Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1957403 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6345 на: 07 Март 2018, 18:04:00 pm »
И нафтата има каква-таква вискозност, не бил скроз сув моторот. Не дека нафта и масло е исто, ама нити било 100% нафта нити ти останала скроз сува.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6346 на: 07 Март 2018, 18:05:43 pm »
нема гајле од малку нафта, мрсна е, нема да направи оштетување на моторот

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #6347 на: 07 Март 2018, 20:24:39 pm »
Kupi Golf, thay said... Ne se rasipuva, thay said...

:)

Алфашите барем стално имаат некој познат у сервис да ги префрли до дома

Сега ќе го пратам нивото на маслото да видам да не прави проблем пак, ама се надевам дека нема.
Иначе при честите регенерации трошеше поприлично нафта што не ја брои на борд, буквално гледаш како паѓа стрелката за цела цртка за 15-20 км.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #6348 на: 07 Март 2018, 20:38:44 pm »
Алфашите се секта. Не се срамат да споделат проблем,  да побараат совет, да фрлат пари превентивно на колата, да истражуваат што следно би можело да се расипе итн.

Од друга страна, ВЊ бајо мој, ако може под тепих да се протне проблемот. Не го пишувам, ќе ми се смеат, сеир ќе ми тргаат. Ќе пишам ПП за совет да трескаат глупости експерти форумски. И ќе си остане кралот на класата, светиот грал,  тедеи.

Фала ти што го сподели проблемот тука. Со реална километража и реална експлоатација и одржување.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #6349 на: 07 Март 2018, 20:58:51 pm »
Фала ви и на вас за советите и несебичната помош.

За жал проблемите со 1.6 тди се доста чести, особено кога се користи секојдневно при кратки релации и со нафта како нашава...

Мислам дека целата дискусија заслужува да се премести во "Квалитетот на VW" :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6350 на: 07 Март 2018, 21:08:45 pm »
Се е ок доколку му го знаеме стилот на возење и начинот на експлоатација на колата. Кај мене у фамилија сите VW траеле, саше со аудито еве 250000 нема ништо у предницата чепнато, кај симо алфата трае, стратро е задоволен од опел, јас најзадоволен од БМВ (само да не е три пати поскапо за одржување од другите).
Отвори на бмв клуб македонија или vw клуб македонија бараат се што се може да е половно, па дури и дискови плочки водни пумпи и сл. Што да очекуваш од тие да немаат дефект, јас денес дадов 250еур за тиграта, муштериите што идеа кај мајсторот ме правеа улав зошто сум купил филтер за бензин, а колата е на плин. Кога се извади стариот филтер едвај имаше проток, колку мака и ствара тоа на бензиската пумпа.
Секоја една кола ако се одржува по пропис ќе трае, ако се вози како што треба ќе трае. Се друго се приказни во кои што не верувам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #6351 на: 07 Март 2018, 21:26:38 pm »
Фала ви и на вас за советите и несебичната помош.

За жал проблемите со 1.6 тди се доста чести, особено кога се користи секојдневно при кратки релации и со нафта како нашава...

Мислам дека целата дискусија заслужува да се премести во "Квалитетот на VW" :)

1.6 тди има проблеми и кога се користи на отворено, и кога проаѓа по 500 км на ден по македонски патишта.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #6352 на: 07 Март 2018, 21:38:19 pm »
Кога купуваш Алфа си викаш
"Ќе го јадам стапот, ама бар убава е, ќе си ја гледам"

Коа купуваш \/ \/\/ си викаш
"Абе кола ко кола,нека служи, без дефекти"

Јакото настанува кога очекувањата не се исполнуваат, особено спротивно. Сличности има  со  жените :D
Иначе, отидени сте ептен оф тема

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #6353 на: 07 Март 2018, 21:55:47 pm »
Potpolno istiov problen imavme na sluzbenata Altea 1.6 TDI, NA 105.000 otide dizna, mitrevski barase 39.000 denari za nova. Ima eden preprodavac sto najcesto ni gi kupiva sluzbenite I mi vika deka epten im e maana toa deka obicno na 80-90.000 diznite se kaput na 1.6 TDI.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #6354 на: 08 Март 2018, 07:40:15 am »
Potpolno istiov problen imavme na sluzbenata Altea 1.6 TDI, NA 105.000 otide dizna, mitrevski barase 39.000 denari za nova. Ima eden preprodavac sto najcesto ni gi kupiva sluzbenite I mi vika deka epten im e maana toa deka obicno na 80-90.000 diznite se kaput na 1.6 TDI.
Што направивте на крај, кај ја сервисиравте?
Исто враќаше нафта во уљето, или ?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6355 на: 08 Март 2018, 10:24:25 am »
Исправна одлука си направил што си го извадил филтерот, пошто според твојата експлоатација, пак ќе се затни,
а да го менуваш со нов поисплатливо ќе ти биди на бензин да се префрлиш.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #6356 на: 08 Март 2018, 10:46:19 am »
Od koj aspekt e ispravna odlukata? Tehnicki? Moralen? Ekoloski?

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #6357 на: 08 Март 2018, 11:49:06 am »
Od koj aspekt e ispravna odlukata? Tehnicki? Moralen? Ekoloski?

Финансиски.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #6358 на: 08 Март 2018, 11:51:52 am »
Zavisi kako razmisluvas. Zborot mi e deka toa nesto e staveno so pricina. Zosto ti da dises cesticki, aj eve ne ti zosto decata tvoe moe da disat cesticki? Znam sea site ke razmisluvate dobro jas ke go smenam ama drugite teraat bez nego pa isto mi se fakja. Epa radi vakvo mislenje sme tamo kaj sto sme gledano vo site aspekti. I da za zal so nasata ekonomska nemokj pribegnuvame kon glupi improvizacii.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #6359 на: 08 Март 2018, 12:17:05 pm »
затоа јас после продавањето на леонот кој беше топ кола, а од возбудата да возам 7-ца или 6-ка тедеи со такви дпф глупости или сименсонови дизни од кој што сите форумџии се жалат, веќе се размислувам за корса или некоја друга кола што нема такви тракатанци... башка и мислам дека за скоро време ќе заврши ерата на дизелашите..
VW MK-7 (1.6 тди)