Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2365237 пати)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1083
  • Best Motors Worldwide
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6540 на: 05 Април 2018, 12:55:13 pm »
Без нервози, @changetheoil savethecar , тоа сака да ти каже велештрумф :) Ако некој не сака со некого да комуницира, да е жив и здрав. :)
Кажи сеа што викаш за Texaco Havoline Ultra S 5W-40, го бива ли или не?
aditivpaketot e dobar moderen, baznoto maslo spored specifikacija e visoko rafinirano mineralno maslo C15-50, nema pao nema ni ester vo baznoto maslo. oni vikaat deka e "sinteticko" bez specificna dodavka na HC. (hidro crack)
NoAck mu e ispod 10% posto ispolnuva MB 229.51 sto e termostabilno ...

koja cena e? da vidime preku cenata dal mozze da implicirame bazno maslo od sto e?

500 ден литар, од буре 200л со попуст.
pa ne e nekoj bargain :-) aral hightronic ti e isto 229.51 a provereno :-) mozda cak i poeftin da e??
glej najdi nekoi od ovie mislam poeftino ke pomines a se renomirani: za 400d/l aj nekako da ides na rizik jak :D
Gulf FORMULA ULE 5w40
PETRONAS SYNTIUM 3000 AV
fuchs
SynPower MST C3 SAE 5W-40
SynPower Xtreme MST C3 SAE 5W-40
Valvoline SYNPower MST 5W-40 Full Synthetic
Kroon oil
Specialsynth gold 5W40
Specialsynth MSP 5W40
Aral у Алфа не ставам од религиозни причини :P
Fuchs Supersyn или такво некое беше користено претходните 3 пати - немам замерки, мада цената му е тука некаде, 10-15% поскапо (колку попустот на тексакото)
Petronas Syntium 3000 беше користено исто така,
Кроон, Пакело, Wolf, и такви брендови не ме занимаат, додека не покажат Fiat 95535 некоја спецификација (па после да видиме што ќе кажат).

У секој случај, фала за одговорот. :D  Keep up the good work :D

4 комада по ред, јер дупли постови се за п**ки.

@zeroSignal  http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1523
@Simo - Carrier159
pekolot i volkot vadi gi ali za krunata jalnash si... kroon e proveren i renomiran brand pobaraj kade sakas na internet po labori po forumi retko koj ke kazze se zaebal sho stavil kroon. ne se poznati da, lokalni fraeri se vo holandija. ali ako ti e shube ok te sfakajm. pogotovo maslo za procistuvanje na suspektni motori go preporacuvaat kroon... ne se ni tolku eftini.. ovie pojakivi specifikacii so im se drzat cena...

za aral ne znam sto da ti kazzam drugo osven toa deka se Pod BP i deka centarot za research i site labaratorii im se vo Hamburg kade e i Castrol.
BP,Castrol i Aral e gore dole isto.
na Castrol mu se dadeni VW specifikaciite da gi drzzi 504/507 so 5w30 i 0w30(a so toa i cela vw grupa)  plus ima specificni gradacii na pr za BMW M.
Aral cepa se ostalo 5w40 0w40 Hightronic i Supertronic se vo Germanija na pr. veoma mnogo jako isposhtueni... a i so cena tuka negde se so castrol 1-1,5 poeftino da e aralccevo... ne e ova low budxet maslo. no od strateski i marketinski celi castrol go ima primatot.

selenia e pod petronas, taka da i petronas bi ti odgovaralo, nema sto da zborime za petronas..imaat pristap do najcista sirova nafta imaat svoi bazni masla..zastapeni se vo formula 1 imaat stratesko partnerstvo so mercedes nema so da se diskutira.

znacci imas alternativi definitivno ali pak ke kazzam vo ovoj krug vidi i koi se cenite... podalkeu ne bi odel ova sto e se navedeno ke ti zavrsi i te kako rabota... 5w40 e dobro pristupacna gradacija i so ceni i so kvalitet... i dobar izbor za 1xgodisno menjanje...

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1083
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #6541 на: 05 Април 2018, 13:04:03 pm »
многу се тупи за уљево, сипај кастрол и вози, (иако манол ставив последно). У какви моабети се влегува чиниш најгласниве овде возат некои машини со 9000рпм и од по 100000еур па битно е како ќе се понаша уљето во различни темпратури. Да е нова од салон има гаранција, наливно да и ставаш од 200ден пак ќе оди нова е. Да е купена половна не знаеш тој пред тебе како ја возел и со што ја возел, и најскапо да и ставаш на свет ако ја газел ладна штетата е направена неповратно.
ova e mnogu opasna konstatacija. toa implcira deka ne treba na poleto na maslata da ima nikakov razvoj nego da se vozi mineralno zimno 5w a letno vreme samo 40 to bi bilo 2x pati promena godisno.
taka pocna prikazanta so maslata... monogradni masla

realnosta pokazzuva deka bas tie firmi sto investiraat vo research i kvalitet kaj potrossuvaccite se prepoznaeni i se barani,

koga wolf defender i motul 300v full ester bi kostale isti pari za koe ke se odluccis? neli ako masloto ne e bitno?

markata na maslo ne e bitna vo onoj moment koga toa gi ispolnuva specifikaciite i kriteriumite na proizvoditolot na motorot.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
« Одговори #6542 на: 05 Април 2018, 13:43:38 pm »
Имам едно прашање само.

Зошто се замарате толку со маслава, кога само треба да си проверите дали вашиот производител (на брендот што го возите) го препорачува? Тука додајте го вашиот буџет и тоа е тоа.

Сигурно не сме попаметни од инженерите кои се платени да го обавуваат тестирањето и исполнувањата на спецификациите.

