Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1750682 пати)

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5899
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #10035 на: 02 Јули 2023, 13:44:13 pm »
Само за лична употреба  ;D ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #10036 на: 02 Јули 2023, 13:46:10 pm »
Нз испитувања ама мене манолот ми ја лигајше турбината на усис ( сепараторот за уље оди тамо ), со кастролот е барут. Него што е најдобро за om648? Gradavija i marka ?

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #10037 на: 02 Јули 2023, 13:55:51 pm »
Да е мое возило би ставил Ravenol NDT 5W40(камионско), сигурно не се будали Германциве шо тенчат и прават анализи па да погрешат 5-6 пати истото масло да го стават, сепак тоа е лична преференца.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
« Одговори #10038 на: 02 Јули 2023, 23:18:57 pm »
Од овде земајте како што вика @nestor04 Ravenol od tehnomoto, Valvoline od sinpeks.
Od drugive marki od kaj @Prcot bi kupil gi znae koj sto nosi, deckoto e super, zedov drzac lemforder, mnogu dobro izraboten i direktno od uvoznikot, preporaka od mene za @Prcot
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен bilbil

• Почетник
  • *
  • Пораки: 21
« Одговори #10039 на: 03 Јули 2023, 09:22:40 am »
Се плаќа онлајн преку дебитна или кредитна картичка или со PayPal. За ДДВ не се доплаќа, таа е цената со ДДВ.
Ако не е голема разликата провери на ато па може да нарачаме. Инаку лонглајф100 не праќа до соседниве наши "браќа" за разлика од ато24.
Едит: Кој мотор го носи Хјундаито, дизел, бензин и дали има ДПФ ако е дизел?
Моторот е дизел 1.6crdi 66kw 90ks по спецификација има со CPF и без а изгледа нема ДПФ. Како што видов пред ауспухот има нешто светло како мало ауспухче и тоа најверојатно е тоа CPF- катализатор. По спец треба ACEA C3. Пробав да ја ставам сликата од спецификацијата ама изгледа треба прво да се прикачи на нет. Како што напоменав, не знам дали да го менувам маслото поради малата километража.
« Последно менување: 03 Јули 2023, 09:42:05 am bilbil »

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #10040 на: 03 Јули 2023, 11:17:38 am »
Кое Равенол за БМВ 118д М47 мотор. Има неколку 5w-30 на нивната страна со апрувал од БМВ.

RAVENOL SMP SAE 5W-30
RAVENOL HLS SAE 5W-30
RAVENOL VMP SAE 5W-30
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #10041 на: 03 Јули 2023, 11:43:11 am »
Се плаќа онлајн преку дебитна или кредитна картичка или со PayPal. За ДДВ не се доплаќа, таа е цената со ДДВ.
Ако не е голема разликата провери на ато па може да нарачаме. Инаку лонглајф100 не праќа до соседниве наши "браќа" за разлика од ато24.
Едит: Кој мотор го носи Хјундаито, дизел, бензин и дали има ДПФ ако е дизел?
Моторот е дизел 1.6crdi 66kw 90ks по спецификација има со CPF и без а изгледа нема ДПФ. Како што видов пред ауспухот има нешто светло како мало ауспухче и тоа најверојатно е тоа CPF- катализатор. По спец треба ACEA C3. Пробав да ја ставам сликата од спецификацијата ама изгледа треба прво да се прикачи на нет. Како што напоменав, не знам дали да го менувам маслото поради малата километража.
Зависи од серијата, односно од годината.
Кое Равенол за БМВ 118д М47 мотор. Има неколку 5w-30 на нивната страна со апрувал од БМВ.

RAVENOL SMP SAE 5W-30
RAVENOL HLS SAE 5W-30
RAVENOL VMP SAE 5W-30
VMP е многу добро масло користено од повеќе членови на форумот, може да кажат лично искуство со маслото.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #10042 на: 03 Јули 2023, 13:11:28 pm »
Ravenol VMP e odlicno, imam izvozeno nekolku turi.

Poradi nesto podobri svojstva na masloto, se prebaciv na REP 5W30 zimno vreme i RUP 5W40 letno vreme.
Site masla se BMW longlife ama specifikacija C3 sto e odlicna i za benzinci so direktno vbrizguvanje kako vo mojot slucaj.

