Да пробам да го објаснам тоа од друг аспект.
Имаме тројца програмери.
Еден јуниор. Јуниорот кошта 300 евра месечно и може да заврши N работа за тоа време.
Еден Intermediate. Он кошта 500 евра месечно и може да заврши N*2 работа за тоа време.
Еден сениор. Сениорот кошта 1500 евра месечно и може да заврши N*2.5 работа за тоа време.
Кој е најефикасен за потребите на компанијата, односно каде односот вложено/добиено е најдобар?
Ако работата која се бара е N, тогаш јуниор. Џабе ми е програмер кој ќе заврши N*2.5 работа ако нема толку работа in the first place. Тогаш системот ми е помалку ефикасен отколку со јуниорот.
Башка примерот не ти е најбољи, пошто N*2.5 работа можам да завршам со три јуниори кои ќе ме чинат вкупно 900 евра наместо 1500 колку што ќе ме чини кодинг нинџата.
Ајде со свеж пример.
Друже, у реду е со графиците.
Кажи ми ти кај да ја однесам мојата кола, од која точка А до која точка Б да ја возам и со која брзина, при што на повеќе вртежи ќе трошам помалку отколку на помалку вртежи. Рекреирај ми го
практично тоа ретко сценарио кое ти го спомна, а за кое јас тврдам дека не постои.
Доколку го рекреираш, јавно ти ветувам дека уште вечерва ќе го испробам, а вожњата ќе ја снимам трикратно: видео, sensor data ECU log и GPS track. Како што знаеше да каже еден поранешен колега: „ако коза лаже лог не лаже“