Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2208434 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6690 на: 14 Јуни 2018, 12:18:12 pm »
Луѓе реално вака да гледаме. Ако менуваш на 15к што да речеме ќе ги извозиш за една година и си платил 600мкд за литро фалц или 1100 за оригинал и ти требаат 4 литра уље = 2.000 денари разлика. Луѓе идат секој втор ден во кафани даваат по 2.000 мкд па кога ќе размислиш дека си дал 2.000 мкд екстра за уље кое што ќе те служи година дена ондак е багатела. Барем јас така гледам на работите.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #6691 на: 14 Јуни 2018, 12:20:46 pm »
На цигари се трошат цирка 30.000 годишно, ама маслото било скапо :)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #6692 на: 14 Јуни 2018, 12:26:40 pm »
Потполно се согласувам со Влатко. На глупости фрламе пари а за битни работи обично се жалиме.

Дали маслото е скапо или евтино е релативна работа. Не секој може да си дозволи да купи поскапо масло, за некого е изгор скапо а за некого е џабе. Јас само споредив со цената во Германија.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Dickle

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #6693 на: 14 Јуни 2018, 12:30:56 pm »
Не бе, момци, не ни мислев да земам Кастрол од Крис енд Том или Рели Рејсинг, туку споредував со Мотул.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #6694 на: 15 Јуни 2018, 10:34:26 am »
Дечки ми треба совет за масло.

Се работи за фиеста 1.5 тдци 55kw.

Порано ми пишуваше дека треба да задоволува спецификација WSS-M2C913-C acea a5/b5 додека сега ми пишува дека треба да ја задоволува спецификацијата WSS-M2C950-A acea C2. Според тоа што прочитав вторава спецификација е за возила со DPF додека мојата кола нема DPF. Дали ако ставам од вторава спецификација односно масло предвидено за DPF, на кола без DPF може да има штетно влијание?

Сакам да го ставам ова масло бидејќи е 0W-30 а во зима често одам на шапка па мислам дека е подобро за во зима?

Фала однапред

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #6695 на: 15 Јуни 2018, 12:29:14 pm »
https://www.micksgarage.com/blog/understanding-engine-oil/

Еве едно од многуте објаснувања што се однесува до температурите и градацијата.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
« Одговори #6696 на: 15 Јуни 2018, 12:49:37 pm »
Пошто некако се поклопија сервисите на двете коли, при купување на филтри и масла, несакајќи приметив една работа.

Се работи за Total Quartz Ineo MC3 5w30. Во една продавница, на бандеролата забележав "увозник - Крис и Том". Во друга, на истото масло, "увозник - Еуроимпекс".

Земав од второто.

А по муабетите погоре, мислам дека не утнав. Од која причина две фирми би увезувале "исто" масло?

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #6697 на: 15 Јуни 2018, 18:44:24 pm »
Од економска :)

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
« Одговори #6698 на: 15 Јуни 2018, 22:57:46 pm »
Хм, не сум сигурен дека разбрав, ама нема везе..

И онака би нагаѓале.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
« Одговори #6699 на: 16 Јуни 2018, 01:45:37 am »
И од Крис и том да си земал  исто ти е така да не се замарај

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6700 на: 16 Јуни 2018, 08:34:14 am »

Порано ми пишуваше дека треба да задоволува спецификација WSS-M2C913-C acea a5/b5 додека сега ми пишува дека треба да ја задоволува спецификацијата WSS-M2C950-A acea C2. Според тоа што прочитав вторава спецификација е за возила со DPF додека мојата кола нема DPF. Дали ако ставам од вторава спецификација односно масло предвидено за DPF, на кола без DPF може да има штетно влијание?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Сакам да го ставам ова масло бидејќи е 0W-30 а во зима често одам на шапка па мислам дека е подобро за во зима?

Фала однапред
Немаш гајле ако ставиш такво масло. Масла за ДПФ имаат помалце пепел така да и ЕГР-то кај тебе ќе има придобивки од помалце гареж, а општо и моторот.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #6701 на: 16 Јуни 2018, 10:19:01 am »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Фала однапред
Немаш гајле ако ставиш такво масло. Масла за ДПФ имаат помалце пепел така да и ЕГР-то кај тебе ќе има придобивки од помалце гареж, а општо и моторот.

Фала многу друже :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6702 на: 16 Јуни 2018, 11:34:09 am »
Uste povazno e deka ima isto tolku dobro, ako ne i podobro maslo koe kosta 700 denari za litro.... Ama ne e castrol.
Jas mislam mnogu popametno e da kupis 4 litra kvalitetno maslo, a ostatokot od 2000 denari mesto da im go poklonis na lopovite kako marza (za molzenje lekomisleni), da go fuknes vo kafana i da si ja naranis dusickata.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #6703 на: 16 Јуни 2018, 12:38:32 pm »
Штета што се однесува до С2 спецификација, и јас не верувам дека ќе имаш, но прашањето е зошто ако не мораш.

0w30?
Според толкувања, за наше поднебје и не мора. Шапка не е во Сибир.
5w30 ќе заврши работа зиме и лете, мада идеално сооред разни графикони што сум гледал е 10w40. Некако позагрижен сум од летни температури.
На кра,ј многу зависи и од стил на возење.

Што се однесува до цени, скржавиот 2 пати плаќа :)
На годишно ниво разлика од 2.000 за мене немаат големо значење.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6704 на: 16 Јуни 2018, 13:09:38 pm »
Хонда со декади користи 0-20 масло дали си возел Сибир или овде, нема врска. Читајте спецификација и не се замарајте со градација.