Inace konecno resiv da odam na letna/zimska promena i maximum na 5 do 6000km.
Mi se dopadna obrazlozuvanjeto od glavniot konstruktor na NISAN sportski motori, koj veke ne raboti za NISAN.
Coekot vika bilo koe maslo spored specifikacija, pa makar i mineralno, samo da se menuva na okolu 5000km.
So promena na filter za ulje na sekoja vtora promena, odnosno na 10.000 km.
Ova vazi za tie sto planiraat podolgo da gi zadrzat kolite, turbo motori, tunirani, i ostali meraklii koi sakat motorot da im e vo top sostojba.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #10043 на: 03 Јули 2023, 13:24:02 pm »

RAVENOL SMP SAE 5W-30
RAVENOL HLS SAE 5W-30
RAVENOL VMP SAE 5W-30
М47 е и кај мене, му ставив VMP 5W30, почетокот на Мај.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10044 на: 03 Јули 2023, 16:22:34 pm »
Прашање за овие со BMW-а: бирате поквалитетни масла зошто полесно се чистат флеките од бетон/асфалт? ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #10045 на: 03 Јули 2023, 17:18:30 pm »

Poradi nesto podobri svojstva na masloto, se prebaciv na REP 5W30 zimno vreme i RUP 5W40 letno vreme.
Site masla se BMW longlife ama specifikacija C3 sto e odlicna i za benzinci so direktno vbrizguvanje kako vo mojot slucaj.

Mi se dopadna obrazlozuvanjeto od glavniot konstruktor na NISAN sportski motori, koj veke ne raboti za NISAN.
Coekot vika bilo koe maslo spored specifikacija, pa makar i mineralno, samo da se menuva na okolu 5000km.
Ova vazi za tie sto planiraat podolgo da gi zadrzat kolite, turbo motori, tunirani, i ostali meraklii koi sakat motorot da im e vo top sostojba.

e neli prvata brojka e za zimno vreme? od tuka, 5w-30 i 5w40 neli bi bile isto dobri za niski tt?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #10046 на: 03 Јули 2023, 17:55:31 pm »
Прашање за овие со BMW-а: бирате поквалитетни масла зошто полесно се чистат флеките од бетон/асфалт? ;D

Да не урочам ама кај мене не капи од нигде. Мајсторот дури и малку зачуден ми вели моторов многу сув е :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #10047 на: 03 Јули 2023, 17:57:58 pm »
Да бидам искрен, го возам цели 5 години, досега ниту капнало оддоле по негова вина, нит ми пие масло моторот. Вртам околу 5000км годишно.
Му го инсталиравме ова чудо лани и нема веќе менување штопни/глупости:

Почна да капнува многу ретко, заради шајбната што дојде со него, или некој ја престегнал троа повеќе (max 25Nm) или била лабава. Сега кога му го ставивме Равенолот му ставивме салам бакарна и не се лигави веќе малиот. :)
Најбитно ми е да има BMW Approval, а дали е Ravenol или Wolf (од лани) не толку. Засега Равенолот ми е добар, ќе видиме како ќе се понаша кога ќе залади.
« Последно менување: 04 Јули 2023, 17:37:51 pm Astraion »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #10048 на: 03 Јули 2023, 18:18:25 pm »

e neli prvata brojka e za zimno vreme? od tuka, 5w-30 i 5w40 neli bi bile isto dobri za niski tt?
Poveke poradi letni visoki temperaturi W40 za leto da ima malce poveke rezerva da ne istenci epten.
Mada zime leto turbinata vristi od temepatura :)
Baska direktno vbrizbuvanje i visoka kompresija i koga ke vidis kaj mene koga ke zagree drzi temperatura na maslo od 110 do 120 stepeni C a koga ke ja stegnam odi i drzi 130 C.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #10049 на: 03 Јули 2023, 20:27:43 pm »

Poveke poradi letni visoki temperaturi W40 za leto da ima malce poveke rezerva da ne istenci epten.
Mada zime leto turbinata vristi od temepatura :)
Baska direktno vbrizbuvanje i visoka kompresija i koga ke vidis kaj mene koga ke zagree drzi temperatura na maslo od 110 do 120 stepeni C a koga ke ja stegnam odi i drzi 130 C.
Epa da de, zoshto toa ne bi odgovaralo i zime, sekako prvite brojki se isti ?