Those are my two cents.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #6543 на: 05 Април 2018, 14:58:04 pm »
Имам едно прашање само.

Зошто се замарате толку со маслава, кога само треба да си проверите дали вашиот производител (на брендот што го возите) го препорачува? Тука додајте го вашиот буџет и тоа е тоа.

Сигурно не сме попаметни од инженерите кои се платени да го обавуваат тестирањето и исполнувањата на спецификациите.

Those are my two cents.

Ako mozes objasni mu go toa na ovoj so BMW-to  ;D

Bas taka, sekoe ulje koe nekoj od proizvoditelite go odobril za odreden motor nemoze da mu nasteti na motorot.
Na kraj, moze da se sjebe samo motorot. Ke si kupis druga kola  8) I taka sega se menjaat ko konduri  :P
Sigurnost tvoja ili bilo cija nema da se zagrozi  :-[

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #6544 на: 05 Април 2018, 15:31:40 pm »
За мене се тоа само меѓукорпорациски дилови. Фиат-Селениа, Рено -Елф итн.
Не дека нема развој која е условена од конкуренција.
Ама да правам хемиски анализи на гравот што го купувам, што се содржи во него, споредено со декларацијата на пазарџијата...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #6545 на: 05 Април 2018, 16:27:00 pm »
Па, не знам сега стварно дали е некаков deal, сепак и самите произведувачи на масло треба да си ја ставаат главата во торба.

Битно е да стои дека е за тој и тој мотор и таа спецификација и реномирани произведувачи како Castrol, Total, Pakelo, Motul, Valvoline...нема сигурно да си играат охајбет со спецификациите.

Се другото е солење памет и цепидлачење небаре Формула 1 возиме (а 99% возиме коли до 150КС).

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #6546 на: 05 Април 2018, 16:45:12 pm »
Под deal не мислев во негативна конотација.
Мислев повеќе на воспоставена соработка која во случај на "фушерај" сигурно би била напуштена, што е тешко замисливо.
Хипотетички и да се докаже дека конкурентско масло е поблагопријатно,(нијанси би биле во прашање) пример Елф за Фиат или Селениа за Рено, тешко дека би се ревидирале договорите.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #6547 на: 05 Април 2018, 17:02:37 pm »
Мене ми е интересен ChangeTheOil_SaveTheCar. Изнесува интересни информации за кои би требало специјално да копам по интернет за да ги научам. Можеби го тупи, можеби не. Не знам. Ама работите што ги кажува се интересни и секој може сам да си ги провери подетално дали е така или не, особено кога станува за конкретна кола, со конкретен мотор, со конкретна спецификација за масло. Подобро инфо, здравје. :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #6548 на: 05 Април 2018, 18:10:30 pm »
^ само малку да се среди окативно, сум пробал да читам, ама кога ќе видам четиво, па на латиница, па ни проред ни точка ни запирка...скрол надоле

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45191
  • Il Moderatore
« Одговори #6549 на: 05 Април 2018, 18:35:22 pm »
Добро де, не сме литературен кружок... ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #6550 на: 05 Април 2018, 21:33:50 pm »
Јас лично мислам дека најмал проблем е да се најде масло според спецификациите за даден мотор. Најголем проблем кај нас е да се најде такво масло оригинал. Не велам дека нема кај нас оригинал масла ама знаејќи каква држава сме и какви се дубари се прават за максимална заработка на главните увозници на мислење сум дека се помалку има оригинал масла а повеќе фалц. Зборувам на база на сопствено лаичко размислување а не на база на конкретен факт.

Ќе наведам пример со цената на маслото Кастрол, кај нас, Бугарија и Германија. Лани порачав масло од Германија кое чинеше по 600 ден/литар. Вчера во Бугарија гледав по 12.5 евра односно околу 750ден/литар во Кауфленд а во еден магацин за автоделови беше 11 евра со достава од Софија. Кај нас во продавица за автоделови малопродажна цена е 550 ден, продавачот,пошто го познавам лично ми вика може и за 500 али пошто е за мене 450 е крајна цена. Под претпоставка дека и он треба 100ден/литар да ќари и тој што го увезува да ќари уште 100 ден испаѓа дека 250 ден е набавната цена. Мене не ми е логично тоа. Во официјален сервис од туба го даваат 1000 ден/лит. 
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #6551 на: 05 Април 2018, 21:53:21 pm »
Епа Селмани прашај го 😅😂

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #6552 на: 05 Април 2018, 21:58:11 pm »
Да си знаете дека Кастролот од туба во официјалните сервиси кај нас се носи директно од Германија а тој од буре директно од Селмани.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2806
« Одговори #6553 на: 05 Април 2018, 22:38:52 pm »
Neznaes sto e beter:

1.  brend maslo cija maloprodazna cena e somnitelno niska, i doaga okolu 250denari litro fabricka cena ( a i toj fabrikantot treba da zaraboti)

Ili

2. maslo poslab brend so maloprodazna cena od 250denari za litro, fabricka cena na ovoa kolku ke ispadne 1 evro?
Pa sto mozes da dobies za tie pari?
Litar koka kola tolku kosta.

I posle ne bilo bitno sto se toci, sto bilo ke tera...
So pricina temava ima tolku strani.
Maksimalno kolku se moze da razmenime relevantni informacii i iskustva, i da se zastitime kolku tolku.

Otvaranje 4 oci u 6 ushi :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #6554 на: 05 Април 2018, 23:10:42 pm »
Масла, сомнително потекло.
Горива, сомнителен квалитет.
Лекови...
Храна...
Детергенти...
Техника...
Облека...
Кокакола...