а не ретко и шољици или клацкалици...

тоа ми е поентата...  инаку да се разбереме, дека мотул го користам редовно ама во моторите што сум ги имал до сега сите... за колите практикувам еурол. ете.. имам доверба и во едните и во другите... ама секој за свој начин.. мотулот на времето беше испофален од сите моторџиски брендови дека е НАЈ НАЈ НАЈ... и така и во глава ми останало... на еуролот пред 5-6 години му дадов шанса, и доживеав нешто што ретко кој ке го доживее... промена на работење на машината од колата.. (во позитивна конотација)... автоматски, доби место на нај горниот дел од пиедесталот...

е сега... шел. убеди ме зашто би го пробал кај мене? сериозен сум... пробај убеди ме, можда и ке сменам... еве, имам и дизел и бензинец возило... а за моторот, не се ни обидувај, мотул не го мењам ни под разно, зашто на тој мотор се што ке помислиш да смениш се е отров скапо...

Pa toa i go rekov vo pogorniot post ... Zosto bi rizikuval da promenis nesto koe ti vrsi rabota ekstra dobro. Mislam deka celiot post bas ovoj sto e, e namenet za ludje koi imaat problem so nekoe odredeno maslo i za ludje koi ne se mnogu mnogu razbiraat sto i kako treba i na niv da im se pomogne.Sekoj da kaze so sto imal dobro iskustvo so sto nemal.Nikogas ne sum imal namera da nagovoram nekoj deka ako stavi Shell gotovo site problemi ke gi resi ili pak deka Shell e najdobar.Da ne se razbereme pogresno.
Jas licno go rabotam eve edna godina do Maj i imam samo pozitivni komentari kaj mene u servis ... Definitivno ostanuvam so ovoj brend se dodeka ORBICO e  uvoznik i e ovoj kvalitet.
Ako primetam nekoja promena odma gi menjam i jas

Pozdrav

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15247
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3074 на: 19 Март 2015, 17:58:10 pm »
Мотул,Шел или Кастрол да ставам на Волвото?5/30 или 5/40?Која цена се одприлика и кое од овие има 5л паковање?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D