Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 156585 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Фотоапарати
« Одговори #315 на: 14 Август 2014, 19:56:54 pm »
Супер си се. :) Немам замерки.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #316 на: 15 Август 2014, 01:50:32 am »
Имаше еден добар цитат на некој професионален фотограф кој беше нешто како „Да се вратам на анлогна фотографија е возбудливо исто како да почнам да користам полско WC"

Ова во принцип доловува колку на професиналните фотографи им е олеснет животот во однос на тоа каков бил пред 20 години.

Светот на аналогната фотографија им останува на оние „артизанс“ луѓе кој ја користат архаичноста на овие средовечни алатаки за да креираат фасцинантни дела кои нема да се делумен производ на семоќноста на технологијата вградена во софтвери и механички потпомогнати резултати. Ментална категорија, според мене, но веројатно многу битна за тој што сака да ја негува.

Да си поминеш едно убаво поладне сам со RolleiFlex и да си отсликаш 12 фотографии па да си ги развиеш на раат вечер во лабараторија е време одлично посветено за себе. Веројтно ако тоа го направиш со дигиталан апарат ќе продуцираш 120 фотографии, брекетирани и изверзирано само затоа што ти се може. Многу веројатно истото време ќе го потрошиш од тие 120 да одбереш и средиш 6-7. Како и да е едно време за да можам да ги следам оние куп ленти по папки распоредени морав да ги отсканирам. Сакал - нејќел, предност си е предност :)

Сеуште се надевам дека некој ден ќе земам тазе развијач и фиксир и ќе мавнам една 120ка за ментална вежба.

Некогаш е убаво да поминеш малце време во полско WC :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #317 на: 15 Август 2014, 07:28:33 am »
Може ќе развиеш некој b/w, ама E6 изгледа нема да видиш у државава :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #318 на: 15 Август 2014, 07:36:47 am »
Digital  -   http://www.24tanzania.net/japans-doll-industry-reaches-next-level-with-perfect-artificial-dutch-wife/

Film/Analog - http://forum.carclub.mk/index.php/topic,730.0.html

И во оваа споредба  истите предности од Дигитал важат во однос на Филм/Analog.. Ама јас сепак би некако Филм/Analog :), и покрај што е Дигитал попрактично :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #319 на: 15 Август 2014, 07:40:02 am »
Знам на коjа адреса да ги пратам. Се чека ко тинејџер прв секс. Таман си заборавил што си сликал. :) Има уште некоја Velvia и Provia во замрзнувач, треба да се провери колку се чека.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #320 на: 15 Август 2014, 08:26:47 am »
Имаше еден добар цитат на некој професионален фотограф кој беше нешто како „Да се вратам на анлогна фотографија е возбудливо исто како да почнам да користам полско WC"

Ова во принцип доловува колку на професиналните фотографи им е олеснет животот во однос на тоа каков бил пред 20 години.

Светот на аналогната фотографија им останува на оние „артизанс“ луѓе кој ја користат архаичноста на овие средовечни алатаки за да креираат фасцинантни дела кои нема да се делумен производ на семоќноста на технологијата вградена во софтвери и механички потпомогнати резултати. Ментална категорија, според мене, но веројатно многу битна за тој што сака да ја негува.

Да си поминеш едно убаво поладне сам со RolleiFlex и да си отсликаш 12 фотографии па да си ги развиеш на раат вечер во лабараторија е време одлично посветено за себе. Веројтно ако тоа го направиш со дигиталан апарат ќе продуцираш 120 фотографии, брекетирани и изверзирано само затоа што ти се може. Многу веројатно истото време ќе го потрошиш од тие 120 да одбереш и средиш 6-7. Како и да е едно време за да можам да ги следам оние куп ленти по папки распоредени морав да ги отсканирам. Сакал - нејќел, предност си е предност :)

Сеуште се надевам дека некој ден ќе земам тазе развијач и фиксир и ќе мавнам една 120ка за ментална вежба.

Само наместо едно попладне, неколку години. TLR со „екран“ колку дигиталец, а не да ѕиркаш низ дупче и да се мачиш. Одамна нема видено филм мојот.

Добар муабет. И пред се реален.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #321 на: 15 Август 2014, 10:32:48 am »

Само наместо едно попладне, неколку години. TLR со „екран“ колку дигиталец, а не да ѕиркаш низ дупче и да се мачиш. Одамна нема видено филм мојот.

Добар муабет. И пред се реален.

Компании правеа пари од елечиња за рибари и фотографи :)

„Две тела на одмор со тебе, па кје ти се стемнуе дај 800ка да бутам. Че да запишам овој скупиво слајд фим до кај ми е.... премотај назад бутни 800ка. Па, 3 пози ми остана 800кава (скупа маму и) де ќе намотам утре ќе чкрапнам 3 ....“

Секако ако се навратам на ова, веројатно никогаш повеќе на одмор нема да одберам да носам филм апарат.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #322 на: 15 Август 2014, 11:59:32 am »

8x10 sheet film

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #323 на: 15 Август 2014, 12:05:36 pm »
Кај и да е ќе се префрлиме на темата дека машини за куцање се бољи од тастатури, пошто не смееш да грешиш па мораш повеќе да пазиш.

;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #324 на: 15 Август 2014, 12:07:42 pm »
Не е соодветна аналогијата, иако изгледа така. Ако не знаеш да сликаш, може нема да ти се пружи шанса да пресликаш. Ќе отиде моментот. Ако не знаеш да куцаш, ќе прекуцаш два три пати.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #325 на: 15 Август 2014, 12:32:50 pm »
@zeroSignal закон во аналогија :) и аналогна техника.
Врв.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #326 на: 15 Август 2014, 13:08:11 pm »
Кај и да е ќе се префрлиме на темата дека машини за куцање се бољи од тастатури, пошто не смееш да грешиш па мораш повеќе да пазиш.

;D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #327 на: 15 Август 2014, 13:25:48 pm »
Аналогијата ако сакаш да ја поставиш на речиси исто ниво, е пекнкало и хартија вс тастатура и ворд. Јас на биро сеуште имам пенкало и хартија, иако повеќе користам тастатура и ворд.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #328 на: 15 Август 2014, 13:50:08 pm »
Аналоген апарат имаш на маса колку што имаш и машина за куцање. Таман си е.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #329 на: 15 Август 2014, 13:57:29 pm »
Малку чудно, ама.. :)

Јебига, сеа не е прастара ко` оние ептен механичките, ама па и последните филм апарати беа доста електронизирани :)